Psykologen: Så blir du omtyckt som vd

Vd-rollen Forskning visar att omtyckta personer får många fördelar i livet, inte minst i karriären. Men det handlar inte om att vara inställsam eller att förespråka konsensus. Björn Hedensjö hjälper dig bli mer "likeable".

Psykologen: Så blir du omtyckt som vd
Ett leende är aldrig underskattat. Foto: Adobe stock

Många människors problem är kopplade till vardagliga interaktioner och relationer. Det är i alla fall Björn Hedensjös erfarenhet som psykolog, och en av orsakerna till att han har skrivit 200 sidor om hur man blir omtyckt, eller likeable som han kallar det.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Det här är något jag har funderat över hela livet egentligen, men min ingång när jag skrev boken var faktiskt ledarperspektivet. Jag har själv varit chef och vet vikten av att se andra, hur kraftfullt det är att på olika sätt se och bekräfta sina medarbetare.

Att anstränga sig för att bli omtyckt kan låta fåfängt. Men det handlar inte om att spela teater eller att manipulera sin omgivning, påpekar Björn Hedensjö. Det rör sig om att fördjupa relationer och på så sätt få ut mer av sitt sociala liv. Fördelarna med att vara omtyckt är många, särskilt i karriären. Du uppfattas som skickligare och bättre på ditt jobb, och folk runt omkring är mer villiga att hjälpa dig och stå upp för dig. En vinnarstrategi som kan ta dig långt, helt enkelt.

Björn Hedensjö har själv erfarenhet av ledarskap och jobbar bland annat med vd-coachning. Han är aktuell med boken ”Omtyckta människor – forskningen, knepen och övningarna som gör dig likeable” (Polaris, 2023).

Varför inte börja med att hålla upp dörren för nästkommande och önska en trevlig dag? Personer i ledarpositioner har nämligen ofta hamnat där just för att de har prosociala egenskaper, som främjar gemenskap och en positiv kontakt mellan människor. De är generösa, omtänksamma och bra på att lyssna.

– Tvärtemot vad många tror är det faktiskt ofta ett sådant beteende som gör att man blir ledare. Det är sådant som gör att folk vill följa en och lyfta en till höga positioner.

Makt korrumperar

Men det gäller att se upp när man väl befinner sig i en högre position. När vi får makt och inflytande tappar vi lätt våra prosociala beteenden och lägger oss till med antisociala beteenden. Empatin minskar, vi blir sämre på att lyssna på andra och får en övertro på oss själva, berättar Björn Hedensjö.

– Makt korrumperar och gör det väldigt fort. Det finns det forskning som visar och jag har själv varit med om det. När jag som ung fick mitt första chefsjobb kände jag mig osårbar, inte behövde jag följa lagar och regler? En vecka senare körde jag för fort och förlorade körkortet. Den fällan kan man kliva in i som ledare och det måste man hålla ett öga på.

Tesen om maktens korrumperande effekter grundar sig i den amerikanske psykologiprofessorn Dacher Keltners teori om maktparadoxen. Enligt Keltner är ledarskap ett gott exempel på hur prosociala beteenden kan kopplas till framgång. Man blir ledare genom att vinna följare, och följare får man genom att bete sig prosocialt.

Hur viktigt är det att vara omtyckt som vd?

– Det är väldigt viktigt. Egentligen i alla mellanmänskliga sammanhang man kan tänka sig. Om man är en omtyckt ledare kommer man ha lättare att motivera sina medarbetare, hantera tuffa tider och få gehör för olika insatser. Folk kommer ställa upp i högre grad, till exempel genom att jobba över – man får mycket gratis.

Björn tipsar

Gör så här

Utstråla värme – till exempel genom att le, vilket indikerar att du har goda avsikter. Ett lugnt och tryggt kroppsspråk, lätt beröring och ögonkontakt är också effektivt.

Fokusera på andra – Var en bra lyssnare och använd det magiska ordet tack ofta. Men var specifik för att visa att du är genuin. Bekräfta känslor och var närvarande.

Var generös – Forskning visar att generositet lönar sig i längden, även ekonomiskt.

Skapa tillit – Ömsesidigt förtroende är en grundsten i relationer. Använd din humor för att visa på självdistans och skapa relaterbarhet. Våga visa dig sårbar och be om hjälp.

Björn tipsar

Undvik

Toxisk positivitet – Att inte låtsas om det som är dåligt eller negativt får ofta folk att inte känna sig sedda.

Skryt – Ingen gillar skyt, inte ens när det framförs blygsamt eller ödmjukt. Det minst provocerande skrytet är det som görs rakt och tydligt.

Snobbism – Dömande attityder och fokus på ytliga värden som rikedom och social status är frånstötande. Samtidigt är snobbism något mänskligt som kan kopplas till vårt behov av att definiera vår tillhörighet i gruppen, och något de allra flesta för sig med på något område. Men öppenhet och att inte döma är mycket mer likeable.

En annan aspekt är att en vd:s omtyckbarhet kan ge gott rykte som i sin tur smittar av sig på företaget och organisationen. Ett gott renommé sprider sig.

– Vi är bra på att informera andra om prosociala beteenden. Är man omtyckt kommer folk försvara en när andra snackar skit och när man gör misstag kommer folk ha en större tolerans. Dessutom är det ju en fördel i kundrelationer och liknande.

Samtidigt ska man inte förväxla prosociala egenskaper med karisma. Det går nämligen att vara karismatisk utan att vara särskilt likeable, menar Björn Hedensjö. Karisma har en tydlig koppling till makt, och är enligt sociologen Max Weber en av tre auktoritetstyper som styr människors liv. Egenskapen förknippas många gånger med tv-personligheter och folk som ”går genom rutan”, och kan ofta användas för att beskriva personer i roller som har en tydlig ledare-följare-relation, som en sektledare eller en politiker. Som vd tjänar man snarare på att värna det relationella ledarskapet.

I dag får man lätt intrycket av att emotionell intelligens (EQ), känslor och relationer har blivit viktigare i arbetslivet än vad det har varit tidigare, vad beror det på?

– Frågan är snarare varför vi inte varit mer uppmärksamma på det tidigare. Det har ju länge varit känt hur oerhört betydelsefullt det är för oss. En studie från Harvard visar till exempel att social isolering är en större riskfaktor för tidig död än rökning. Vi vet att det har en enorm påverkan på hälsa och psykiskt välmående. Tänk om jag som ung chef hade haft de här kunskaperna som jag har nu, vad mycket lättare det hade varit. Hundra procent bättre hade jag varit.

Som vd behöver man ibland vara den som fattar svåra beslut, som att driva igenom sparpaket och säga upp personal. Kan man göra det utan att förlora sin likeability?

– Den stora utmaningen med det är att lära sig leva med att man inte kommer vara så omtyckt under en period. Man kanske inte kan äta lunch med sina medarbetare och så vidare. Då är det bästa att ta ansvar för sina beslut och se till att finnas där för medarbetare som har frågor.

Finns det en väg tillbaka, kan man återgå till att vara omtyckt efter en sådan situation?

– Absolut. Genom att vara tydlig, ta ansvar och vara tillgänglig kommer man att vinna förtroende och respekt. På så sätt kan det relationella ledarskapet hjälpa en att komma tillbaka efter stormen.

Ibland finns det en föreställning om att man som ledare bör framstå som seriös och ingjuta viss auktoritet. Men det finns ingen motsättning i att vara ledare och anstränga sig för att bli omtyckt, säger Björn Hedensjö som påpekar att många ledare skulle tjäna på att vara mer relationsbyggande.

– Att våga visa upp inte bara de fina delarna av sig själv utan hela människan, och dela med sig av misstag man har gjort är oftast till fördel. Det går att göra det och samtidigt ha en professionell distans.

Smart att skämta

Humor är ett användbart sätt att avväpna sig själv eller en situation. Om din ledarstil präglas av humor blir du förmodligen inte bara mer omtyckt, utan bibehåller också i högre grad ditt inflytande och medarbetarnas respekt. Humor förknippas nämligen starkt med hög intelligens och minskar stress.

– Det finns studier som visar att humor är ett mycket uppskattat inslag i ledarrollen, säger Björn Hedensjö.

Det förutsätter att man inte sparkar nedåt, eller blir sarkastisk och aggressiv. Att skämta på andras bekostnad lönar sig inte. Andra beteenden man ska undvika är skryt eller snobbighet – det finns nästan inget som kan stjälpa din omtyckbarhet så mycket som just det.

– På sätt och vis finns det kanske en förväntan att vissa vd:ar har en lyxigare livsstil, men det behöver inte nödvändigtvis innebära snobbism. Skryt tycker vi illa om, så det gäller att inte göra någon stor poäng av det i så fall. Annars ökar man avståndet och blir mindre relaterbar, så det är klokt att tona ner en sådan livsstil.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.