Vd-inkomster når historiskt hög nivå

INKOMST Tiderna är goda för de vd:ar som utgör toppen i svenskt näringsliv. En genomsnittlig årsinkomst för vd:arna på Sveriges 50 största företag är drygt 67 gånger så hög som en industriarbetares.

Vd-inkomster når historiskt hög nivå
Foto: Adobe stock

För många arbetstagare följer inte löneutvecklingen inflationskurvan. Men för vd-topparna ser det annorlunda ut. Enligt en färsk rapport av den fackliga paraplyorganisationen LO om maktelitens inkomster har det ekonomiska glappet mellan vd-topparna och industriarbetarna ökat.

År 2022 hade de 50 direktörerna för storbolagen en genomsnittlig inkomst på närmare 27,5 miljoner kronor, motsvarande 67,2 industriarbetarlöner (á 408 943 kronor). Bland dessa vd:ar är endast åtta kvinnor. Innan 2000-talet var alla män, och på 23 år har jämställdheten alltså ökat med 16 procent. De kvinnliga vd:arnas inkomst når inte heller upp till samma nivå som männens, framförallt när det gäller kapital men även tjänsteinkomst.

Även vd:ar på statliga bolag hamnar i en klass för sig. Deras inkomst motsvarade 29 industriarbetarlöner 2022.

Fakta

Om undersökningen

Vilka räknas till makteliten? Siffrorna som lyfts i artikeln gäller vd:arna på de 50 största företagen i Sverige, den grupp som i rapporten omnämns som näringslivsgruppen. Inkomsten baseras på den sammanräknade inkomsten bestående av arbetsinkomst samt inkomster från kapital.

En genomsnittlig industriarbetarlön är 408 443 kronor årligen före skatt.

Statistiken i rapporten är hämtad från SCB.

Här kan du ta del av hela rapporten.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.