Vad 150 chefer säger om att leda på distans

Krönika Flera av mina onlineföreläsningar och utbildningar det senaste halvåret har varit till chefer och vd:ar som leder sina anställda på distans. Jag har frågat 150-200 av dessa vilka utmaningar de har. De har sex olika utmaningar som de kämpar med:

Vad 150 chefer säger om att leda på distans
Antoni Lacinai är krönikör på Vd-tidningen.

Oengagemang. Många chefer vet inte hur deras personal mår eller hur de kan stötta dem. De är rädda att frustrationen är hög och att motivationen dyker.

Kontrollbehov. En hel del kände att de saknade kontroll när de inte träffade sina medarbetare fysiskt. Det stressade dem.

Oklar kommunikation. Att vara tydlig i en virtuell värld är inte lätt. Att förstå andra är också svårare än i den analoga kommunikationen. Dessutom finns det så många kanaler vilket förvirrar än mer.

Teknikstrul. Medarbetarna har helt olika förutsättningar med brist på bra bredbandsuppkoppling, webkameror, ljuskällor och mikrofoner (de flesta har bara sin laptop i knät eller på köksbordet) Det skapar en ojämlik situation och sämre kvalitet.

Svårigheten att leda engagerande virtuella möten. Här inser många att de brister. Det är svårt nog att leda goda fysiska möten. Det är ännu svårare att leda bra virtuella möten

Självmotivation. Det går åt så mycket energi att stötta teamet, att många känner att de inte ”sätter på sin egen syrgasmask” alls.

Känner du igen dig i något av detta? Du är inte ensam, och det finns metoder som hjälper dig och ditt team. Här är tre av tips:

  • Kom överens om vilka kommunikationskanaler ni ska ha och till vad ni använder dem, samt vilka gemensamma spelregler ni har för hur ni möter och bemöter varandra i det virtuella rummet.
  • Checka in varje vecka och fråga hur det gått, vad de har framför sig och hur du kan stötta.
  • Ha tillit till dina medarbetare. Ditt kontrollbehov är ditt problem, inte deras.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.