Sverige tvåa på rankinglista över jämställda styrelser

Jämställdhet En färsk studie som SmallBusinessPrices.co.uk gjort visar att länderna i Skandinavien är mest jämställda i världen när det gäller styrelseposter i företag. Etta är Norge med Sverige på andra plats och trea kommer Frankrike.

Sverige tvåa på rankinglista över jämställda styrelser

– Inom alla sektorer är det stor skillnad mellan kvinnor och män i ledande befattningar – särskilt i styrelserum, konstaterar Ian Wright från SmallBusinessPrices.co.uk

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I Norge är 39,7 procent av styrelseposterna besatta av kvinnor medan motsvarande siffra för Sverige är 37,66 procent tätt följd av Frankrike med 37,5 procent.

I Norge introducerade Norges regering 2006 en kontroversiell styrelsekvotering för de största bolagen. Minst 40 procent av styrelseposterna skulle vara besatta av kvinnor. Så har det också blivit och därför finns det flest kvinnor i de norska styrelserummen.

2016 presenterade också den svenska regeringen ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser som liksom i Norge skulle innebära att minst 40 procent av styrelseledamöterna i ett aktiemarknadsbolag ska vara av vardera kön. Nu blev det inte så men ändå ligger Sverige tvåa på världsrankingen när det gäller jämställda styrelser.

I Frankrike har man en kvotering och de ligger på tredje plats och fyra hamnar Italien som också praktiserar styrelsekvotering. I Italien man uppnått 32,2 procent kvinnor i styrelserummen.

I Finland har man ingen kvotering men de ligger ändå femma med 30,9.

Läs mer: Förgångare i manlig miljö vann industrins jämställdhetspris

På botten av rankinglistan från SmallBusinessPrices.co.uk ligger Ungern med 4,55 procent kvinnor i styrelserna följt av Tjeckien med 6,4 procent och Ryssland med 7,5 procent. Fyra från botten är Portugal med 10,1 procent och Grekland är femma med 14,3 procent.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.

Det senaste