Det är snart 40 år sedan Apples grundare Steve Jobs sa att de bästa cheferna är dem som bidrar mycket som individer i en verksamhet, men som inte vill bli chefer. I en intervju från 1985 (som finns på Youtube, ”Teamwork – The Steve Jobs 1985 Macintosh Computer Team”) förklarar han på vilket sätt han och medgrundarna på Apple tänkte fel i början:
Steve Jobs bästa rekryteringsstips
Ledarskap Steve Jobs främsta uppgift som företagsledare var rekrytering, enligt honom själv. Hans recept var enkelt: de bästa cheferna är de som inte vill ha jobbet. Här är Jobs tre främsta rekryteringstips.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
”Vi kommer att bli ett stort företag, tänkte vi. Så låt oss anställa ’professionella chefer’. Vi anställde en massa professionella chefer, och det fungerade inte alls. De visste hur man förvaltade, men de visste inte hur man gjorde någonting.”
Uttalandet har en tydlig koppling till vår tids diskussioner om ledare kontra chefer – är det två sidor av samma mynt eller inte? Att vilja vara chef var för Steve Jobs inget tecken på att man var särskilt lämpad för chefsjobbet. Han lärde sig i stället av erfarenhet att gå på helt andra premisser när han sökte chefer till Apple.
’Tidningen Fortune lyfter i en artikel (24/2-24) fram Steve Jobs tre främsta tips när det gäller att rekrytera chefer:
De som bidrar mest på arbetsplatsen kommer att bli de bästa cheferna
I ovan nämnda intervju säger Jobs:
”Vet du vilka som blir de bästa cheferna? Det är de enskilda personer som bidrar väldigt mycket, och som aldrig, aldrig någonsin skulle vilja bli chef, men bestämmer sig för att de måste bli chef eftersom ingen annan kommer att kunna göra jobbet lika bra som de”.
Ett exempel är Debi Coleman, som befordrades av Jobs till ekonomichef på Apple när hon var ett oprövat kort. Hon var då 32 år gammal, hade en examen i litteraturvetenskap från Stanford och jobbade som controller på den första Macintoshfabriken. Hon hade ingen chefserfarenhet, men när hon fick chansen visade hon sig exceptionellt lämpad för uppgiften. I intervjun beskriver Steve Jobs vad han såg i henne: ”
”Att ha en vision, att kunna uttrycka den så att människor omkring dig kan förstå den, och att kunna skapa enighet kring en gemensam vision.”
Bygg in samarbetsvilja i företaget
Jobs hade stort fokus på att bygga en samarbetsvillig kultur i Apple. Han jobbade mycket med konceptet om en gemensam vision som ett sätt att skapa teamkänsla.
”Det är vad ledarskap är för mig. Ledarskap är att ha en vision, kunna uttrycka den så att människor runt omkring dig kan förstå den och få en konsensus om en gemensam vision” säger Jobs i intervjun.
Denna kollaborativa företagskultur har överlevt och anses fortfarande vara en viktig del av Apples framgångsrika arbetsgivarvarumärke. Jobs sa länge att hans företag var ”planetens största startup.”Med det menade han att företaget var uppbyggt som en startupverksamhet, med sparsam och noggrann rekrytering, en chef för varje del av verksamheten som träffades varje vecka, diskuterade helheten och odlade en samarbetskultur som spred sig neråt i organisationen.
”Det är ett enormt lagarbete i toppen av företaget, som tränger ner och blir ett enormt lagarbete i hela företaget,” säger Jobs i en intervju 2010 på D8-konferensen. ”Teamwork är beroende av tillit till att de andra personerna fixar sin del av arbetet utan att behöva övervakas hela tiden.”
Rekrytera rätt personer
Jobs var djupt investerad och involverad i rekryteringen på Apple. Han ville ha människor som enligt 1985 års intervju var otroligt bskickliga och kompetenta men inte nödvändigtvis erfarna. Han ville att både medarbetare och chefer skulle veta vad Apple kunde förmå med teknologi och att de skulle vilja få ut det brett, till många människor.
”Det finaste som händer är när du har fått en kärntrupp av tio fantastiska människor”, säger Jobs i intervjun från 1985. ”Det uppstår en form av självreglering av vem de låter in i den gruppen. Så jag anser att det viktigaste jobbet för någon som mig är rekrytering.”