Dra nytta av kroppens kemi under dina presentationer
Att förstå hur hjärnan och kroppen reagerar på berättelser kan hjälpa dig att göra dina presentationer mer engagerande. Våga vara personlig och dela med dig av både framgångar och motgångar – det skapar en starkare relation med lyssnarna. Om du saknar egna erfarenheter kan du alltid berätta om andras.
Ta hjälp av visuella hjälpmedel och interaktivitet
Bilder, diagram och videor kan hjälpa till att förklara idéer och behålla publikens uppmärksamhet. Genom att variera dessa gör du ditt framträdande mer intressant. Interaktivitet är också nyckeln – ställ frågor eller låt publiken diskutera i små grupper för att öka engagemanget.
Passion och humor är också kraftfulla verktyg
Humor kan bryta isen och få publiken att slappna av. Det ökar dessutom endorfinproduktionen och gör din föreläsning mer njutbar. Din entusiasm och passion för ämnet smittar och kan inspirera och motivera din publik på ett kraftfullt sätt.
Steg-för-steg-guide till historieberättande i presentationer
- Börja med ett före: Beskriv situationen innan. Måla upp en bild av hur det såg ut före förändringen för att ge din publik en klar bild av utgångspunkten.
- Introducera problemet eller utmaningen: Berätta om ett problem eller en utmaning som uppstod, uppstår eller kan uppstå. Detta skapar intresse och visar vad som ”stör balansen” i din berättelse.
- Visa vad som kan (hade kunnat) gå fel: Beskriv konsekvenserna om problemet inte hade lösts eller inte kommer att lösas. Detta hjälper publiken att förstå vikten av att agera genom att visa potentiella negativa utfall.
- Beskriv vägen: Förklara vad som behövdes, behövs eller kan behövas för att möta utmaningen. Detta kan handla om beslut, handlingar eller strategier.
- Berätta om lösningen eller insatsen: Beskriv de åtgärder som togs eller kan tas för att övervinna utmaningen. Fokusera på de viktigaste momenten.
- Visa förändringen eller det möjliga resultatet: avsluta med hur livet, situationen eller tillståndet förändrades eller kan förändras efter att problemet lösts. Ge lyssnarna en känsla av avslut eller hopp.
Det kan exempelvis se ut så här:
(Börja med att beskriva problemet och bakgrunden.)
Våra möten var tidigare långa och ineffektiva, och de stal tid och energi från andra uppgifter (1). Vi insåg att om vi inte förbättrade mötesrutinerna skulle vi fortsätta förlora arbetstid och motivation (2). Risken fanns också att projekt skulle bli försenade och samarbetet försämras (3).
(Beskriv sedan förändringsplanen och genomförandet.)
Vi införde därför nya principer och regler för möten, exempelvis strukturerade agendor, tydliga mål och tidsramar (4). Genom att sedan följa dessa blev våra mötena kortare och mer fokuserade (5). Alla visste vad som förväntades.
(Avsluta med att beskriva resultatet.)
Efter några månader visade en enkät att våra möten hade blivit mer meningsfulla och produktiva (6). Alla i teamet kände sig mer engagerade och nöjda med sin arbetssituation.
Fakta
Tips för att ytterligare finslipa din berättelse
- Håll det enkelt: En bra berättelse behöver inte vara komplicerad.
- Använd detaljer: Små detaljer kan göra berättelsen mer levande.
- Väck känslor: Känslor hjälper publiken att minnas.
- Var äkta och personlig: Visa både svagheter och styrkor för att skapa förtroende och visa mänsklighet.
Genom att använda de här stegen kan du förvandla dina presentationer till mer engagerande och minnesvärda upplevelser. Lycka till med det!
Jörgen ”mötesdoktorn” Dyssvold har ägnat drygt trettio år till att skapa och förbättra möten människor emellan, bland annat som mötesexpert inom Regeringskansliet. Till vardags arbetar han på mötesbyrån Herr Omar. Där hjälper han människor, myndigheter, företag och organisationer att skapa meningsfulla möten samt utbildar inom Meetfulness™. Meetfulness handlar om konsten att planera, leda samt framträda och delta i möten som ett proffs.
publicerad 30 september 2024