VD – Agronod

Om tjänsten

VD – Agronod

Tjänst: VD – Agronod

Företag: Lantmännen AB

Sista ansökan: 2021-06-06

Ansökan: Ansök här

Den digitala utvecklingen inom lantbruket går allt snabbare och systemen i lantbrukarens verksamhet blir alltmer avancerade. Data är motorn i morgondagens lantbruksföretag. Fyra centrala aktörer inom lantbrukssektorn – Lantmännen, LRF, Hushållningssällskapet och Växa Sverige – har därför grundat Agronod. Tillsammans representerar ägarna en betydande andel av Sveriges lantbrukare och tillhandahåller redan idag digitala lösningar till stor nytta för primärproduktionen.

Målet med Agronod är att tillhandahålla en plattform för datadelning och nya digitala lösningar. Det är så vi ökar utvecklingstakten i sektorn och utvecklar samarbeten som skapar lönsamma, innovativa och hållbara lantbruksföretag.

Arbetsuppgifter

Nu finns det en fantastisk möjlighet för dig som vill ta en ledande roll i en spännande, välfinansierad start-up med starka ägare.

Vi söker en VD med stark entreprenöriell drivkraft och ett intresse för kombinationen av det tekniska och kommersiella, som vill vara med i uppstarts- och utvecklingsfasen av Agronod. Detta är en spännande möjlighet för dig som brinner för att bygga ett bolag som syftar till att spela en avgörande strategisk roll i digitaliseringen av en hel bransch. Samtidigt kommer du att göra skillnad och bidra till den digitala utvecklingen i lantbruket och svensk livsmedelsproduktion.

Agronod startades 2019 som ett gemensamt projekt och initiativ av de ledande aktörerna inom svenskt lantbruk; Hushållningssällskapet, Lantmännen, LRF och Växa. Vi har länge sett ett behov av att driva på digitaliseringen inom det svenska lantbruket och Agronod är en ambitiös satsning där vi etablerar en nationell dataplattform för svenskt lantbruk. Årliga investeringar i storleksordningen 25-30 miljoner väntas göras under de kommande fem åren och kommer att stärka hållbarheten inom det svenska lantbruket med avseende på lönsamhet, miljö och utveckling. Det kommer att ge entreprenörer och olika aktörer i ekosystemet möjligheten att på denna dataplattform innovera och utveckla tjänster och produkter.

Tillsammans frigör vi kraften i lantbruksdata – för ett växande hållbart lantbruk.

Uppdraget

Efter uppstarten av projektet, bolagiserades Agronod under slutet av 2020. Vi söker nu en VD för att driva bolaget genom uppstarts- och utvecklingsfasen de kommande åren. Bolagets avsikt är att tillhandahålla en nationell, gemensam dataplattform och infrastruktur, som möjliggör nya digitala tjänster och relevant datadelning för svenska lantbrukare. Utifrån vår vision, att frigöra kraften i lantbruksdata, blir ditt uppdrag att på ett effektivt sätt bygga en hållbar affär samt skapa förtroende och nätverk för att säkerställa bolagets lönsamhet och driva fortsatt tillväxt.

Rollen som VD är bred och operativ där du förväntas att löpande i samarbete med styrelsen utveckla affärsplanen och den operativa modellen samt verkställa denna. Detta innefattar förvaltning av befintliga – och uppbyggandet av nya – strategiska partnerskap, nätverk och kontakter som är kritiska för etableringen och utvecklingen av bolaget. Rollen kräver mycket kommunikation och marknadsföring vis a vis olika intressenter; från större aktörer inom de gröna näringarna, till politiker och myndigheter, såväl som med den enskilde lantbrukaren. Ditt arbete kommer också att präglas av att göra ett flertal rekryteringar för att bygga den operativa organisationen, där i första fasen sammansättningen av ett riktigt skarpt tekniskt team är central.

Agronod är en strategisk satsning som Hushållningssällskapet, Lantmännen, LRF och Växa ser som kritisk för den digitala utvecklingen inom det svenska lantbruket. Detta innebär ett högt engagemang där du förväntas driva utvecklingen och se till att rätt personer och kompetens finns i, eller knyts till, bolaget för att kunna bidra i denna satsning. Rollen är placerad på LRFs nya moderna huvudkontor i Stadshagen i Stockholm och du rapporterar till styrelsen.

Kvalifikationer

Det här behöver du för att lyckas och trivas

Du har:

  • Tidigare erfarenhet från en roll i ledande befattning i ett entreprenörsbolag / start-up där du varit aktiv i affärsutveckling och i att rekrytera ihop ett riktigt skarpt team.
  • Goda kunskaper inom digitala affärsmodeller.
  • Erfarenhet i att bygga nätverk, såväl i privat som offentlig sektor.
  • En akademisk examen som civilingenjör eller civilekonom.
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift. Ytterligare språkkunskaper är meriterande.
  • Har du insikt och kunskap om lantbruksbranschen, agtech och/eller livsmedelssektorn är det meriterande.

Du är:

  • En entreprenör: Driven och resultatinriktad. Du har ett viktigt uppdrag på Agronod och vi behöver en handlingskraftig person som arbetar målinriktat för att realisera vår vision.
  • Engagerad och har en förmåga att strukturera och förankra planer och processer.
  • Skicklig på att bygga och vidareutveckla konstruktiva relationer och nätverk där du effektivt driver agendan i syfte att både inspirera och nå målet. Du har god vana av att leda olika samarbeten och att se möjligheter hos olika parter.
  • En lyhörd ledare med förmåga att bygga framgångsrika team och att motivera andra.

Blir du också inspirerad av Agronods uppdrag?

Skicka in din ansökan till oss redan idag, men senast den 6 juni 2021. I rekryteringen samarbetar vi med Lantmännens interna rekryteringsfunktion. För att säkerställa en så rättvis och kvalitativ rekryteringsprocess som möjligt kommer processen innefatta både intervjuer och tester varav de första intervjuerna kommer att genomföras med videomöten.

Om du har frågor om rekryteringsprocessen är du varmt välkommen att höra av dig till Julia Minges, Acting Talent Acquisition Manager på Lantmännen.

Vi ser fram emot din ansökan!

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.