Varför retorik och talarträning?

Sponsrat av Per Furumo Voice and Message AB Varför retorik och talarträning? Tal och kroppsspråk i skön förening är trots modern teknik alltjämt vårt viktigaste verktyg. Bra muntlig kommunikation i det skarpa läget är dessutom ett oslagbart konkurrensmedel.

Varför retorik och talarträning?

Krävs det inte medfödd talang för att bli en god talare? God muntlig kommunikation är ett hantverk alla kan lära sig. Alla kan lära sig äga scenen.
Är det inte innehållet som är det viktiga? Klart det är viktigt. Men det är så oerhört mycket mer än själva innehållet som påverkar mottagarens upplevelse.  Det handlar om att, oberoende av ämne och innehåll, lära sig att trigga, attrahera och stimulera till lyssning och interaktion.

Se det så här: Pippi Långstrump går att göra till världens tråkigaste berättelse utan att vi ändrar ett ord. Och vi kan kommunicera  juridik, finans , it-system eller något annat och göra det hur intressant som helst.
Hur ser du på svensk möteskultur? Det hålls alldeles för många möten, stora och små, där den mentala närvarandenivån är låg. Låg mental närvarandenivå innebär dålig möteskvalitet. Med mer retorisk och pedagogisk kunskap kan detta förändras.

Hur ser du på Powerpoint? Det finns många hjälpmedel. Powerpoint, som är det vanligaste, kan vara utmärkt men också tråkigt så klockorna stannar. Samspelet mellan tal och bild är ofta avgörande liksom hur vi bygger bilderna. Men kom ihåg: i slutändan är det alltid den muntliga leveransen som gör avtrycket!
Vilka är dina kunder? Stora företag och organisationer, banker, advokatbyråer, revisionsbyråer och många andra. Vad vi än pysslar med måste vi i slutänden göra muntliga framträdanden.

Har du något mer du vill säga till dem som läser detta? Fråga dig själv: vilken nivå tycker jag att presentationer och möten ska hålla i min organisation? Blek, ok eller toppklass?

Karriär

Strategi & målstyrning

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.