I en värld som snurrar allt snabbare och som kan förändras över en natt – coronapandemin är bara ett exempel på det – blir det allt viktigare för organisationer att vara nytänkande och snabbfotade. Störst påverkan på organisationens utveckling har ledningsgruppen. Att de har en hög nivå av learning agility – det vill säga förmågan att utveckla nya beteenden baserat på nya situationer och erfarenheter, och sedan tillämpa dessa i praktiken – är kritiskt för framtiden.
– Jag tror att learning agility kommer att vara ett viktigt verktyg i rekryteringen av både nyckelpersoner och andra medarbetare. Vi ser i studier att de som har hög learning agility lyckas bättre i sina roller och ju mer föränderlig och komplex vår värld blir desto mer kommer den här förmågan att behövas, säger Emma Engebretzen. Hon är Sverigechef på Assessio, Nordens ledande konsultbolag specialiserade inom strategisk HR med digitala lösningar för rekrytering och utveckling.
Mäts utifrån fem faktorer
Learning agility mäts utifrån fem faktorer: change agility, results agility, mental agility, people agility och självinsikt. Den studie som VD-tidningen har gjort i samarbete med Assessio visar att svenska vd:ar är starkast inom change agility. Ett högt resultat inom detta område visar att personen driver förändring genom att testa nya saker, utvärdera resultatet och göra annorlunda utifrån erfarenheter. En person som ligger högt inom people agility lägger däremot energi på att förstå människor i sin omgivning och är bra på att lyssna in och ta andras åsikter på allvar. Den mest centrala delen av learning agility är självinsikt. Ju större självinsikt desto större förmåga att kunna förändras.
– Genom att få insyn i din förändringsförmåga kommer du att kunna leda din organisation genom förändring på ett mer medvetet och kraftfullt sätt, säger Emma Engebretzen.
Digital utvecklingsmiljö
Learning Agility mäts genom ett personlighetstest och ett motivationstest. Resultatet, som är en skattning av olika beteenden, presenteras på en skala från noll till tio. Förmågan att hantera förändring är inte statisk utan går att utveckla. Som komplement till testerna har Assessio tagit fram en digital utvecklingsmiljö som ger förslag på aktiviteter av olika svårighetsgrad som hjälper personer att utveckla sin förändringsförmåga.
– Om du ligger högt inom results agility men lågt inom people agility kan du till exempel på förslag på enkla saker som att göra en gemensam incheckning med ditt team varje morgon eller att ringa var och en för att kolla hur de mår. Om du ensidigt fokuserar på att skapa resultat finns nämligen risk för att du tappar dina medarbetare längs vägen , säger Emma Engebretzen.
Del av ledarutvecklingsprogram
Emma Engebretzen har mätt sin egen learning agility och hanterar förändring på ett mycket mer medvetet sätt i dag:
– Jag har lärt känna mina styrkor och utmaningar och vet att det finns risk för att man överanvänder sina styrkor så att de blir svagheter. Både jag och mina medarbetare gynnas av att jag stannar upp och då och då och tar mig tid att utvärdera och reflektera. Att ständigt köra på i 110 är varken bra för mig eller mina kollegor.
Verktyget kan både användas som en del av ett ledarutvecklingsprogram men också för att kartlägga ledningsgruppens förändringsförmåga.
– Använder ni er av samma strategi eller är ni väldigt olika? Oavsett, kommer en kartläggning att ge er de insikter ni behöver för att hantera förändring mer framgångsrikt, säger Emma Engebretzen.