Många chefer tänker jobba på semestern

Ledarskap En undersökning från Falck visar att nästan varannan svensk chef planerar att jobba på sin semester. Förväntningar från arbetsgivaren anges som ett av skälen.

Många chefer tänker jobba på semestern
Jobbar dina chefer på semestern? Foto: Stock Adobe

Bara 29 procent av cheferna tror sig kunna släppa jobbet helt under semestern, visar enkätundersökningen från Falck. Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på företaget, betonar i ett pressmeddelande vikten av att kunna koppla av för att uppnå riktig återhämtning. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Att inte släppa jobbet under semestern påverkar återhämtningen och möjligheten att koppla av och vara närvarande, kommenterar hon. 

Hon påpekar även att chefer behöver vara förebilder genom att delegera ansvar och skapa en kultur där avkoppling är möjlig.

Falcks enkät, som skickades ut till 11 000 personer inom olika företag och organisationer, samlade in 600 svar. Resultaten visar att 44 procent av cheferna planerar att arbeta aktivt under semestern, varav hälften känner sig förpliktigade att vara tillgängliga, medan den andra hälften arbetar frivilligt. Dessutom uppger 27 procent att de kommer att kolla sina mejl sporadiskt.

Viktigt ta ”riktig” semester

Tidigare undersökningar från Falck stödjer dessa resultat. Rapporten ”Hur mår chefen” från tidigare i år visar att över 50 procent av Sveriges chefer har svårt att koppla av hela eller delar av tiden. Allinger framhåller att det är dags att prioritera chefers arbetsmiljö och skapa organisatoriska förutsättningar för att chefer ska kunna ta en riktig semester.

För att främja avkoppling under semestern rekommenderar Falck tydlig kommunikation om semestertider och alternativa kontaktpersoner. Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck, föreslår att planera in specifika tider för arbete i stället för att ständigt vara tillgänglig. Detta hjälper till att skapa en kontrollerad arbetstid och möjliggör riktig avkoppling.

Om undersökningen: Falck har skickat ut en enkät till 11 000 personer i företag och organisationer över hela landet. Totalt inkom 600 svar.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.