Makten och inflytandet i vd:ns händer

Att vd:n har makt i ett företag är inget man pratar speciellt högt om. Men på många områden har vd:n trots allt möjlighet att driva igenom sin vilja trots motstånd, vilket begreppet står för.

Makten och inflytandet i vd:ns händer

Retorikkonsulten Elaine Eksvärd, som driver företaget Snacka Snyggt, betonar att makt inte handlar om tillfälligheter utan att det finns strategier som kan öka en vd:s makt över andra.

– För många är makt ett fult ord, men samtidigt ett önskvärt fenomen. Många vill ha den, men få är öppna med att de strävar efter den, säger hon.

Hon tycker inte att en vd ska skämmas för att hen vill ha makt. – Vd:n måste inte bli en diktator eller behandla folk illa för att de ska göra som hen vill. Det är inget fel med makt så länge den hamnar i rätt händer.

När det gäller hennes egen roll som vd i ett företag med elva anställda använder hon emellertid sällan begreppet makt.

– Jag föredrar att prata om inflytande. Jag ser mig som ett verktyg, en inspiratör som ska få medarbetarna att göra sina uppgifter samtidigt som de har roligt utan att tänka på att det är deras skyldighet, säger hon.

För att lyckas med detta menar Elaine Eksvärd att man som vd måste förstå vad som motiverar medarbetarna.

– I mitt företag finns det både tävlingsinriktade personer och de som triggas mest av ett inspirerande samarbete och en fin gemenskap.

Måste ha resurser

Den som ska kunna utöva makt måste ha resurser att utöva den med. Det kan till exempel vara retorisk förmåga, kunskap eller prestige och status. Enligt Elaine Eksvärd handlar det bland annat om att kunna kommunicera på ett bra sätt med sina medarbetare.

– Det omfattar allt från kroppsspråk till röstläge, mimik, minnesteknik och ordets makt. Man måste alltid vara sig själv och ett bra tips är att tänka på hur man kommunicerar med människor som man känner sig trygg med, till exempel goda vänner och familjen, berättar Elaine Eksvärd.

Hon har genom åren sett många exempel på vd:ar som utövar sin makt på ett dåligt sätt. Detta berättar hon bland annat om i sin bok ”Härskarteknik – den fula vägen till makt”.

– Det allra värsta är när man talar illa om sina medarbetare inför andra eller när man som vd inte säger rakt ut när man är irriterad på någon. Det skapar en mycket obehaglig atmosfär på arbetsplatsen, säger hon.

Härskarteknik är ett verktyg som används för att rubba balansen mellan personer.

– Den används av alla, mot alla. Det kan ske medvetet, men oftast omedvetet. Är tekniken medveten finns det ett konkret syfte att göra någon i samtalet eller sällskapet mindre än vad hon eller han är. Är tekniken omedveten, blir ändå resultatet det detsamma:

någon förminskas. Men förövaren vet kanske inte att den tryckta stämningen beror på henne eller honom, avslutar Elaine Eksvärd.

 

8 metoder att använda härskarteknik – enligt Elaine Eksvärd

1. Projiceringsmetoden

– Har du något som tynger dig, och som du vill prata om så kan det bli öppet mål för härskare som använder projiceringsmetoden. Det är då du får skulden för det du klagar på, trots att du inte har något med konsekvensen att göra mer än att du drabbas av den.

2. Komplimangmetoden

– Inleds oftast med en komplimang, men tar inte slut där. Den syftar till att du ska göra något utöver det förväntade, och lämnar dig med en olustig känsla trots den fina komplimangen.

3. Stereotypmetoden

– Stereotypmetoden innebär att du bestraffar eller negativt särbehandlar den som gör någonting utöver, eller mindre än, ”vad som förväntas” av det stereotypa fack hen passar i.

4. Uteslutningsmetoden

– Du blir inte sedd i en situation där du borde bli sedd. Det kan vara i allt från ett samtal, debatter, möten eller mingel.

5. Hierarkimetoden

– Det är inte ovanligt att härskaren definierar dig med personliga påhopp. Du får titlar knutet till det fack som du många gånger placeras i. Är du kvinna kan det bli allt ifrån ”lilla gumman” till ”rasist”.

6. Tidsmetoden

– Många använder tid för att tysta ner. Det finns tre skäl som härskaren har för att du ska vara tyst:

1. Jag har varit här längre än du – på jorden.

2. Jag har varit här längre än du – på platsen.

3. Jag har varit här längre än du – i gänget.

7. Självförvållad härskarteknik

– Du som härskar över dig själv brukar i regel avsluta meningar med nervösa skratt, ”eller jag vet inte”, eller ”det kanske var dumt”.

8. Martyrmetoden

– Martyren spelar på andra människors skuldkänslor. Hen har en förmåga ta kritik personligt och göra den ofantligt mycket större än vad den egentligen är. På så sätt placerar hen en tung sten av skuld i vårt bröst.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.