Lite gladare, lite smartare – en positiv spiral

Krönikan Kan man bli smartare under vissa omständigheter? Kan framgång i problemlösning och kreativitet påverkas av om man känner sig glad? Denna fråga har undersökts inom hjärnforskningen och resultaten är övertygande.

Lite gladare, lite smartare – en positiv spiral
Thomas Dimming är krönikör hos Vd-tidningen.

En gladare person använder mer av sin hjärnas potential än en ledsen, stressad eller orolig person. I tillstånd av glädje, uppskattning och välmående har vi människor lättare att lösa komplexa problem och lättare att tänka brett, långsiktigt och abstrakt. Kort och gott blir vi smartare när vi är lyckligare.

Men, hur kan ledare avsiktligt och metodiskt främja glädje och välmående på jobbet? Det första steget handlar om att ifrågasätta invanda tankemönster. En typisk sanning som behöver omprövas är att framgång föder lycka. Forskningen visar ju att det faktiskt är tvärtom, att lycka skapar framgång. En annan otroligt viktig insikt för ledare att ha med sig är att våra hjärnor är mer inriktade på att lägga mer energi på brister, fel, avvikelser och hot än på glädjeämnen. Denna så kallade ”negativity bias” grundar sig på en instinkt från tider där hantering av hot och faror var avgörande för vår överlevnad. Tyvärr medför denna grundprogrammering av våra hjärnor att vi inte värderar uppskattar framsteg, uppskattning och andra glädjeämnen ens hälften så mycket som det som inte är bra. Resultatet är att vi ofta upplever det går sämre än vad det faktiskt gör, vilket över tid blir ett nedbrytande och energikrävande tillstånd. Ju mer våra hjärnor vänjer sig vid att söka efter fel och brister, ju mer kommer vi se dem.

Så, att skapa förutsättningar för att synliggöra framsteg och visa tacksamhet är en nyckelfaktor för att skapa glädje. Genom att uttala att vi behöver vara på avsiktlig jakt efter bevis på vad som fungerar bra och ger anledning till firande och stolthet så kan vi skapa en bättre balans till ”negativity bias”. Men, det handlar absolut inte om att vara naiv. Problem, brister och svagheter kommer fortsatt lätt att hamna i fokus då det är det vi automatiskt uppmärksammar mer.

Ytterligare kan ledare aktivt främja andra glädjefulla tillstånd genom att främja starka band mellan medarbetare. Det är nämligen bevisat utom tvivel att starka sociala band är en källa till välmående och hälsa. Att dessutom säkerställa att det finns rutiner och ritualer på plats för att möjliggöra återhämtning efter intensiva perioder och nederlag har visat sig vara mycket viktigt.

Tänk vilka nya resultat ni skulle kunna få genom bättre problemlösning, mer innovation, kreativitet, bättre uthållighet och samarbete när ledare och medarbetare i högre grad får uppleva glädje på jobbet. Försök sedan komma på sätt att få in uppskattning och firande i er vardag på företaget.

När den positiva spiralen är igång så blir ni smartare!

Fakta

Fakta Thomas Dimming

Thomas Dimming har över 20 års erfarenhet med att stödja ledare och ledningsgrupper med att skapa en mer engagerad kulur. Han är idag rådgivare och föreläsare.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.