Hon är Framtidens kvinnliga ledare

Ledarskap & Styrning Chefsorganisationen Ledarna har tilldelat Nina Åxman utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2020. Hon är Vice President Global Operations på Sandvik Rock Tools och har gjort en spikrak karriär i en tekniktung industri.

Hon är Framtidens kvinnliga ledare
Nina Åxman Foto: Karina Ljundahl

För fjortonde året i rad har Framtidens kvinnliga ledare utsetts av Ledarna. Med den vill de inspirera fler unga kvinnor att bli chefer. Därför listar Ledarna varje år de 75 främsta ledarna som är unga och kvinnor.

Vinnaren Nina Åxman har bland annat varit fabrikschef på Bombardier i Västerås. Sedan i januari är hon Vice President och ansvarig för global operations på Sandvik Rock Tools. Det innebär att hon leder cirka 1 300 medarbetare i sex fabriker i nio länder, är chef för en global planeringsorganisation och har budget- och investeringsansvar.

Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller ingår i juryn:

– Årets vinnare Nina Åxman vågar fatta beslut som får saker att hända och hennes moderna värdedrivna ledarstil präglas av ansvarstagande, jämställdhet, hållbarhet och mångfald. Hon vänder upp och ned på bilden om vem som kan nå de högsta chefspositionerna. Nina Åxman krossar stereotyper för hur en chef ska vara i en traditionstyngd mansdominerad industri. Det behövs ledarförebilder som Nina Åxman för att locka fler unga kvinnor med ledarambitioner att söka sig till tekniska branscher.

Juryns motivering:

”Patos, genuin, autentisk… Listan över ledarskapets viktigaste adjektiv tar aldrig slut, när Nina Åxman ska beskrivas. Tydligt är att hon skapar tillit hos sina medarbetare och får med sig alla på förändringsresan. Det är en bra egenskap när hon ska leda 1 300 medarbetare utspridda i nio länder och i sex fabriker och det placerar henne som nummer 1 bland Framtidens kvinnliga ledare 2020.”

– Det känns fantastiskt hedrande och överraskande. Det är en stor ära för mig personligen, men också en stor glädje för mina kollegor och team på Bombardier och Sandvik kring vad vi åstadkommit, kommenterar Nina Åxman.

För henne är det viktigt att öka mångfalden på ledarskapsnivåer och öka andelen kvinnor som är chefer.

– Vi behöver hjälpas åt att visa upp förebilder och de möjligheter till ledarskap som finns i tekniska branscher, som den jag arbetar i. Mångfald behöver genomsyra alla nivåer i företagen och högst upp i hierarkin, i ledningsgrupper och styrelser. Annars riskerar vi förlora yngre duktiga förmågor, säger Nina Åxman.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.

Det senaste