De nya 3:12-reglerna som föreslås träda i kraft 2026 innebär förändringar som kan få stor påverkan på fåmansföretag och deras ägare. Förändringarna rör allt från ägarstrukturer och löneunderlag till beskattning av utdelningar och kapitalvinster. Grant Thornton har tagit fram en checklista för hur de kan påverka dig och ditt företag.
Här är checklistan för hur 3:12-reglerna påverkar ditt företag
Lagar & regler
De nya förslagen till 3:12-regler innebär flera förändringar som kan påverka ägare av fåmansföretag. Här är de viktigaste punkterna att ha koll på.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
Är bolaget ett fåmansbolag?
Definitionen av fåmansföretag förblir oförändrad i det nya förslaget, men är fortsatt komplex. Ett fåmansföretag är ett bolag där maximalt fyra delägare äger mer än 50 procent av företaget, och närstående räknas som en delägare. De nya reglerna innebär dock att företag från och med 2026 måste lämna kontrolluppgifter om aktieägande, vilket kan kräva tidigare klassificering av företaget.
Har du sett över ägarstrukturen nyligen?
En uppdaterad ägarstruktur kan vara avgörande för att optimera skatt och flexibilitet. För personalintensiva bolag med höga lönesummor är det viktigt att kunna utnyttja löneunderlag maximalt. Dessutom kan ägare som inte är aktiva i verksamheten påverka beskattningen negativt.
Äga aktier privat eller via ett bolag?
Det nya förslaget gör det fördelaktigt att äga aktier via ett helägt bolag, med ett högre grundbelopp för lågbeskattade utdelningar (300 000 kr år 2024). Men om du äger aktier i flera bolag gäller fortfarande ett tak på totalt fyra inkomstbasbelopp, vilket kan göra ägarformen avgörande.
Planerar ni att ta in nya delägare?
Att ta in nya delägare kräver planering för att undvika skattemässiga komplikationer. Med de nya reglerna kan löneunderlag utnyttjas även vid ägarandelar under fyra procent, vilket öppnar möjligheter men ställer också krav på rätt förberedelser.
Har företaget många småägare eller olika stora ägarandelar?
Småägare med mindre än fyra procents andel kan behöva utvärdera om privat ägande är mer fördelaktigt. Samtidigt innebär olika ägarandelar att utdelning kan behöva justeras för att undvika högre beskattning för mindre ägare.
Syskon som ägare i familjeföretag
En viktig förändring är att syskon inte längre ska ses som närstående enligt de nya reglerna. Detta kan påverka beskattningen för syskon som äger aktier i samma bolag, särskilt om vissa syskon inte är aktiva i verksamheten.
Påverkan vid förvärv och investerare
Vid företagsförvärv kan nya regler för löneunderlag påverka planeringen. Även om investerare äger minst 30 procent av bolaget kan delägarna omfattas av så kallade utomståenderegeln, vilket möjliggör platt beskattning på 25 procent efter fem år.
Återinvestering vid försäljning
Vid försäljning och återinvestering är det viktigt att bedöma om det nya bolaget kvalificerar som fåmansföretag. Detta kan få betydande konsekvenser för framtida beskattning och bör planeras noggrant.