För få kvinnor startar eget men lösningar finns

Jämställdhet Bara en tredjedel av egenföretagarna i Sverige är kvinnor och utvecklingen står nästan stilla. Nu pekar Unionen på att kvinnorna bromsas av oron för vad som händer om de blir sjuka eller får barn och tycker att socialförsäkringen behöver ändras.

En SKOP-undersökning visar att den enskilt största orosfaktorn för kvinnliga företagare är vad som händer om de blir sjuka. 28 procent av de kvinnliga företagarna har detta som största oro, att jämföra med 22 procent av männen.

Dåliga förutsättningar

45 procent av de tillfrågade kvinnorna svarade också att de upplevde förutsättningarna att bedriva företag i Sverige som ganska dåliga eller mycket dåliga. Bland männen var motsvarande siffra 32 procent.

– Förutsättningarna ska vara jämställda och eftersom kvinnor och män uppfattar förutsättningarna olika så tycker vi att något måste göras åt det, säger Unionens samhällspolitiska chef Henrik Ehrenberg.

Onödig bromskloss

Unionens förbundsordförande Martin Linder tycker att regelverken inte har hängt med i utvecklingen och är en onödig bromskloss idag.

– Men det går att rätta till! Nu är hög tid att lägga in en extra växel för att Sverige ska leva upp till ryktet som ett av världens mest jämställda länder, säger han.

Här är det flest kvinnor

Enligt siffror från SCB är det störst andel kvinnliga egenföretagare i Danderyd (40,8 procent), Lidingö (39,1) och Vaxholm (38,8).

Tre branscher har en majoritet kvinnliga egenföretagare: utbildning, vård och omsorg samt personliga och kulturella tjänster.

Under ett frukostseminarium i samband med att Unionens rapport släpptes lyftes också bristen på riskkapital för kvinnor fram som en orsak till att få kvinnor startar företag.

Unionen föreslår tre åtgärder för att göra det lättare för kvinnor att våga starta eget:

Att socialförsäkringssystemen anpassas för att inkludera egenföretagare vid sjukdom.

Att det blir möjligt att bedriva företagsverksamhet samtidigt som man är föräldraledig.

Att kommuner ger riktade företagarutbildningar om frågor som är särskilt viktiga för kvinnor, som socialförsäkringssystemet och finansiering.

Läs också: Brist på riskkapital hindrar kvinnor från att starta eget företag

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.