Förändringsledningsdagen

Få bättre effekt i förändringsledningen

En konferens av Vd-tidningen och Kvalitetsmagasinet
21 september 2022
Digital interaktiv konferens

Hur får man ut maximal effekt av insatsen i förändringsarbetet? Det är temat för Förändringsledningsdagen den 21 september. Det kan handla om att balansera budget och mål, att kommunicera rätt med teamet och att skapa psykologisk trygghet.

Förändringsledningsdagen | Få bättre effekt i förändringsledningen

Plats Digital interaktiv konferens
Tid 21 september 2022, 08:00 - 16:15
Pris 7490:- exklusive moms

Förändringsledningsdagen vill möta behovet av kompetensutveckling hos de organisationer och ledare som vill öka förmågan att klara förändringar med ett utvecklat ledarskap och en större förståelse för de effektiva verktyg som finns.

Kontakt

Har du frågor om bokning?
Kontakta oss på event@pausermedia.se eller 08-517 955 32.

Har du frågor om partnerskap?
Kontakta Anette Hammarlund på anette.h@pausermedia.se eller 08-517 955 83.

Under dagen får du möta ledande experter på området och ledare som genomfört framgångsrika förändringsresor. Här får du också ta del av hur man kan arbeta med olika verktyg och metoder.

Välkommen till mötesplatsen för dig som arbetar med förändringsledning!

Program

Fäll ut alla
 • 08:00 - 09:00

  Logga in och upptäck den digitala plattformen

  Innan livesändningen startar kan du logga in och bekanta dig med den digitala arenan.
 • 09:00 - 09:10

  Livesändningen börjar – välkomna!

  Huvudscen
  Åsa Lindell som är moderator för dagen hälsar välkommen och inleder programmet från studion. Talare

  Åsa Lindell

  Moderator
  Föreläsare, moderator och facilitator med ett brinnande engagemang för att hjälpa verksamheter hantera förändring. Det är fjärde gången hon är moderator för Förändringsledningsdagen.
 • 09:40 - 10:10

  Därför ska vi sluta prata förändring

  Huvudscenen
  Alla pratar förändring. Men i stället borde vi lägga allt större fokus på att prata förbättring, det menar dagens första talare. Varför då? Jo, förändringar är ju inte självklart bra. Förbättringar har däremot en tydlig riktning, menar Marita Bergendahl. Detta kommer hon utveckla under dagen. Talare

  Marita Bergendahl

  Konsult och förbättringsledare
  Marita Bergendahl är partner, konsult och utbildare hos Sandholm Associates AB. Hon har lång erfarenhet av verksamhets- och organisationsutveckling inom bland annat Försvarsmakten och en rad privata verksamheter.
 • 09:40 - 10:10

  Sikta mot stjärnorna men bara nå trädtopparna?

  Huvudscen
  Det är en balansgång att klara att sätta mål som känns spännande och meningsfulla samtidigt som de matchar resurser som står till buds. För vad händer med engagemanget om det redan från start känns som svårt att nå målet? Talare

  Mikal Björkström

  Leg. psykolog med OBM-inriktning
  Mikal Björkström är leg. psykolog med OBM-inriktning. Han har mångårig erfarenhet av chefsroller på olika nivåer och i rollen som organisationskonsult. Mikal har, som konsult och chef, omfattande erfarenhet av förändringsprocesser i arbetslivet med fokus på kultur och beteenden. Tillsammans med Ola Rosenlind har han skrivit boken ”Förändringens fem fallgropar – och hur du undviker dem!”.
 • 10:10 - 10:25

  Panelsamtal: Skapa framdrift på rätt sätt

  Huvudscen
  Vilken skillnad gör orden vi använder – och hur kan vi planera för att få den där viktiga framdriften i förändringsarbetet?
 • 10:25 - 10:30

  Smart Break!

  Huvudscen
  Innan pausen är det dags för Smart Break med inspiration och rörelse. Pausledare presenteras inom kort.
 • 10:30 - 10:50

  Förmiddagspaus

  Under förmiddagspausen kan du passa på att sträcka på benen, hämta kaffe och interagera med andra deltagare i den digitala plattformen.
 • 10:50 - 11:20

  Så ska hon förändra flygbranschen

  Huvudscen
  Flyget gick från att ge en lite lyxig känsla till att ge skamkänslor. Går det att göra flyget hållbart och hur får man organisationen med sig i den stora förändringsprocessen? Det tror nästa talare som vill gå i bräschen för fossilfritt flyg. Hon hade jobbat med forskning och utveckling i sju år innan hon blev hållbarhetschef på ett kommersiellt flygbolag. Talare

  Maria Fiskerud

  Hållbarhetschef på flygbolaget BRA
  Maria Fiskerud är hållbarhets- och kommunikationschef på flygbolaget BRA. Hon är dessutom författare till en bok om förändringsledning.
 • 11:20 - 11:50

  Strategiska samtal som skapar högpresterande team

  Huvudscen
  Vilka typer av samtal finns det i vardagen och vilka behöver du kunna behärska för att få förändringen att ske? Hur du kommunicerar med dina medarbetare kan spela stor roll för hur ni lyckas med det gemensamma förbättringsarbetet. Retorikproffset Serena Mon de Vienne delar med sig av både samtalstekniker och samtalsstrategier som du behöver för att ro förändringen i land. Talare

  Serena Mon de Vienne

  Retorikexpert
  Serena Mon de Vienne är retorikexpert på retorikbyrån Snacka snyggt! och är aktuell med boken Framgångsrika samtal.
 • 11:50 - 11:55

  Smart Break!

  Huvudscen
  Innan lunchpausen är det dags för Smart Break med inspiration och rörelse. Pausledare presenteras inom kort.
 • 11:50 - 13:00

  Lunchpaus

  Nu är det dags att fylla på med lunch innan det är dags för spårval. Under lunchen har du möjlighet att diskutera förmiddagen med andra deltagare.
 • 13:00 - 14:30

  SPÅR 1: STÄLL OM – BÖRJA JOBBA AGILT

  Spårvalsscen 1
  Under spåret Ställ om – börja jobba agilt kan du välja mellan tre föreläsningar. Talarna finns tillgängliga för att besvara frågor i chatten under den tid som är avsatt i programmet.
 • 13:00 - 13:30

  Så får ni SAFe att funka med den omgivande organisationen

  Spårvalsscen 1
  Allt fler organisationer jobbar med det agila ramverket SAFe. Men etableringen av SAFe skapar behov av förändring och förändringsledning även i den övriga organisationen, menar Sofia Segerlund. För även om etableringen brukar gå fint med dem som jobbar enligt ramverket, så måste det samtidigt integreras med omgivande organisationens struktur och förhållningssätt för att inte krocka. Här berättar hon om strategiarbete och verksamhetsstyrning, påverkan på chefsrollen och andra ansvarsområden. Talare

  Sofia Segerlund

  Managementkonsult och agil coach, Sonder
  Sofia Segerlund är managementkonsult och agil coach på Sonder.
 • 13:30 - 14:00

  Agil eller lean – måste man välja?

  Spårvalsscen 1
  Vissa uppfattar att man behöver välja om man ska vara agil eller jobba enligt lean. Och att det agila arbetssättet är anpassat efter tech-världen medan lean används i producerande företag. Men stämmer verkligen det? Andreas Bohlin sorterar i vad som är myt och verklighet. Talare

  Andreas Bohlin

  Verksamhetsutvecklare och coach, Leancentrum
  Andreas Bohlin är lean och agil projektledare vid Leancentrum på KTH, där han i huvudsak jobbar med metoderna utifrån ett ledarskapsperspektiv.
 • 14:00 - 14:30

  Agilt deluxe – skrota cheferna och skapa en tealorganisation

  Spårvalsscen 1
  Teal som begrepp dök upp 2014 i boken Reinventing Organisations av Frederic Laloux. I en tealorganisation finns inga chefer utan alla individer förväntas leda, både sig själv och andra. Men är det ett utopiskt tänkande eller beprövad realism i organisationsvetenskapens framkant? Det betyder inte anarki, utan i stället för makt uppifrån använder man andra sätt att få med sig människor på resan. Jesper jobbar i en tealorganisation och utbildar i agilt och teal reder ut begreppen och pekar på förutsättningarna för att lyckas. Talare

  Jesper T Nyström

  Agil coach, ProAgile
  Jesper T Nyström är agil coach på ProAgile i Göteborg. Där arbetar man i en teal-organisation.
 • 13:00 - 14:30

  SPÅR 2: METODER OCH MÄTNINGAR

  Spårvalsscen 2
  Under spåret Metoder och mätningar kan du välja mellan tre föreläsningar. Talarna finns tillgängliga för att besvara frågor i chatten under den tid som är avsatt i programmet.
 • 13:00 - 13:00

  Välj rätt metod i förändringsledningen

  Spårvalsscen 2
  Det finns en rad olika metoder att ta till för att stärka sin kompetens i förändringsledning för att kunna nå de önskade målen. Men även om det finns vissa likheter ibland så har de också olika inriktning. Så vilka metoder passar egentligen i vilka situationer? Här får du en guidning i några aktuella metoder och när de kan gynna dig som bäst. Talare

  Hanna Billström

  Utbildare i förändringsledning
 • 13:30 - 14:00

  Undvik vanliga felet – lär dig tolka data på rätt sätt

  Spårvalsscen 2
  Ett av de vanligaste felen i allt förändringsarbete är att man tolkar datan fel. Därför är det superviktigt att kunna se skillnad på vad som faktiskt är en riktig signal på att något är en riktig förändring – och vad som bara är brus eller normal variation. Annars är risken stor att man sätter in fel åtgärder vid fel tidpunkt – och då riskerar den tilltänkta förbättringen bli en försämring i stället. Mattias Elg ger en snabbkurs i konsten att tolka data. Talare

  Mattias Elg

  Professor vid Linköpings universitet
  Mattias Elg är professor vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet och har forskat om verksamhetsutveckling i både offentlig och privat sektor. Han är aktuell med boken Förstå, förutse och förbättra.
 • 13:00 - 14:30

  SPÅR 3: MÄNNISKAN I FÖRÄNDRING

  Spårvalsscen 3
  Under spåret Människan i förändring kan du välja mellan tre föreläsningar. Talarna finns tillgängliga för att besvara frågor i chatten under den tid som är avsatt i programmet.
 • 13:00 - 13:30

  Leda och samarbeta på distans – våra bästa lärdomar

  Spårvalsscen 3
  Det nya arbetslivet med hybridarbete är här för att stanna. Det som började som en nödlösning är nu tänkt att vara en välfungerande vardag. Men hur blev det i våras när många började gå tillbaka till jobbet igen? Hur gör man som ledare för att få till teamkänslan när några är på jobbet och andra hemma? Och hur skapar vi en fungerande arbetskultur i hybridlandskapet? Johanna Olsson delar med sig av de bästa lärdomarna så här långt. Talare

  Johanna Olsson

  Ledarskapsutvecklare
  Johanna Olsson har jobbat globalt med ledarskap i lärande organisationer. Hon är dessutom facilitator och medgrundare av konsultbyrån The Hows. Hon är nu högaktuell med boken Närhet Trots avstånd - Att leda och samarbeta på distans.
 • 13:30 - 14:00

  Samtalstekniken som hjälper dig i teamarbetet

  Spårvalsscen 3
  En förändring kräver många olika typer av samtal. Du behöver kunna ge leverera beslut som inte är förhandlingsbara, ta genomtänkta beslut tillsammans med gruppen, ge träffsäker feedback och såklart bara lyssna när din medarbetare behöver det. Ingenting du lär dig i någon akademisk utbildning, men avgörande för att få alla med på tåget. Här ger retorikproffset Serena Mon de vienne dig framgångsfaktorerna för hur du lyckas med dessa fyra samtal. Talare

  Serena Mon de Vienne

  Retorikexpert
  Serena Mon de Vienne är retorikexpert på retorikbyrån Snacka snyggt! och är aktuell med boken Framgångsrika samtal.
 • 14:00 - 14:30

  Orädda organisationer – så skapar ni trygga team

  Spårvalsscen 3
  Psykologisk trygghet är den absolut viktigaste förutsättningen för att lyckas i ett förändringsarbete. Amy Edmondson, professor vid Harvard Business School, var den som myntade begreppet. Nu berättar Ingrid Löjdquist om det verktyg hon och Amy Edmondson tillsammans utvecklat för att mäta psykologisk trygghet, som i sin tur är grunden för att kunna skapa ett psykologiskt tryggt klimat i grupper och organisationer. Talare

  Ingrid Löjdquist

  Förändrings- och organisationskonsult
  Ingrid Löjdquist är förändrings- och organisationskonsult sedan 30 år och jobbar med utveckling av samarbetet i ledningsgrupper och samarbetet mellan grupper.
 • 14:30 - 14:35

  Smart Break!

  Huvudscen
  Innan pausen är det dags för Smartbreak med inspiration och rörelse. Pausledare presenteras inom kort.
 • 14:35 - 14:50

  Eftermiddagspaus

  Under eftermiddagspausen kan du passa på att sträcka på benen, hämta kaffe och interagera med andra deltagare i den digitala plattformen.
 • 14:50 - 15:20

  CASE: Förändringsledning för 58 000 medarbetare

  Huvudscen
  I en kommun som Göteborg står förändringsarbetet aldrig still. Men hur kan organisationen hantera de ständiga förändringarna och samtidigt bibehålla en god arbetsmiljö för de tusentals berörda medarbetarna? Göteborgs Stad har utvecklat ett koncept, med bland annat en uppskattad utbildning i förändringsledning med tillhörande verktygslåda för kommunens alla ledare. Här får vi höra om hur utbildningar och metodstöd bidrar till mer lyckosamma förändringar. Talare

  Pia Witting

  Förändringsledare i Göteborgs stad
  Pia Witting är förändringsledare i Göteborgs Stad och en av skaparna av konceptet. Hon har lång erfarenhet av att utveckla individer, grupper och organisationer och är även handledare i utvecklande ledarskap.

  Elisabet Palmér

  Planeringsledare arbetsmiljö och hälsa i Göteborgs Stad
  Elisabet Palmér är planeringsledare arbetsmiljö och hälsa i Göteborgs Stad och en av de ansvariga för framtagandet av den gemensamma förändringsprocessen. Hon har lång erfarenhet av utvecklingsarbeten, främst på organisationsnivå, men även handledning om medarbetarskap och ledarskap.
 • 15:20 - 16:00

  Värdegrunder – ledningsverktyg eller floskelkavalkad?

  Huvudscen
  Man måste ha en stabil värdegrund. Det understryks ofta i svenska företag och offentliga organisationer. Särskilt kanske bland ledningar, stab och konsulter. Andra kan ha lite mer blandade känslor, förstår inte poängen eller är rentav cyniska, menar Mats Alvesson, professorn väckt mycket uppmärksamhet för sitt begrepp funktionell dumhet. Nyligen presenterade han och några kollegor sin forskningsrapport om just värdegrunder. Här berättar han om värdet av värdegrundsarbete och vad som lätt går fel – och pekar på alternativ till värdegrundsarbete. Talare

  Mats Alvesson

  Professor vid Lunds universitet
  Mats Alvesson, professor i organisationsteori vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och är aktuell med boken Värdet av värdegrunder.
 • 16:00 - 16:15

  Sammanfattning och reflektion

  Huvudscen
  Vi rundar av Förändringsledningsdagen för den här gången och sammanfattar några av dagens alla lärdomar. Talare

  Åsa Lindell

  Moderator
  Föreläsare, moderator och facilitator med ett brinnande engagemang för att hjälpa verksamheter hantera förändring. Det är fjärde gången hon är moderator för Förändringsledningsdagen.

Talare

Marita Bergendahl

Konsult och förbättringsledare

Mikal Björkström

Leg. psykolog med OBM-inriktning

Serena Mon de Vienne

Retorikexpert

Maria Fiskerud

Hållbarhetschef på flygbolaget BRA

Pia Witting

Förändringsledare i Göteborgs stad

Elisabet Palmér

Planeringsledare arbetsmiljö och hälsa i Göteborgs Stad

Mats Alvesson

Professor vid Lunds universitet

Sofia Segerlund

Managementkonsult och agil coach, Sonder

Andreas Bohlin

Verksamhetsutvecklare och coach, Leancentrum

Jesper T Nyström

Agil coach, ProAgile

Hanna Billström

Utbildare i förändringsledning

Mattias Elg

Professor vid Linköpings universitet

Johanna Olsson

Ledarskapsutvecklare

Ingrid Löjdquist

Förändrings- och organisationskonsult

Åsa Lindell

Moderator

Få bättre effekt i förändringsledningen

anordnas av VD-tidningen

Sponsorer

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.