Vd-tidningen och Kvalitetsmagasinet

Den framgångsrika förändringsresan

23 februari 2021
Digital interaktiv konferens

Förändringsledningsdagen

Succékonferensen Förändringsledningsdagen är tillbaka i digitalt interaktivt format. En heldag med fokus på hur du kan bli framgångsrik i förändringsarbetet.

Vd-tidningen och Kvalitetsmagasinet | Den framgångsrika förändringsresan

Plats Digital interaktiv konferens
Tid 23 februari 2021, 09:00 - 16:00
Pris 6 990:- exklusive moms

Ett större omvärldstryck och den dramatiska effekten av Corona gör att företag och organisationer måste ställa om fortare. Men det är inte organisationerna som ska förändras, det är människorna som ska utvecklas. Att leda människor i förändring kräver både kunskap om hur förändringsprocesser påverkar människor och hur man skapar både mening och engagemang för utvecklingen. Forskningen är tydlig; risken att misslyckas med förändring på lång sikt är stor.

Förändringsledningsdagen vill möta behovet av kompetensutveckling hos de organisationer och ledare som vill öka förmågan att klara förändringar med ett utvecklat ledarskap och en större förståelse för de effektiva verktyg som finns.

Här får du möta ledande experter på området och ledare som genomfört framgångsrika förändringsresor. Här får du ta del av hur man kan arbeta med olika verktyg och metoder.

Kontakt

Har du frågor gällande bokning? Välkommen att kontakta Anna Pauser, 08-517 955 32 eller anna.p@pausermedia.se

Har du frågor om partnerskap? Välkommen att kontakta Lars Schön, 08-517 955 89 eller lars.s@pausermedia.se

Det här är andra gången vi genomför Förändringsledningsdagen. I våras blev det succé med över 300 deltagare. Men på grund av Covid väljer vi nu att genomföra hela konferensen digitalt. Till vår hjälp har vi marknadens modernaste interaktiva konferensplattform, som ger en verklighetsnära konferensupplevelse. Dessutom får du som deltagaren tillgång till ännu mer kunskap genom att allt finns inspelat och att man därigenom kan ta del av allt innehåll i efterhand. Den digitala plattformen ger också möjlighet att utöka innehållet.

Välkommen till mötesplatsen för dig som arbetar med förändringsledning!

Program

Fäll ut alla
 • 08:00 - 09:00

  Logga in och upptäck arenan

  Innan livesändningen startar kan du logga in och bekanta dig med den digitala arenan. Det finns även möjlighet att besöka utställarna i de digitala montrarna och nätverka med andra i mingelområdet.
 • 09:00 - 09:10

  Livesändningen startar: Välkomna!

  Huvudscenen
  Åsa Lindell som är moderator för dagen hälsar välkommen och inleder programmet. Talare

  Åsa Lindell

  Moderator
  Författare, mötesledare och facilitator med ett brinnande engagemang för att hjälpa verksamheter hantera förändring. Det är andra gången hon är moderator för Förändringsledningsdagen.
 • 09:10 - 10:00

  Live: Förändring i en digital värld

  Huvudscenen
  För att skapa hållbar förändring måste ni bygga en stark samverkanskultur som inbegriper alla medarbetare. Men hur gör man i en digital värld och när väldigt många distansarbetar? Här fokuserar vi på nya digitala möjligheter som hjälper till att utveckla en prestationshöjande organisationskultur präglad av psykologisk trygghet, genuin samverkan och operationell excellens. Med en organisation som är genomgående engagerad kommer ni lyckas med att implementera en förändring på djupet. I föreläsningen ingår ett interaktivt moment för att visa hur de nya möjligheterna kan se ut. Talare

  Ola Ljunggren Bergeå

  Konsult, Real8
  Ola Ljunggren Bergeå brinner för att hjälpa människor och organisationer att realisera sin fulla potential. Hans fokus ligger på tillitsfull samverkan, psykologisk trygghet och ständig utveckling. Han har erfarenheter som organisationscoach och ledarutvecklare från en lång rad företag och offentliga organisationer. Han har skrivit boken ”Gör det enkelt – en handbok i ledarskap för ständiga förbättringar” och är diplomerad coach, förändringsledare, Six Sigma Black Belt och SIQ-examinator.
 • 10:00 - 10:05

  Live: Kort från utställarna

  Huvudscenen
  Korta snabba presentationer med information från våra utställare.
 • 10:05 - 10:40

  Förmiddagspaus och arenarundvandring

  Under förmiddagspausen kan du passa på att sträcka på benen och hämta kaffe, interagera med talare och deltagare i mingelområdet eller besöka mässområdet.
 • 10:40 - 11:10

  Live: Så gör du en framgångsrik förändringsresa

  Huvudscenen
  Det är allmänt känt att 70-80 procent av alla förändringsarbeten misslyckas. Hur gör man då för att lyckas. I den föränderliga värld våra företag verkar i måste förmågan att kunna förändra sig snabbt vara en av de viktigaste kompetenser vi har. Det handlar om att både förstå mänskligt beteende och att arbeta utifrån en metod som hjälper till att driva förändringen Talare

  Catrin Brodin

  Konsult, Way
  Catrin Brodin har lång erfarenhet från både HR-arbete och förändringsledning. Hon har drivit många förändringsprojekt, utvecklat praktiska verktyg att använda i förändringsarbete och utbildat chefer och ledare. Dessutom är hon medförfattare till boken ”Strategiacceleration – snabbare, mätbart, roligare”.
 • 11:10 - 11:40

  Live: Case – Kronofogdens förändringsresa

  Huvudscenen
  Kronofogden befinner sig i en stark utvecklingsresa. Från att ha arbetat reaktivt och setts som en fruktad fogde som utmäter tv-apparater, har myndigheten jobbat hårt med vem den är till för, kundbegreppet och att utveckla tjänster utifrån kundernas behov. Kronofogdens generaldirektör/rikskronofogde berättar här om myndighetens förändringsresa, vilka som varit framgångsfaktorer och utmaningar och vad som blir nästa steg. Talare

  Christina Gellerbrant Hagberg

  Rikskronofogde, Kronofogden
 • 11:40 - 12:10

  Live: Vetenskapliga framgångsfaktorer för en lyckad förändring

  Huvudscenen
  Vi har idag goda kunskaper om vad som kännetecknar de främsta organisationerna i världen. De ser förvånansvärt lika ut, oavsett storlek och bransch. De använder med stor tillit sina medarbetare som utvecklare. De fokuserar på att utveckla sina flöden, och de har skapat en uppbygglig kultur genom ett nytt, coachande ledarskap. Men de har även en annan sak gemensamt – de utklassar sina konkurrenter i en snabbt föränderlig värld. Det handlar om Change Management – hur man tar sig till målet. Vi kommer att gå igenom och förklara såväl framgångsfaktorerna som de vanligaste fällorna. Vi kommer att beröra hur målet ser ut, men fokusera på vägen dit, för att göra den så enkel och lättvandrad som möjligt. Talare

  Magnus Lord

  Strategichef Universitetssjukhuset i Lund
  Magnus Lord är en av Europas mest anlitade specialister inom modern sjukvårdsutveckling, bland annat Lean Healthcare. Magnus är läkare, civilekonom och civilingenjör och har studerat och arbetat praktiskt med modernt chefskap inom både sjukvården och näringslivet sedan 1980-talet. Som strategichef på Universitetssjukhuset i Lund påbörjade han sjukhusets resa mot den nya filosofin
 • 12:10 - 13:10

  Lunchpaus

  Nu är det dags att fylla på med lite lunch - var och en på egen hand fysiskt, men med stor möjlighet att diskutera förmiddagen med de andra deltagarna i den digitala mötesplatsen. Du kan även besöka vår utställare i mässområdet.
 • 13:10 - 14:40

  Spårval: Praktik

  På spårval Praktik kan du välja mellan tre föreläsningar.
 • 13:10

  Kommunikation i förändring

  Spårval: Praktik
  Kommunikation är en nyckelfaktor för en lyckad förändring. Här får du träning och tips på hur man går tillväga med kommunikation anpassad till förändringskurvans olika faser. Talare

  Cath Blomkvist

  Konsult Comcath
  Cath Blomkvist är kommunikationskonsult och utbildare. Hon har arbetat med förändringsledare och med att hjälpa dem övervinna förändringsutsatta medarbetares motstånd. Hon har en utprövad metodik för sitt arbete under namnet Mangometoden.
 • 13:40

  Så får du det gjort, steg för steg-metoden till förändring

  Spårval: Praktik
  Change management är på allas läppar. Men den nödvändiga omställningen är ofta mycket svårare än väntat att genomföra. Hur gör man för att verkligen få fart på förändringarna och var finns fallgroparna? Hur får man med sig alla nyckelpersoner? Och hur säkrar jag att förändringen blir hållbar i längden? Dessutom är det många gånger bråttom, mer bråttom än du tror. Här får vi konkreta tips - och varnande exempel! Talare

  Lars Dahmén

  Higear Transformation
  Lars Dahmén har lång erfarenhet som vd inom mediebranschen, nu senast som vd för Bonnier Magazines & Brands. Han har även varit vd för Sydsvenskan och IDG. Nyligen lämnade han Bonnier för att arbeta med Higear Transformation, ett nytt bolag specialiserat på just förändringsledning.
 • 14:10

  Mina missar och höjdare som förändringsledare

  Spårval: Praktik
  Moderatorn samtalar med Malcolm Wiberg som har tung erfarenhet av att leda ett förändringsarbete på den stora advokatbyrån Lindahl. Det var en resa med många utmaningar. Här delar han med sig av lärdomar de gjort på vägen och ger sina bästa råd. Talare

  Åsa Lindell

  Moderator
  Författare, mötesledare och facilitator med ett brinnande engagemang för att hjälpa verksamheter hantera förändring. Det är andra gången hon är moderator för Förändringsledningsdagen.

  Malcolm Wiberg

  Vd, Westerberg & Partners Advokatbyrå
  Malcolm Wiberg var vd på Advokatfirman Lindahl Stockholm 2013-2018, och ordförande för Lindahl 2018. Sedan 2019 är han vd för Westerberg & Partners Advokatbyrå. Malcolm har varit verksam som advokat i drygt 30 år. Han är ledamot i ett antal styrelser. Malcolm är aktuell med boken Medvetet Ledarskap – Att förändra en företagskultur.
 • 13:10 - 14:40

  Spårval: Metoder

  På spårval Metoder kan du välja mellan tre föreläsningar.
 • 13:10

  Förändringsmodellen ADKAR

  Spårval: Metoder
  Här går vi lite djupare in på den mycket använda modellen ADKAR, hur den används och vad den passar till för förändring. Ofta upplever vi att det är kaos omkring oss när vi är mitt i en förändring. Då kan det vara till nytta att utgå från ett metodiskt arbetssätt. I vilken ände ska man börja? I vilken ordning är det praktiskt eller klokt att gå fram? ADKAR är en modell som används i många slags organisationer och som kan hjälpa oss att strukturera upp arbetet med att stötta en förändring så att vi så snabbt som möjligt når de effekter som var syftet med förändringen. Talare

  Anna Graf

  Konsult, Frontit
  Anna Graf är verksam som seniorkonsult inom förändringsledning, verksamhetsutveckling och kommunikation på Frontit, Norrköping. Under två år på Frontit har Anna drivit projekt inom förändring och förändringskommunikation hos större aktörer inom både privat och offentlig sektor. Anna kommer från en roll som kommunikationschef på Toyota Material Handling och har tidigare arbetat som kommunikationsspecialist samt förändringsledning och HR på företaget inom Toyota.

  Eva Meunier

  Konsult, Frontit
  Eva Meunier arbetar som konsult på Frontit, med fokus på ledarskap och förändring. Eva har mångårig erfarenhet av att hjälpa både små och stora organisationer med att genomföra förändringar. I sitt arbete använder hon gärna ett metodiskt angreppssätt som anpassas efter situation, behov och förutsättningar.
 • 13:40

  Kotters 8-stegs modell

  Spårval: Metoder
  Harvardprofessorn Dr. John P Kotters modell för förändringsledning.”eight steps for leading change” är resultatet av mer än 30 års forskning och har sedan introduktionen 1996 blivit en av de mest erkända och beprövade förändringsmodellerna. Här går vi igenom de åtta stegen och hur man kan anpassa dem till svenska kulturella förutsättningar då svenska medarbetares behov av att bli involverad i förändringsprocessen är större än i amerikansk kultur. Talare

  Clas Lundhagen

  Förändringsledare och organisationskonsult, CGI Business Consulting
  Clas Lundhagen är förändringsledare och organisationskonsult på CGI Business Consulting och har över tio års erfarenhet av förändringsledning. Han har bred erfarenhet av framgångsrik förändringsledning, verksamhetsutveckling och utveckling av ledare/förändringsledare. Clas står bland annat bakom ledaforandring.se – en webbplats för förändringsledare.
 • 14:10

  Hjärnan, stress och Förändringens Fyra Rum

  Spårval: Metoder
  Vår hjärna går ofta på högfart i förändringssituationer. I den här fördjupningen går vi in på varför det blir så, genom att kombinera förklaringar från compassionteori som utgår från neuroforskning med modellen Förändringens fyra rum som beskriver känslor och behov i förändringssituationer. Erfarenheten visar att förändringar ofta lyckas bättre när en arbetsgrupp förstår dessa samband och får ett gemensamt språk inom teamet kring förändringsfaser. Talare

  Kerstin Lindfors

  Konsult, Frontit
  Kerstin Lindfors och Olle Tullstedt arbetar som konsulter på Frontit, med fokus på ledarskap och förändring. Både Kerstin och Olle har omfattande erfarenhet av att hjälpa team och individer att lyckas med sina förändringsprojekt, och kombinerar beprövade metoder med egen erfarenhet

  Olle Tullstadt

  Konsult, Frontit
 • 13:10 - 14:40

  Spårval: Människan i förändring

  På spårval Människan i förändring kan du välja mellan tre föreläsningar.
 • 13:10

  Den enskilda medarbetaren i förändring

  Förändring i en organisation väcker ofta ett motstånd i människor, även när det finns viktiga eller starka skäl till att förändras. Varför fungerar vi människor så? Går det att förstå motståndet och därigenom hitta nycklar för att överbrygga det? Om man bättre förstår motståndets psykologi och vad som händer med oss människor vid förändring blir det lättare att starta upp förändringsprojekt på ett bättre sätt, lättare att förstå och hantera de reaktioner som kommer och jobba med involvering på ett sätt som hjälper både förändringsprojektet och skapar större grad av engagemang i organisationen. Talare

  Clas Lundhagen

  Förändringsledare och organisationskonsult, CGI Business Consulting
  Clas Lundhagen är förändringsledare och organisationskonsult på CGI Business Consulting och har över tio års erfarenhet av förändringsledning. Han har bred erfarenhet av framgångsrik förändringsledning, verksamhetsutveckling och utveckling av ledare/förändringsledare. Clas står bland annat bakom ledaforandring.se – en webbplats för förändringsledare.
 • 13:40

  Teamets förändringsresa

  Spårval: Människan i förändring
  Ett väl fungerande team underlättar förändringsresan. Utifrån ett psykologiskt perspektiv delar föreläsaren med sig av fall från verkligheten. På vanlig svenska knyter han ihop forskning och teori om förändringsledning med vad som händer i enskilda individers psyken samt med besynnerliga gruppdynamiska fenomen. Med insikterna du får blir de metoder för förändringsledning som visas begripliga och användbara. Talare

  Michael Soderling

  Leg. psykolog och organisationskonsult
  Michael Soderling transformerar individer, grupper och organisationer. De som vänder sig till honom är företagsledare, ledningsgrupper och chefer som vill realisera potentialen i organisationen och nå extraordinära resultat. Michael är leg. psykolog med egen chefserfarenhet. Han var tidigare delägare i en medelstor konsultfirma och driver sedan 2018 eget bolag.
 • 14:10

  Ledarskapets förmåga till förändring

  Spårval: Människan i förändring
  ”Learning agility” är ett relativt nytt begrepp för oss i Norden och handlar om vår förmåga att snabbt utveckla nya, effektiva beteenden baserade på ny kunskap och nya erfarenheter. Idag behöver en chef helt andra ledaregenskaper jämfört med vad som behövdes tidigare. Chefer och organisationer står nu inför utmaningen att välja ledare som inte bara är framgångsrika idag, men också nästa år. ”Learning agility” som begrepp lanserades under tidigt 2000-tal då forskarna Michael M Lombardo och Robert W Eicheringer studerade varför framgångsrika personer som blivit befordrade till chefspositioner misslyckades i sina nya roller. Talare

  Pär Cederholm

  Vd och partner, Assessio-gruppen
  Pär Cederholm, CEO och partner för Assessio-gruppen, har sin bakgrund inom både psykologi och ekonomi. Han har det övergripande strategiska och operativa ansvaret för Assessio, som siktar mot att bli störst i Europa inom digitala urvals- och utvecklingslösningar inom HR.

  Emma Engebretzen

  Sverigechef, Assessio
  Emma Engebretzen, Sverigechef på Assessio, har 12 års erfarenhet av att jobba konsultativt med bolag i förändring. Hon brinner för frågor om hur vi bygger de bästa teamen och vad nyckeln bakom prestation är. Emma och Pär kommer att presentera kopplingen mellan Learning Agility och framgångsrika ledare och team.
 • 14:40 - 15:10

  Eftermiddagspaus

  Under eftermiddagspausen kan du passa på att sträcka på benen och hämta kaffe, interagera med talare och deltagare i mingelområdet eller besöka mässområdet.
 • 15:10 - 15:50

  Live: Att skapa en förändringskultur och få med sig alla

  Huvudscenen
  Vid alla förändringssituation finns ett visst motstånd. Kanske brottas du med att människor inte gör som du vill utan som de själva vill. Här får du tips och råd, bland annat från Kelly Odells senaste bok om hur du får människor med dig och får dem att vilja samma sak som du. Du får även konkreta verktyg som kan användas i olika typer av förändringssituationer. Talare

  Kelly Odell

  Utbildare, föreläsare, och författare, , Astrakan Strategisk Utbildning
  Kelly Odell, Astrakan Strategisk Utbildning AB är utbildare, föreläsare, och författare med inriktning mot förändringsledning. Han har mångårig erfarenhet av ledarrollen, bland annat som chef för Telia Mobile och försäljningsdirektör på Volvo Personbilar. Kelly har tidigare skrivit den uppmärksammade boken ”Mänskligt ledarskap” (Liber, 2014) och slutet på mars kom han ut med en ny bok ”Förändringshandboken” (Liber 2019).
 • 15:50 - 16:00

  Sammanfattning och reflektion

  Huvudscenen
  Dagen sammanfattas och Åsa Lindell reflekterar över dagen tillsammans med er deltagare. Stanna gärna kvar efter sändningen och mingla i mingelområdet eller besök utställningen. Talare

  Åsa Lindell

  Moderator
  Författare, mötesledare och facilitator med ett brinnande engagemang för att hjälpa verksamheter hantera förändring. Det är andra gången hon är moderator för Förändringsledningsdagen.

Talare

Åsa Lindell

Moderator

Ola Ljunggren Bergeå

Konsult, Real8

Catrin Brodin

Konsult, Way

Magnus Lord

Strategichef Universitetssjukhuset i Lund

Christina Gellerbrant Hagberg

Rikskronofogde, Kronofogden

Kelly Odell

Utbildare, föreläsare, och författare, , Astrakan Strategisk Utbildning

Cath Blomkvist

Konsult Comcath

Lars Dahmén

Higear Transformation

Malcolm Wiberg

Vd, Westerberg & Partners Advokatbyrå

Anna Graf

Konsult, Frontit

Eva Meunier

Konsult, Frontit

Clas Lundhagen

Förändringsledare och organisationskonsult, CGI Business Consulting

Kerstin Lindfors

Konsult, Frontit

Olle Tullstadt

Konsult, Frontit

Michael Soderling

Leg. psykolog och organisationskonsult

Pär Cederholm

Vd och partner, Assessio-gruppen

Emma Engebretzen

Sverigechef, Assessio

Den framgångsrika förändringsresan

anordnas av VD-tidningen

Sponsorer

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.