Vd-tidningen och Kvalitetsmagasinet

Att leda i förändring

Förändringsledningsdagen
3 mars 2020
7A Odenplan

Förändringsledningsdagen

En av de största utmaningarna för en verksamhet är förändring. Hur gör man en sådan framgångsrikt, får med sig medarbetarna och skapar en förtroendefull resa mot framtiden?

Vd-tidningen och Kvalitetsmagasinet | Att leda i förändring

Plats 7A Odenplan
Tid 3 mars 2020, 09:00 - 17:00
Pris 8 400:- exklusive moms

För att bli framgångsrik i förändringsarbetet krävs stor förståelse för ledarskapet, medarbetarnas engagemang och motivation, strukturerad kommunikation och kännedom om effektiva stödverktyg. På Förändringsledningsdagen får du möta ledande experter på området och ledare som genomfört framgångsrika förändringsresor. Här får du också ta del av hur man kan arbeta med olika verktyg.

Program

Fäll ut alla
 • 08:00 - 09:00

  Registrering och frukost

  Välkommen att plocka upp din namnbricka och njut av en frukost. Utställningen öppnar också i samband med registreringen.
 • 09:00 - 09:10

  Programmet inleds

  Talare

  Åsa Lindell

  Moderator
 • 09:10 - 10:00

  Engagemang nyckeln till förändringsledning

  Förändringsledning handlar om att bygga en kultur i samverkan för att få med sig alla medarbetare. Med en organisation som är genomgående engagerad kommer man lyckas ”på riktigt” med att implementera en förändring. Hur gör man övergripande för att skapa varaktiga förändringar?

  Joakim Ahlström, Real8 Consulting Group, är en internationellt erkänd expert på att utveckla organisationskulturer präglade av tillit, äkta samverkan och operationell excellens. Han är en pionjär inom ledarskap och personlig utveckling med en unik förmåga att frigöra mänsklig potential och bygga högpresterande team. Han har hjälpt globala företag som Coca-Cola, Volvo, Ericsson och IKEA att nå hållbar resultatförbättring genom att stötta utvecklingen av en högpresterande förbättringskultur. Talare

  Joakim Ahlström

  Real8 Consulting Group
 • 10:00 - 10:30

  Ledarskapets roll i förändring

  Många förändringsarbeten rinner ut i sanden utan att de resultat som sattes upp som mål uppnåtts. Kan det bero på att man missat själva kärnan som handlar om ett förändrat beteende hos både chefer och personal? Den traditionella och mest förekommande metoden i ett förändringsarbete är aktiveringsfokus. Där läggs fokus på de saker som sker innan själva beteendet har inträffat. Istället för aktiveringsfokus föredrar psykologen Anna Russberg konsekvensfokus som betonar vad som händer efter att beteendet inträffat.

  Anna Russberg, grundare av Personalfokus, psykolog och författare till boksuccén "Piska eller Morot - Change Management för hållbara beteendeförändringar". Hon har bred internationell erfarenhet från att leda och stötta förändringsprojekt där motivationen bland medarbetarna är nyckel till framgång. Talare

  Anna Russberg

  Grundare av Personalfokus och psykolog
 • 10:30 - 11:00

  Förmiddagsfika

 • 11:00 - 11:30

  Microsofts förändringsresa

  Therése Treutiger är vice vd, samt marknads- och operativ chef på Microsoft i Sverige där hon ansvarar för företagets marknadsföring, strategi, operativa verksamhet och olika produktgrupper. Therése började på Microsoft redan 2015 mitt i den förändringsresa som bolaget gjorde under den nya globala vd:n Satya Nadella, och har varit en viktig del i Microsofts framgångar på den svenska marknaden.

  Therése har en gedigen bakgrund inom telekombranschen. Innan hon inledde sin karriär på Microsoft arbetade hon inom Telia Company-koncernen i över 18 år där hon var ansvarig för ett flertal större förändringsprojekt. Mobilitet och företagsmarknaden har varit Theréses ledstjärna under sina mer än 20 år inom IT- och telekombranschen och hon drivs av att arbeta med digital transformation i olika branscher. Talare

  Therése Treutiger

  Vice vd, samt marknads- och operativ chef, Microsoft i Sverige
 • 11:30 - 12:15

  Förändringsframgång genom mod, misstag och glädje

  Föredraget handlar om hur vi kan skapa positiv förändringskraft ur våra misstag, hur kultur och värderingar hjälper oss att uppnå en strategi och hur vi bygger tillit och glädje för att nå våra mål. Enligt honom är erfarenhet att känna igen misstag och han har begått många under sina 20 år som vd i fem olika företag. Misstag kan skapa en positiv kraft och han bjuder här på sina bästa misstag och de lärdomar de lett till. Föredraget bygger på hans böcker ”Ledarskap för förändring – Mina 79 bästa misstag” och ”Management by Glädje”.

  Pontus Bodelsson har varit vd sedan 1998, på Sydsvenskan, Nationalencyklopedin, Helsingborgs Dagblad, internetundersökningsföretaget QuickWise och reklambyrån MOR. Han sitter i flera styrelser, bland annat e-hälsoföretaget Min Doktor. Han har bland annat studerat vid Harvard Business School kring förändringsledarskap. Han har skrivit böckerna ”Ledarskap för förändring - Mina 79 bästa misstag” och ”Management by Glädje.” 2013 utsågs han till Skånes mest inspirerande ledare. Talare

  Pontus Bodelsson

  Författare och föreläsare
 • 12:15 - 13:30

  Lunch

 • 13:30 - 14:00

  Vad är förändringsledning och vem är egentligen förändringsledare?

  Det finns många sätt att driva förändringsprocesser på. Till stor del beror det på att det behövs olika processer för olika typer av förändring. Här gör vi en överflygning av de vanligaste metoderna, modellerna och verktygen för förändringsledning och vad som passar bäst till olika utmaningar beroende på vad man vill åstadkomma.

  Lyssna till Anneli Angeling, vd på Frontit. Talare

  Anneli Angeling

  Vd, Frontit
 • 14:05 - 15:00

  Spårval – fördjupning i modeller/metoder/verktyg

 • Spår 1: ADKAR

  Ofta upplever vi att det är kaos omkring oss när vi är mitt i en förändring. Då kan det vara till nytta att utgå från ett metodiskt arbetssätt. I vilken ände ska man börja? I vilken ordning är det praktiskt eller klokt att gå fram? ADKAR är en modell som används i många slags organisationer och som kan hjälpa oss att strukturera upp arbetet med att stötta en förändring så att vi så snabbt som möjligt når de effekter som var syftet med förändringen.

  Eva Meunier arbetar som konsult på Frontit, med fokus på ledarskap och förändring. Eva har mångårig erfarenhet av att hjälpa både små och stora organisationer med att genomföra förändringar. I sitt arbete använder hon gärna ett metodiskt angreppssätt som anpassas efter situation, behov och förutsättningar. Talare

  Eva Meunier

  Konsult, Frontit
 • Spår 2: Hjärnan, stress och förändringens fyra rum

  Vår hjärna går ofta på högfart i förändringssituationer. I den här fördjupningen går vi in på varför det blir så, genom att kombinera förklaringar från compassionteori som utgår från neuroforskning med modellen Förändringens fyra rum som beskriver känslor och behov i förändringssituationer. Erfarenheten visar att förändringar ofta lyckas bättre när en arbetsgrupp förstår dessa samband och får ett gemensamt språk inom teamet kring förändringsfaser.

  Kerstin Lindfors och Olle Tullstedt arbetar som konsulter på Frontit, med fokus på ledarskap och förändring. Både Kerstin och Olle har omfattande erfarenhet av att hjälpa team och individer att lyckas med sina förändringsprojekt, och kombinerar beprövade metoder med egen erfarenhet. Talare

  Kerstin Lindfors

  Konsult, Frontit

  Olle Tullstedt

  Konsult, Frontit
 • Spår 3: Kotters 8-stegs modell

  Harvardprofessorn Dr. John P Kotters modell för förändringsledning.”eight steps for leading change” är resultatet av mer än 30 års forskning och har sedan introduktionen 1996 blivit en av de mest erkända och beprövade förändringsmodellerna. Här går vi igenom de åtta stegen och hur man kan anpassa dem till svenska kulturella förutsättningar då svenska medarbetares behov av att bli involverad i förändringsprocessen är större än i amerikansk kultur.

  Lyssna till Clas Lundhagen, senior förändringsledare på Acando. Talare

  Clas Lundhagen

  Senior förändringsledare, Acando
 • 15:00 - 15:30

  Eftermiddagsfika

 • 15:30 - 15:45

  Interaktivt pass

  Åsa Lindell guidar deltagarna genom ett interaktivt pass. Talare

  Åsa Lindell

  Moderator
 • 15:45 - 16:15

  Praktisk förändringsledning

  Med en systematisk förändringsledning har Kungsbacka kommun utvecklat helt nya arbetssätt och skapat en ny arbetskultur. Förväntningar på ledarskapet var stor men med stöttning och utbildning har det burit frukt med mycket verkstad och lite snack.

  Lyssna till Annelie Skoglund, utvecklingschef och tf. bitr. kommundirektör och Elisabeth Lundin, kommunikationschef från Kungsbacka kommun. Talare

  Annelie Skoglund

  Utvecklingschef och tf. bitr. kommundirektör, Kungsbacka kommun

  Elisabeth Lundin

  Kommunikationschef, Kungsbacka kommun
 • 16:15 - 16:45

  Så beter sig människan i förändring

  Fokus här ligger på modernt självledarskap och på hur biologi och neurologi påverkar vår kommunikation med oss själva och med andra. Och hur det i grund och botten är vår självkommunikation som är kärnan i hela vår lycka och den vi är. Här tas vi med på en resa i biologins värld där du får insyn i vilka regler, frågor, och interna påståenden som hela tiden medvetet eller omedvetet cirkulerar i din hjärna och hur det dagligen påverkar dig och alla runt omkring dig, både nu och i en förändring. Och här presenteras verktyg och tekniker för hur man tar kontrollen över dig själv och sitt liv.

  Alexander Grabner-Jarlung, David Philips School Of Communication, arbetar som konsult och utbildare kring mänskligt beteende. Han föreläser eller ger personlig coachning med ett innehåll och med kunskap som är kognitivt och psykologiskt anpassad och som är förankrad i forskningen kring hjärnan. Talare

  Alexander Grabner-Jarlung

  Konsult och utbildare, David JP Philips
 • 16:45 - 17:00

  Sammanfattning av dagen

  Åsa Lindell, moderator, summerar dagen och avlutar dagens program. Talare

  Åsa Lindell

  Moderator
 • 17:00

  Mingel

  Stanna gärna kvar för att mingla och diskutera dagen.

Talare

Joakim Ahlström

Real8 Consulting Group

Anna Russberg

Grundare av Personalfokus och psykolog

Pontus Bodelsson

Författare och föreläsare

Anneli Angeling

Vd, Frontit

Clas Lundhagen

Senior förändringsledare, Acando

Annelie Skoglund

Utvecklingschef och tf. bitr. kommundirektör, Kungsbacka kommun

Elisabeth Lundin

Kommunikationschef, Kungsbacka kommun

Alexander Grabner-Jarlung

Konsult och utbildare, David JP Philips

Kerstin Lindfors

Konsult, Frontit

Olle Tullstedt

Konsult, Frontit

Eva Meunier

Konsult, Frontit

Therése Treutiger

Vice vd, samt marknads- och operativ chef, Microsoft i Sverige

Åsa Lindell

Moderator

Att leda i förändring

anordnas av VD-tidningen

Sponsorer

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.