Du är vad du tänker

Oavsett om du tror att du kommer att lyckas eller misslyckas, så kommer du att få rätt. Det uttrycket brukar tas upp på både ledarskapskurser och kurser för att bryta olika sorters missbruk, som alkohol, knark och mat.

Som i de flesta klichéer ligger det en sanning i den. Förväntningar har faktiskt en avgörande betydelse för hur resultatet blir när vi vill uppnå något. Hur gör du själv – ältar du vad som gick fel senast på jobbet, vad som kan gå fel i fortsättningen och vad som skulle kunna gå åt helvete privat? Gör inte det.

Grubblande och negativt tänkande ökar risken för att misslyckas. Det som hjärnan lägger mycket kraft på anser den per definition också vara både sant och viktigt. Lägger du tiden på att gå igenom varför du inte är en bra ledare så kommer det alltså sluta med att du blir en dålig chef. Ännu värre: du kommer aldrig hinna lära dig att bli en bra ledare heller. Fyller du dygnets med tankar på dina misslyckanden lär du dig att fortsätta fokusera på fel och brister. Hjälp den inre dialogen på vägen istället.

Vägen är målet

Påminn dig om allt du redan uppnått och att din resa fram till den här punkten är en turné fylld av framgång. Påminn dig samtidigt om att framgång inte bara är fina titlar, höga löner och ett stort hörnkontor. Utan också en eftermiddag i lekparken där du då och då sätter fart på gungan där ditt barn kluckar av förtjusning. Liksom en kväll på en krog där du tar en öl med vännerna och samtalet plötsligt lyfter bortom dagens och vardagens bekymmer. Sådant är också framgång, det gäller bara att upptäcka den.

Det finns forskning om att den som vill utveckla sitt eget ledarskap bör tänka på precis det sättet. Positiv psykologi hjälper dig att fokusera på tidigare framgångar, kunna vila i dem, och sedan utreda exakt vad som gjorde att du och arbetsgruppen lyckades. Vilka förutsättningar rådde? Vilka var de kritiska förutsättningar som gjorde att ni lyckades? När du tänker så klarar du nya utmaningar utan att gå runt med hjärtat i halsgropen. Då blir det lättare att reflektera kring dig själv och vad du kan bygga vidare på för att bli en ännu bättre ledare. Just dina styrkor är nämligen det du ska fokusera på. Du ska bli ännu bättre på det som du redan idag är riktigt duktig på.

Våga och skapa förutsättningar

Positiv psykologi vinner jordskredssegrar i coachbranschen just nu, och en del kritiska röster hörs. Som att framgångstänket skapar en falsk bild av verkligheten.

Jag tänker så här: alla individers världsuppfattningar är per definition subjektiva. De är en kombination av de intryck vi tar emot och hur vi väljer att bearbeta dem. Den individ som aktivt arbetar med att se möjligheter kommer att skapa vägar framåt. Den som gör tvärtemot kommer att uppleva motsatsen.

Grejen är att hjärnan de facto bygger om sig efter ditt tänk. En positiv hjärna ser ut på ett särskilt sätt, med täta associationsbanor. En rädd hjärna kan till och med krympa.

Jag arbetar kontinuerligt med att försöka utveckla det jag är bra på, påminner mig om det jag uppnått och hur jag blivit den jag är idag. Forskningen har ju visat upp fysiska bevis för att det är rätt väg att gå. Dessutom: styrkor är roliga att utveckla och lättare att bli bättre på.

Jag tänker så här; om vi inte accepterar oss själva som vi är – hur ska vi då kunna begära att någon annan ska lyssna på oss? Finns det något som är utmärkande för en god ledare så tycker jag att det är att vara lugn i sitt ledarskap. Mitt bästa ledarskapsråd blir alltså att satsa på positiv förstärkning. Då känner andra att du är trygg, nyfiken och realistiskt optimistisk inför framtiden. En sådan ledare tror jag alla vill ha som chef.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.