Därför misslyckas förändringsprojektet

Förändringsledning Utan visioner och strategi går förändringsarbetet åt skogen. Men en framgångsrik förändringsledare måste också kunna släppa nuet och hitta berättelserna om framtiden, menar framtidsstrategen Ida Hult.

Därför misslyckas förändringsprojektet
Foto: Adobe Stock

Det finns gamla sanningar att punktera överallt, nya tillvägagångssätt att blottlägga.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Ida Hult, som är etnolog, framtidsstrateg och föreläsare med en bakgrund som entreprenör, kallar sig gärna Chef för framtiden.

– Jag är övertygad om att det behövs många fler sådana chefer, säger hon.

Fakta

4 diskussionsfrågor för lyckad förändring

Frågor som vi kan diskutera på jobbet, med kollegorna, i ledningen, men också i relationer:

  • Hur tolkar vi framtid? Är vi närsynta (nusynta) eller ser vi ett brett spektrum av möjligheter?
  • Hur unik är vår bild? (Skulle en konkurrent gäspa eller gapa? Att ”sätta kunden i centrum” eller att ”bli innovativa” får kanske ingen att höja på ögonbrynen …)
  • Har vi en gemensam bild av framtiden, om vart vi ska? Har vi gjort ett aktivt val som alla står bakom?
  • Hur ser vi oss tillsammans framåt? Finns det samsyn för vad som ska göras för att förbereda för framtiden?

I sin nya bok ”Ärvda Svar” uppmanar hon oss alla att ta tillbaka makten över vårt eget unika tänkande och bli medvetna om de strukturer vi fastnat i.

Ida Hult menar att det är möjligt att lära sig byta ut gårdagslinsen mot framtidslinsen, att röra sig mer obehindrat mellan den ordinära världen och den speciella.

– Men då måste vi först se nuet tydligt, så som det verkligen ser ut. Ser vi inte det kommer vi inte att heller att kunna bryta oss loss, besöka framtiden och sedan hitta tillbaka till nuet igen, säger Ida Hult.

Vi är närsynta

Hon konstaterar att i den ordinära världen är vi fast i gårdagsnuet, i våra ärvda svar och alla deras manifestationer. – Vi är närsynta, inte framsynta. Den speciella världen är en där vi är friare i tanken och inte tvingas följa John. Den är våra möjliga framtider. Våra möjliga jag.

Ida Hult betonar att för att förbättra världen behövs fler fritänkare som är villiga att utmana de ärvda svaren och de heliga korna.

– Vi behöver tillsammans forma det annorlunda och bättre som leder oss i nya riktningar där vi får nya saker att hända. Vi behöver det goda ledarskapet som får oss att sträcka oss bortom det som vi trodde oss kunna åstadkomma, säger hon.

Göra hjältar av alla

Hon menar att vi behöver göra hjältar av alla vi jobbar med.

– Hjältar som kan ge sig ut på äventyr oavsett vilken startplats de har i den ordinära världens organisationsstruktur. Ditt ordinära arbete kompletteras med roller som förutsättningsfinnare, antagandeakrobat, arvegodsjägare och hypoteshyfsare.

Ska vi kunna se bortom den ordinära världen måste vi enligt Ida Hult bli berörda i stället för bedövade.

– Vi behöver oftare bli överraskade. För då börjar vi processa. När våra existerande scheman av kunskap fallerar för en stund vill hjärnan förstå hur det kunde ske och skapa beredskap för framtiden.

Ida Hult menar att vi behöver göra hjältar av alla som vi jobbar med. Foto: Peter Cederling
Ida Hult menar att vi behöver göra hjältar av alla som vi jobbar med. Foto: Peter Cederling

Nya tolkningar

Hon menar att ett strategiskt omtag sällan kräver nya data, men nästan alltid nya tolkningar, nya ord och nya berättelser.

– När vi skiftar från att bara överföra information till att skapa den här typen av upplevelser tar vi oss ut på en resa från vad som är till vad som skulle kunna vara.

Ida Hult konstaterar att många ledare har tankar och idéer om framtiden, men deras fokus ligger nästintill alltid på att upprätthålla och effektivisera den befintliga affären.

– De förleds då att tro att de har en långsiktig vision och strategi när de egentligen har en glorifierad operationell plan för att göra mer av samma. Och så fastnar organisationen i nuet.

Fastnar återigen i nuet

Det finns också ledare som inser att det är viktigt med visioner och ledstjärnor som för arbetet framåt, men som i praktiken är för upptagna för att göra jobbet. De tar in extern expertis för att få klarhet. Uppdraget kan vara väl genomfört men blir ändå tandlöst eftersom den nya visionen inte riktigt lirar med verksamheten.

– Det är rätt ovanligt att ha förmågan att se och kunna åstadkomma detta utifrån även om många känner sig kallade. Visionen blir särkopplad från organisationens vardag, praktiker, skeenden och system, ofta även från affärsagendan.

Den har då strandat i framtiden. Det är inte ens säkert att någon internt har fått ansvaret för att skapa en plan utifrån det som byrån tar fram. Men vision bockas av. Avklarat.

– Och så fortsätter man i gamla hjulspår och försöker verkställa visionen med existerande leveransmaskin. I praktiken fastnar man återigen i nuet, avslutar Ida Hult.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.