Bråda dagar för en vd inför jul

Bloggen Vid den här tiden på året brukar en hel del julbestyr hamna på vd:ns bord. Julfest, julklapp, julsnaps – hur gör man, vad är lämpligt och vad får det kosta? Arbetsrättsjuristen Magnus Lindström lotsar dig genom företagsjulstöket.

Bråda dagar för en vd inför jul
Magnus Lindström.

Julen närmar sig och med den också personalens förväntningar. Förväntningarna på julklappar och julfester kan skapa huvudbry för dig som vd. Ett tips är att delegera såväl eventuella julklappsinköp som julfestbestyr till en arbetsgrupp med klara mandat över vad båda delarna får kosta. Din uppgift kan istället vara att skapa en personlig prägel inför julen. En handskriven julhälsning på julpaketen eller ett genomtänkt tal på julfesten.

När det gäller julklappar så är det bra att veta att de är skattebefriade bara om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. I det värdet behöver du inte räkna in kostnader för frakt och administration. Om en gåva skulle ha ett högre värde blir den skattepliktig från första kronan. För att vara avdragsgill får julgåvan inte bestå av kontanter, check eller postväxel. En julklapp i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan dock vara skattefri.

Är klappen avdragsgill?

Det kan vara svårt att välja julklappar. Det kan vara presenter i form av prylar, mat eller upplevelser. Om fantasin och tiden inte räcker till kan du ju alltid låta de anställda själva få välja – kanske inte så roligt men du kan ju till exempel ta fram tre alternativ inom samma prisgrupp och be medarbetarna kryssa för vilken de vill ha. Till syvende och sist är det trots allt omtanken som värmer (med det inte sagt att själva julklappen är oviktig).

Om en anställd ber dig att skänka pengar till välgörenhet – som exempelvis Barncancerfonden, Rädda Barnen eller någon annan lovvärd organisation – i stället för julklapp är gåvan inte avdragsgill vare sig som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.

Om det däremot är du som arbetsgivare som väljer att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte beskattas.

Snaps på julfesten?

Arrangerar du en julfest eller ett julbord för din personal så omfattas den av reglerna för intern representation. Enligt Skatteverket är julbord som utgör en personalfest en skattefri förmån för de anställda. Glöm bara inte bort att det är max två personalfester per inkomstår som är skattefria. Den tillåtna gränsen för avdrag vid förfriskningar och enklare förtäring är vanligtvis maximalt 60 kronor plus moms, men om du bjuder på julbord eller julfest är det maximala avdraget 300 kronor exklusive moms.

Dessutom är kringkostnader, exempelvis musikunderhållning, avdragsgillt med 180 kronor exklusive moms per person.

En liten snaps till julbordet brukar sällan vara orsaken till att någon anställd kommer till kontoret dagen efter med lite huvudvärk. Det är snarare den fria baren, med fri ransonering fram till småtimmarna som är orsaken. Som arbetsgivare bör du ha en tydlig alkoholpolicy – vad är okej och vad är inte okej. De flesta anställda kan förhoppningsvis hantera alkoholintaget med gott omdöme, men det finns alltid någon som inte bör dricka för mycket, kanske till och med någon som inte bör vara i närheten av alkohol överhuvudtaget. Det finns också de som valt bort alkoholen från sina liv av den ena eller den andra anledningen, det bör du ta hänsyn till. Det är viktigt att samtliga känner sig bekväma så att julfesten blir ett trevligt minne för alla.

Julfesten behöver heller inte alltid förläggas till kvällstid. I dag är många måna om sin fritid, som de hellre vill spendera med familj och vänner. Varför inte avsluta arbetsdagen lite tidigare en dag och bjud på lite glögg med goda tillbehör, samtidigt som du som vd delar ut julklapparna. .

Hur som – julen är en glädjens högtid. En tid att fira och visa de anställda uppskattning. Genom att följa skatteregler och ha en tydlig alkoholpolicy kan du skapa ett trevligt julfirande och därtill en bra arbetsplats. Gör årets jul till en minnesvärd tid för ditt team och önska dem en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Magnus Lindström är jurist och har varit ett stöd för arbetsgivare i över 25 år. I dag arbetar han som chefsförhandlare och vice vd på den fristående arbetsgivarorganisationen Sinf som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.