Att snooza kan göra dig smartare

Personligt Är du kvällsmänniska? Då kan din hjärna bli skarpare av att snooza på morgonen, visar ny forskning.

Att snooza kan göra dig smartare
Foto: Stock Adobe

Ett forskningsprojekt vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet har undersökt vad som faktiskt händer med hjärnan när man använder sig av snoozefunktionen på morgonen. I den första studien tog man reda på vilka som snoozar och varför genom intervjuer med 1 732 personer. Det visade sig att de flesta som använder sig av denna funktion är unga och kvällsmänniskor, och att de gör det regelbundet.

I den andra studien fick 31 regelbundna snoozare sova i universitetets sömnlabb vid två tillfällen. Vid det första tillfället fick de snooza i en halvtimme, vid nästa tillfälle fick de stiga upp direkt när klockan ringde. Vid båda tillfällena genomgick försökspersonerna olika tester efter uppvaknandet.

Mer snabbtänkta av snoozning

Resultatet tyder på att snoozeperioden blir en brygga mellan djupsömn och uppvaknande. Den morgontrötta personen kan fortsätta sova ganska stor del av snoozetiden – runt 20 av de 30 minuterna – och risken minskar för att behöva vakna abrupt ur djupsömn. De kognitiva testeran visade att försökspersonerna som fått snooza var lite mer snabbtänkta när de precis gått upp.

– Sammantaget visar studien att en halvtimmes snoozning inte har några negativa effekter på nattsömn eller sömntröghet, känslan av att inte ha kommit igång ordentligt på morgonen. Om något såg vi snarare en del positiva utfall, såsom en minskad sannolikhet att behöva vakna ur djupsömn. När deltagarna fått snooza var de också lite mer snabbtänkta precis när de gått upp, säger Tina Sundelin, forskare vid Stockholms universitet och huvudansvarig för studierna, i en presskommentar och fortsätter:

– Det är förstås viktigt att komma ihåg att studien bara inkluderade personer som snoozar regelbundet och har lätt för att somna om på morgonen, och att snoozning antagligen inte är något för alla.

Forskningen är presenterad i artikeln ”Is snoozing losing? Why intermittent morning alarms are used and how they affect sleep” i den vetenskapliga tidskriften Journal of Sleep Research. DOI: 10.1111/JSR.14054.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.