1. Digital möteströtthet. Under pandemin blev det tydligt att de digitala mötena verkade leda till en särskild slags kognitiv trötthet, så kallad “zoom fatigue”, något många än idag vittnar om.
6 anledningar till att digitala möten får dig att må sämre
Distansmöten
Britta Nordin Forsberg, forskare inom organisation och ledarskap vid Mälardalens universitet listar 6 anledningar till att digitala möten kan göra att du både presterar och mår sämre.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
2. Digitala möten i 2D kräver mer mentalt fokus. I ett fysiskt möte tolkar du hela tiden automatiskt den icke-verbala kommunikation som sker.
3. Att se andra på nära håll är stressande. I digitala möten sitter deltagare som framför en publik. Deras ansikten är visuellt mycket nära ditt eget, och håller ögonkontakt med dig ovanligt mycket. Det tolkar din hjärna som en väldigt intensiv social interaktion.
4. Du fastnar i onaturligt stillasittande. I digitala möten sitter du ofta mer stilla jämfört med fysiska möten.
5. Du är på samma plats, men samtidigt inte. Vårt fokus är på varandra men vi är fysiskt på olika platser, vilket skapar ett ”mentalt gränsland” som kan vara tröttande för våra hjärnor.
6. Digitala möten kan försämra kreativitet och social gemenskap. Digitala möten blir mer uppgiftsorienterade och mindre relationsorienterade än fysiska möten.
Britta Nordin Forsberg konstaterar att det också finna många fördelar med digitala möten.
– Vi kan inte, och vi ska inte, stoppa utvecklingen mot ökad en digitalisering av arbetslivet. Däremot behöver vi en ökad kunskap och förståelse för vad digitaliseringen innebär för vår kognitiva förmåga och för våra hjärnor, säger hon.