5 tips för att undvika belastningsskador

Arbetsmiljö Enligt Arbetsmiljöverket förekommer belastningsskador till följd av bristfällig ergonomi i så gott som alla branscher. utbildning.se listar här 5 enkla tips för att undvika detta.

5 tips för att undvika belastningsskador

Utbildning.se:s 5 tips för att undvika belastningsskador:

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

1. Variera mera

Studier visar att stillasittande kan vara rent av livsfarligt. Just därför vill vi slå ett extra slag för just variation! Och det behöver inte vara svårt. Höj- och sänkbara skrivbord blir allt vanligare, och de tillåter dig växla mellan att sitta och stå utan att störa ditt arbete. Testa att ställa dig upp varje hel timme – och stå bara så länge du orkar! Om du vill känna dig extra duktig kan du även försöka få till en kort promenad på lunchen.

Läs mer: Yngre företagare har mer fokus på arbetsmiljön

2. Optimera ditt sittande

Om du jobbar vid en dator är det sannolikt att majoriteten av din arbetstid avverkas sittandes, även om du lär dig att variera. Det är ingenting att skämmas för, du är sannerligen inte ensam! Vad du kan göra är att försäkra dig om att du åtminstone sitter på ett optimalt sätt. Hur gör du det? Jo, såhär: Se till att du når ner med fötterna och kan ta stöd från golvet. Om du har möjlighet kan det även vara bra att vinkla stolen så att den sluttar en aning framåt, på så sätt behåller du svanken enklare. Försök också tänka på att inte hålla huvudet längre fram än axlarna, då undviker du en så kallad gamnacke och dess obekväma konsekvenser.

3. Centrera datormusen

Visste du att du bör ha datormusen inom din egen axelbredd? Studier visar att detta minskar risken för musarm och värk i skuldror och axlar. Helt enkelt alla besvär som uppstår av alla små, upprepade rörelser du gör med utsträckt, spänd arm.

Läs mer: 3 tips kring arbetsmiljöföreskrifterna

4. Hitta de rätta vinklarna

Dina armar bör vara i ungefär 90 grader och kunna vila på bordet för att du ska sitta maximalt ergonomiskt. Om bordet är för högt riskerar du att dra upp axlarna och då kan du få besvär med stela muskler och spänningshuvudvärk. Om bordet istället är för lågt blir du lätt framåtlutad och dina muskler i nacke och skuldror blir spända som resultat.

5. Se till att du ser

Om du ser dåligt kompenserar du automatiskt genom att exempelvis kisa med ögonen eller luta dig framåt. Detta bidrar till dålig ergonomi och en åtgärd du kan vidta direkt är att göra en synundersökning. Kanske skulle ett par terminalglasögon lösa problemet? Om du jobbar minst en timme om dagen framför en datorskärm har du lagstadgad rätt till en synundersökning bekostad av din arbetsgivare. Om undersökningen visar att du behöver terminalglasögon betalar arbetsgivaren även för ett grundutförande av dessa.

Källor: Arbetsmiljöverket och Unionen

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.