4 steg för att bli en ledare andra vill följa

Ledarskap Är du en ledare som andra följer för att de vill följa dig? Eller är du en ledare som andra följer för att du är – tja, bossen på företaget, helt enkelt? Förmodligen vill du vara det första alternativet. Här är några utmärkande drag för ett sådant ledarskap.

4 steg för att bli en ledare andra vill följa
Foto: Adobe Stock

1. Visa omtanke

Människor följer personer som uppriktigt bryr sig om andra. Visa genuint intresse för de människor som arbetar för dig. Lär dig om deras hobbyer, mål och drömmar. Ta dig tid att lära dig namnen på teammedlemmarnas familjemedlemmar och husdjur. Kom ihåg födelsedagar, årsdagar och andra viktiga datum. Dessa saker gör skillnad.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

2. Visa uppskattning

Låt medarbetarna veta att du uppskattar deras prestationer och fira deras framgångar. Det låter individerna få veta att du värderar deras arbete, och du uppmuntrar samtidigt alla dina anställda.

Här är några enkla sätt att fira anställda på:

  • Skicka ett veckobrev till hela organisationen där du erkänner en teammedlems framgång.
  • Ta ut en anställd som uppnår ett mål på lunch.
  • Tacka anställda för bra arbete på företagets sociala medier-konton.
  • Ge en anställd ett presentkort, till exempel till ett favoritcafé.

3. Ge konstruktiv feedback

Ledare som folk vill följa korrigerar fel och misstag och ger konstruktiv kritik. Anställda uppskattar vägledning som hjälper dem att växa och förbättras. Ta dig tid att regelbundet och noggrant utvärdera alla dina teammedlemmar. Tillhandahåll mål och resurser för att teammedlemmar ska kunna utveckla sina färdigheter. Kom ihåg att dina anställdas utveckling och framgång är ett direkt resultat av ditt ledarskap.

4. Ge kompensation för hårt arbete

Underskatta inte betydelsen av kompensation till anställda. Det är mycket viktigt. En utmärkt teammedlem bör bli rättvist kompenserad för sina insatser. Anställda har mer respekt för och lojalitet till ledare som erkänner värdet av deras hårda arbete och engagemang.

Källa: Ledarskapsbloggen Full Focus

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.