nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Dan Hasson

Viktigt för vd att arbeta faktabaserat

Stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hasson har utvecklat metoden Faktabaserad organisationsutveckling som lär chefer att kunna ta välgrundade beslut som de kan stå för.

Metoden som Dan Hasson utvecklat beskrivs i nya boken Faktastiskt – rätt verktyg för ledare och HR som gavs ut av bokförlaget Natur & Kultur den 15 april.

Chefer och beslutsfattare utgår alltför ofta från förutfattade meningar – inte fakta – när de fattar viktiga beslut, vilket ibland kan få ödesdigra konsekvenser.

Läs mer: Tillväxt bygger på fakta

Dagens chefer verkar i ett alltmer komplext arbetsliv. Hur ska man som chef hantera motstridiga krav från olika medarbetare? Vad ska man tänka på när en medarbetare är på väg tillbaka från en sjukskrivning? Kan man lita på resultatet från arbetsmiljöenkäten och hur ska man använda det? 

Att arbeta faktabaserat kan underlätta för chefer att fatta rätt beslut. Det är ofta lika enkelt som det låter: att utgå från fakta istället för förutfattade meningar – när man väl vet hur man gör. Men det kan också bli svårt då man behöver gå emot instinkten att snabbt försöka lösa problem innan man förstått dem.

Läs mer: Modeller för att fatta bättre beslut

Dan Hasson beskriver i boken ett systematiskt, faktabaserat arbetssätt. Han slår hål på myter om stress, arbetsbelastning och förändringsarbete, och visar hur man som ledare kan:

• välja rätt insatser för organisationsutveckling och problemlösning.

• skapa delaktighet och vinna medarbetares tillit.

• forma organisationens framtid utifrån fakta istället för förutfattade meningar.

• göra systematiskt arbetsmiljöarbete energigivande.

• hjälpa medarbetare med stressrelaterad ohälsa till effektiv rehabilitering.

Dan Hasson är forskare och har doktorerat i stresshantering och hälsopromotion vid Uppsala universitet. Han har en docentur i folkhälsa från Karolinska institutet och har varit anknuten forskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Idag är han anknuten forskare vid Mayo Clinic i USA och Karolinska institutet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hållbarhet en viktig fråga

En ny rapport visar att potentiella medarbetare anser att företag och organisationer som arbetar aktivt med hållbarhet har högre attraktionskraft. Likaså är det viktigt för många verksamheter att vara etablerade i en kommun som arbetar för hållbar utveckling.

AI kan hjälpa ledare

En ny studie visar att Artificiell intelligent, AI, förstärker framgångsrika ledares färdigheter, hjälper dem att sätta bättre mål och frigöra tid. AI kan hjälpa ledare att vara just ledare.

Nytt verktyg som stöttar chefer

Prevent har tillsammans med Svenskt Näringsliv, LO och PTK tagit fram ett enkelt webbverktyg som ger tips och råd om hur man som ledare skapar en hållbar arbetsmiljö där alla trivs och känner sig delaktiga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här