nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Världens smörjmedel

Som hundars sniffande i rumpan, ett sätt att testa och utmana varandra. Småprat är ett av språket viktigaste funktioner och nyckeln till ett helt nytt universum. Det menar författaren Thomas Nilsson.

Småprat är ofta tillsynes innehållslöst och kan verka meningslöst. Men småpratet är en av språkets ursprungliga och viktigaste funktioner. Det är det första steget till att knyta kontakter och skapa nya relationer, kanske vänner för livet eller en livskamrat. Eller så slår det bara ihjäl några minuters väntan på en försenad buss.

Småprat kan också framkalla möjligheter du inte visste fanns, förändra din tillvaro och förverkliga dina drömmar. Det kan bana väg för fantastiska upptäckter och oändliga äventyr, det får världen att fortsätta snurra och människor att träffas, utvecklas, förändras och göra revolution, bli kära och göra nya små människor.

Så beskriver Thomas Nilsson, författare till boken Konsten att småprata, anledningen till varför det är viktigt att kunna småprata. Här följer hans bästa tips.

Smidiga strategier

1. Bryta isen

Att ställa en fråga är världens bästa och enklaste knep att få en annan människa att prata. Det är dessutom en smart strategi för att själv slippa dra det tunga lasset, samtidigt som man framstår som social och intresserad.

Hitta på något att fråga om, det finns tusentals små frågemolekyler som väntas på att fångas in och skickas vidare. Var uppmärksam på omgivningen, på vad folk gör och säger, vilket kläder har på sig, vilka prylar de använder och hur de reagerar på gatumusikanter, försäljare, politiska talare, löpsedlar eller andra människors beteende. Om du är uppmärksam kommer du hitta tusentals saker att använda som en öppnande fråga. Några exempel: Är den där boken lika bra som folk påstår? Var har du köpt den där klockan? Vet du vad den här låten heter? Det ser verkligen gott ut, vad är det för något?

2. Inleda ett samtal

Oftast är det inte viktigt vad man säger utan att man säger något. Så våga vara den som säger hej samtidigt som du ler – mer än så behövs inte för att inleda ett samtal. Det finns ingen lag på att man alltid måste vara spirituell, smart eller underfundig. Till och med Platon, Aristoteles och Voltaire pratade då och då utan att ha något vettigt att säga. Det är väldigt få människor som jämt och ständigt har något nytt, fantastiskt och spännande att säga. Gamla trötta klichéer som att fråga efter vägen, vad klockan är och att kommentera vädret fungerar nästan alltid.

Tänk på att skillnaden mellan småprat och skitprat är hårfin och högst individuell. Men det viktigaste är att våga prata om du vill få kontakt med någon.

3. Öppna frågor

Satsa på öppna frågor som man inte bara kan svara ja eller nej på.

4. Uppenbara kommentarer

Våga påpeka det uppenbara. Vi känner oss dumma när vi tar upp det som verkar vara uppenbart och vi tror att vi framstår som triviala och alldagliga med kommentarer som ”Idag är det verkligen varmt!” eller ”Herregud vilken lång kö!”. Men tänk om, sådana uttalande fyller alltid sin funktion. De blir aldrig påträngande, hotfulla eller otrevligt närgångna.

5. Var ytlig

Yta utan innehåll behöver inte vara fel.

6. Enkelhet

Krångla inte till det. Ofta känner man instinktivt på sig vad man vill veta om en annan person, så fråga precis det du tänker på. Men ställ frågan med finess.

7. Prata inte om

Religion, politik, döden och konstiga utslag på kroppen. Allt annat går att prata om.

8. Visa intresse

Ställ frågor och visa att du är intresserad av den du pratar med. Men undvik alltför personliga frågor – ingen gillar att bli förhörd, allra minst av okända människor.

9. Komplimanger

Ge komplimanger, det fungerar alltid, både för killar och tjejer, kvinnor och män. Åtminstone om det du säger känns relevant och äkta. Men hoppa över floskel-klassiker som ”Finns det en livboj i närheten, jag drunkar i dina ögon” eller ”Var ligger närmaste sjukhus? Jag stukade foten när jag föll för dig”. Det är inte svårt att hitta något att berömma en annan människa för. Var ärlig och våga vara spontan.

10. Var så personlig

Lagom. Det är nyckelordet angående hur personlig man ska vara. Avslöja tillräckligt mycket om dig själv, vem du är, vad du tycker och tänker kring det ni pratar om så att du får tillräckligt med bränsle för att kunna prata vidare. Men prata inte om personliga problem, besvär, konstiga drömmar eller udda fantasier med människor du inte känner mycket väl. Att bli för personlig för snabbt skrämmer iväg väg folk snabbare än någonting annat.

11. Gör dig intressant

Du behöver inte ljuga eller överdriva, men ansträng dig lite för att göra dig intressant.

12. Positivt tänkande

Tänk positivt – det finns inget farligt med att småprata. Du har massor av intressanta, vettiga och spännande saker att berätta och dela med dig av. Våga rannsaka dig själv – alla människor har berättelser i sig.

13. Ta det lugnt

Ditt inre lugn kommer att infinna sig bara du ger dig själv chansen att långsamt anpassa dig till situationen.

14. Skippa spriten

Den kanske lossar tunghäftan men skapar endast en illusion av mod och självförtroende. Väldigt få kan otvunget slänga sig in i ett samtal med en främmande person och få det att fungera direkt. Tillåt dig att vara nervös och känn av personen du pratar med.

15. Tiga är guld

Man måste inte prata hela tiden. En kort tystnad är inte farlig och du kan enkelt ta udden av det genom att le eller bara instämmande nicka.

16. Håll igen

Säg hellre för lite än för mycket. Ibland är det inte läge att till varje pris utveckla småpratet till ett djupare samtal. Är du minsta tveksam att dra ett skämt eller en kontroversiell synpunkt så låt bli. Det innebär bara att du smart nog att inse att människor spelar olika roller inför olika människor i olika situationer.

17. Sänkta krav

Sänk dina krav och förväntningar på småpratet. Du kommer inte få en himlastormande unik, världsomstörtande och livsavgörande diskussion med alla du möter. Men det kan hända och om du inte vågar byta ord med främmande människor så får de aldrig chansen att inträffa.

18. Träff med tystlåten tråkmåns

Hur mycket du än anstränger dig kommer du förr eller senare stöta ihop med någon du omöjligt kan hålla igång ett samtal med. Ta det inte personligt. Alla människor fungerar inte ihop och livet handlar inte om att skaffa sig så mycket uppmärksamhet som möjligt eller föda sitt ego till det yttersta varenda dag.

Så när du träffar en tråkmåns – ge upp och gå vidare. Livet är för kort och tiden för dyrbar för att slösa bort energi på någon som inte vill prata med dig.

Taggar:

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här