nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

FOTO: Shutterstock

Var femte chef drömmer om ett annat jobb

Arbetslivspanelen Manpower Work Life visar att var femte chef drömmer om att jobba som något annat än som chef. De drömmer istället om en karriär som exempelvis författare, projektledare eller äventyrare.

– Många chefer upplever yrket som stressigt och har svårt att uppnå en balans mellan arbetstid och fritid. Kanske är det så att drömjobb som författare och äventyrare egentligen handlar om att ha mer frihet att disponera sin egen tid, säger Monica Längbo, hr-direktör på ManpowerGroup Sverige.

Undersökningen visar också att fler än var tredje svensk drömmer om ett chefsjobb och bland chefer har nästan sex av tio just chefsyrket som sitt drömjobb. Vd-rollen är det mest eftertraktade jobbet bland cheferna.

 Cheferna själva lyfter fram den höga arbetsbelastningen, de långa arbetsdagarna och stressen som de största nackdelarna med yrkesrollen. De största fördelarna är möjligheten att fatta beslut och påverka, att kunna leda och utveckla andra samt den personliga utvecklingen en chefsroll innebär.

– Det är tydligt att det inte är prestige eller pengar, utan möjligheten att utveckla sig själv och andra, som motiverar cheferna. För att behålla sina chefer är det viktigt att arbetsgivare underlättar för cheferna att hålla en rimlig arbetsbelastning och hjälper dem utvecklas i sin chefsroll, berättar Monica Längbo.

Fem i topp-lista: Drömjobbet för chefer som inte vill vara chef

1. Författare

2. Projektledare

3. Äventyrare

4. Ingenjör

5. Kock

Topp tre-listor: Upplevda för- och nackdelar med chefsrollen

Fördelar

1. Det ger möjlighet att få fatta beslut och påverka

2. Det ger möjlighet att leda och utveckla andra

3. Det ger möjlighet till personlig utveckling

Nackdelar

1. Det innebär hög arbetsbelastning

2. Det innebär långa arbetsdagar och mindre fritid

3. Det är stressigt

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Låt oss behålla mobilen på möten

Krönika

Ja! Vi inför förbud och kontroll, så får vi en innovativ och kreativ kultur. Hur ska jag som vuxen medarbetare känna att mina idéer är viktiga och att jag är en kompetent medarbetare om jag inte ens är betrodd att ha mobilen på ett möte? Ett arbetsverktyg, ofta tillhandahållet av företaget.

Inom tillverkningsbranschen vill allt fler vara sin egen chef

I en trendrapport som Lernia presenterar och som grundar sig på en undersökning om tillverkningsbranschens framtid visar det sig bland annat att de som arbetar inom den gärna vill vara sin egen chef.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här