nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

FOTO: Shutterstock

Var femte chef drömmer om ett annat jobb

Arbetslivspanelen Manpower Work Life visar att var femte chef drömmer om att jobba som något annat än som chef. De drömmer istället om en karriär som exempelvis författare, projektledare eller äventyrare.

– Många chefer upplever yrket som stressigt och har svårt att uppnå en balans mellan arbetstid och fritid. Kanske är det så att drömjobb som författare och äventyrare egentligen handlar om att ha mer frihet att disponera sin egen tid, säger Monica Längbo, hr-direktör på ManpowerGroup Sverige.

Undersökningen visar också att fler än var tredje svensk drömmer om ett chefsjobb och bland chefer har nästan sex av tio just chefsyrket som sitt drömjobb. Vd-rollen är det mest eftertraktade jobbet bland cheferna.

 Cheferna själva lyfter fram den höga arbetsbelastningen, de långa arbetsdagarna och stressen som de största nackdelarna med yrkesrollen. De största fördelarna är möjligheten att fatta beslut och påverka, att kunna leda och utveckla andra samt den personliga utvecklingen en chefsroll innebär.

– Det är tydligt att det inte är prestige eller pengar, utan möjligheten att utveckla sig själv och andra, som motiverar cheferna. För att behålla sina chefer är det viktigt att arbetsgivare underlättar för cheferna att hålla en rimlig arbetsbelastning och hjälper dem utvecklas i sin chefsroll, berättar Monica Längbo.

Fem i topp-lista: Drömjobbet för chefer som inte vill vara chef

1. Författare

2. Projektledare

3. Äventyrare

4. Ingenjör

5. Kock

Topp tre-listor: Upplevda för- och nackdelar med chefsrollen

Fördelar

1. Det ger möjlighet att få fatta beslut och påverka

2. Det ger möjlighet att leda och utveckla andra

3. Det ger möjlighet till personlig utveckling

Nackdelar

1. Det innebär hög arbetsbelastning

2. Det innebär långa arbetsdagar och mindre fritid

3. Det är stressigt

Taggar:

Fler nyheter

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här