nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Foto: Shutterstock

Var femte akademiker utfryst på jobbet

En undersökning från Saco visar att var femte akademiker under det senaste året har känt sig trakasserad eller utfryst på jobbet. Värt är situationen i offentlig sektor.

– Det är oacceptabelt. Nu måste regeringen agera mot jobbmobbningen, säger Sacos ordförande Göran Arrius. 

Mobbning i arbetslivet är ett stort problem. Den psykiska ohälsan står i dag för fyra av tio sjukskrivningar och mobbning och trakasserier är en bidragande orsak.

Saco anser att det finns det brister i lagstiftningen som i dag är helt inriktad på det förebyggande arbetet. De konstaterar att det förebyggande arbetet  givetvis är viktigt, men det hjälper inte den som trots allt utsätts.

I dag kan arbetsgivaren fällas för diskriminering om kollegorna mobbar någon på grund av hudfärg eller ditt kön. Om de gör det enbart för att de inte tycker om någon är det däremot fritt fram.

− Det är orimligt. Saco har i flera år lyft behovet av en bred översyn av jobbmobbningen och det regelverk som finns. Trakasserierna på våra arbetsplatser måste upphöra. Nu är det på tiden att regeringen agerar säger Göran Arrius.

Undersökningen omfattar närmare 1 000 personer under 65 år med minst tre års universitetsstudier och har genomförts av företaget Novus på uppdrag av Saco.

Fler nyheter

Extra semester till de som tränar

Sjukfrånvaron sjönk med 30 procent när personalen hos Bostads AB Mimer i Västerås erbjöd extra semester om de tränade. Detta erbjudande fick de för två år sedan och utvärderingen talar sitt tydliga språk. Personalen har blivit friskare. 

Den svåra konsten att delegera

Psykologen Frans Kocken, som har sina rötter i Nederländerna och som sedan 2006 arbetar som organisationskonsult i Sverige, har sett många exempel på företag där vd:n inte delegerar tillräckligt mycket utan istället väljer att göra alltför mycket själv. Han har många tips att förmedla till vd:ar som brottas med detta problem.

Ökad efterfrågan på rådgivning

Idag lägger var tredje redovisningsbyrå i Sverige mer tid på rådgivning än för två år sedan och ännu fler tror att efterfrågan på rådgivning kommer att fortsätta öka. Samtidigt har varannan byrå inte vidtagit några åtgärder för att möta utvecklingen, visar en färsk undersökning från Visma.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här