nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Vägval: undvik sju vd-misstag

För dig som har lovat att leda bättre under 2016 finns sju misstag du som vd bör undvika

Misstag 1: Du fastnar i helikopterperspektivet

Som vd är det absolut en del av ditt uppdrag att höja blicken och fästa den på ett stort övergripande affärsmål i fjärran. Men minst lika viktigt är att ha koll på delmålen. Genom att skapa tydliga milstolpar längs vägen bidrar du till trampa upp stigen mot det stora målet. Etapperna blir mätbara och – framför allt – konkreta och tydliga för dina medarbetare.

 Misstag 2: Du kontrollerar allt

Genom att delegera och delegera smart, visar du både förtroende och engagemang. Låt medarbetare ta eget ansvar och se till att de jobbar med de frågor som de är genuint intresserade och engagerade i. Då undviker du också onödiga och energidränerande konflikter och du får mer självgående och kreativa medarbetare.

Misstag 3: Du har inte tid att fira små framgångar

Bakom varje stor framgång ligger ofta en rad mindre. Lägg ett anteckningsblock på ditt skrivbord och skriv en liten lapp till en medarbetare, eller framför ett personligt tack så fort någon nått en framgång eller gjort något utöver det vanliga. Forskning visar, gång på gång, att uppskattning är det som i särklass är mest motiverande för medarbetare. Undantagslöst.

 Misstag 4: Du kommunicerar bristfälligt

Vare sig det är brist på transparens, dåligt formulerade e-brev, obetänksamma kommentarer, negativt laddat kroppsspråk eller en stängd kontorsdörr, så uppfattas allt detta som kommunikationsbrister och skapar ett kyligt avstånd mellan dig och dina medarbetare. Genom att arbeta på hur du uttrycker dig – både det sagda och det osagda – kan du vända missförstånd till handlingskraft och engagemang.

Misstag 5: Du avskärmar dig

När du sätter dig i ett hörn eller på ett kontor signalerar du implicit att du inte vill ha med resten av organisationen att göra. Prova att sätta dig mitt bland dina medarbetare några dagar i veckan. Lär känna dem, lär dig vad som får dem att ticka, vad som gör dem frustrerade och vad som gör att de blir glada och taggade. Intressera dig för vilka de är och hur de har det. Visa att laganda och lojalitet är viktiga inslag i din verksamhet.

 Misstag 6: Du slår ner hårt på misstag

Du vill att dina medarbetare ska vara innovativa och engagerande, men om de begår ett misstag eller gör en felbedömning, är du den första att kritisera eller ifrågasätta. Var istället tydlig med vad du förväntar dig av ett projekt, hur mycket tid det får ta i anspråk, och vilka ramarna är. Går det åt pipan [vilket det alltid gör, förr eller senare] var då uppmuntrande i stället för upprörd. Visa att du är en vd som stöttar och visar tillit även vid misslyckanden.

 Misstag 7: Du missar de vardagliga fyrverkerierna

Eftersom ditt schema är fullspäckat har du varken tid eller lust att fira en födelsedag eller uppmärksamma att någon jobbat i tio år. Lägg in viktiga datum och evenemang i din kalender och visa din uppskattning när någon fyller år, firar fem år på jobbet, gifter sig eller får barn. Uppskattning och uppmärksamhet är – åter igen – den allra största motiverande faktorn. Uppskattning är dessutom helt gratis.

 

[Källa: Forbes Magazine]

Fler nyheter

Hur får man det roligare på jobbet?

Den 22 september kommer Ami Hemviken, som utsågs till Årets Talare 2017, ut med med sin debutbok "Le! Det är inte tanken som räknas." Boken handlar om hur man med större medvetenhet och små förändringar av sitt sätt att agera kan få det roligare på jobbet - samtidigt som man bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats.

Handelns bästa företag korade

Under eventet Retail Awards delade Svensk Handel och branschtidningen Market ut tolv priser. Det nya priset Årets Arbetsgivare gick till Synoptik och utmärkelsen Årets Ledare tilldelades Synsams vd Håkan Lundstedt.

3 tips på fokuserat arbete hemifrån

I en artikel i Harvard Business Review tar time management-coachen Elizabeth Grace Saunders upp frågan om hur man håller sig fokuserad när man arbetar hemifrån. Hon har sett att de personer som är mest fokuserade och effektiva när de arbetar hemifrån är de som kan sätter tydliga gränser så att de kan få jobbet gjort.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här