nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Våga släppa klubban!

I nio fall av tio är företagets vd även ordförande i ledningsgruppen. Men att under tidsbrist leda och driva mötet samtidigt som man reflekterar, är en utmaning för vem som helst. För att få mer tid till att ge sig hän åt mötets innehåll kan det ibland vara klokt om vd:n överlåter ordföranderollen på någon annan.

Det finns ingen färdig standard eller facit på vad som ingår i vd:ns roll i en ledningsgrupp. Men i de allra flesta fall är vd:n ledningsgruppens ordförande, en roll som rymmer många utmaningar, inte minst utmaningen att hantera tidsbristen.

– I ledningsgrupper är ofta agendan späckad och tidsbrist är ett vanligt problem. Vd:n måste vara otroligt stringent och det gäller att få ner antalet punkter på agendan, säger Jörgen Svedberg, vd och delägare för konsultbolaget Ledarskaparna coaching och consulting.

Att få med sig medlemmarna i ledningsgruppen när man stryker punkter på agendan är dock inte lätt, medlemmarna brinner ju alla för sina specifika frågor.

Lösningen, menar Jörgen Svedberg, är att backa tillbaka till frågan om vad som är gruppens syfte och vilken den överenskomna primära uppgiften för ledningsgruppen är.

– Tar man stöd av det så styr man lättare in vilka frågor som ska tas upp på agendan, säger han.

Taggar:

Fler nyheter

Hur får man det roligare på jobbet?

Den 22 september kommer Ami Hemviken, som utsågs till Årets Talare 2017, ut med med sin debutbok "Le! Det är inte tanken som räknas." Boken handlar om hur man med större medvetenhet och små förändringar av sitt sätt att agera kan få det roligare på jobbet - samtidigt som man bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats.

Handelns bästa företag korade

Under eventet Retail Awards delade Svensk Handel och branschtidningen Market ut tolv priser. Det nya priset Årets Arbetsgivare gick till Synoptik och utmärkelsen Årets Ledare tilldelades Synsams vd Håkan Lundstedt.

3 tips på fokuserat arbete hemifrån

I en artikel i Harvard Business Review tar time management-coachen Elizabeth Grace Saunders upp frågan om hur man håller sig fokuserad när man arbetar hemifrån. Hon har sett att de personer som är mest fokuserade och effektiva när de arbetar hemifrån är de som kan sätter tydliga gränser så att de kan få jobbet gjort.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här