nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Stressad kvinna
Att kämpa emot stressen hjälper oss inte mycket. Se på stressen med nya ögon så mår du bättre, visar psykologisk forskning. FOTO: Shutterstock

Tre sätt att bli vän med stressen

Är du stressad? Vet du vad? Det är ok, det går faktiskt att leva ett fullgott liv, trots att du stressar. Det menar Susan David, grundare av Harvard-universitetets institut för coachning. Här är hennes tre bästa tips för ett sundare förhållande till stress.

1. Välj synvinkel

De som kan se positivt eller ömsint på sina stressymptom får bättre hälsa och lever längre. Tricket är att se stress för vad det faktiskt är: din inbyggda alert-startare som förbereder dig för tuffa situationer. Genom att inse vad stress är, behöver du inte se den som en börda som tynger ner dig.

När hjärtat slår snabbare och du börjar svettas, tänk att ”Nu kan jag gå in på det här mötet och är redo för vad som helst”. Det här är inte positivt tänkande eller att förneka stressen, det är att inse hur evolutionen har skapat oss.

2. Skapa distans

Identifiera dig inte med stressen så att det känns som att den är en del av vem du är. Stress är en fysisk reaktion på hur vi uppfattar världen. Stressen är inte alltid verklig.

Tänk på att ”Jag är stressad” betyder ”Jag är i en situation där jag ska hinna tio uppgifter på en förmiddag. Det gör att jag får känslan att jag är stressad och det reagerar kroppen på”.

När du kan skapa distans till stressen, om det så bara är en liten, liten bit, så blir den mer greppbar och du kan gå vidare utan att haka upp dig på att du är stressad.

3. Var nyfiken

Varför är du stressad? Försök förstå varifrån din stress kommer. Var nyfiken på dig själv, fundera på vad det är som gör dig stressad och hur dina stressreaktioner ser ut. Vad gör du när du blir stressad? Vad säger du till dig själv? Se om du hittar mönster.

Det är inte lätt att bli av med stress, så i stället för att kämpa emot den kan det vara smartare och hälsosammare att bli vän med den. För stress förbereder dig för strid, får dig att kunna leverera och ser till att du överlever. Det är ganska bra grejer. Egentligen. 

Källa: Harvard Business Review

Taggar:

Fler nyheter

Träning i dialog skapar driftiga arbetsteam

Forskaren Tomas Jungert vid Lunds universitet visar i en studie att övningar i dialog och i att ge återkoppling skapar driftiga och trygga arbetsteam. Arbetsgrupper som tränades i detta upplevde en ökad inre drivkraft och de trivdes bättre på jobbet än grupper som inte fick samma träning.

Skanska ”Årets mångfaldssmarta företag”

Föreningen MINE, som arbetar tillsammans med näringslivet för ökad mångfald och inkludering i arbetslivet, har tilldelat Skanska utmärkelsen Årets mångfaldssmarta företag/organisationen. Motiveringen är att Skanska under de senaste åren lyckats utmärka sig som en förebild - inte enbart i den egna branschen och i Sverige, utan även globalt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här