nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Sverigestudien 2016: Kundfokus är svagt

De mest framträdande värderingarna på svenska arbetsplatser just nu är lagarbete, kostnadsjakt och ansvar. Kundfokus värderas i stället lågt – det återfinns först på 35:e plats. Det visas i årets upplaga av Sverigestudien.

Sverigestudien ska ge beslutsfattare, arbetsgivare och politiker en inblick i vad som driver Sverige framåt. Den genomförs på initiativ av Preera, SKL och Volvokoncernen och har genomförts sju gånger sedan 2009 för att ge en bild av vilka värderingar som präglar svenska arbetsplatser och vilka som är de mest önskade värderingarna.

Fokus internt

Sveriges arbetsplatser fokuserar mycket på det interna arbetet och prioriterar inte till exempel att fokusera på kunderna. I alla de runt tio länderna som är med i studien finns kundfokus med på topp tio-listan, men i Sverige hamnar kundrelaterade värderingar först på plats 35. Det är dock en stark klättring från plats 57.

– Organisationer som präglas av positiva värderingar brukar rikta uppmärksamheten utåt, det kan vara en förklaring till att vi ser ett ökat fokus på kunden. Men vi är fortfarande på alarmerande låga nivåer vilket borde vara en väckarklocka för många ledningsgrupper, säger Emilie Widarsson, managementkonsult på Preera och analytiker på Sverigestudien.

Sverigestudien visar också att värderingar som kan underlätta förändring är ovanliga på den genomsnittliga svenska arbetsplatsen.

– Med tanke på den stora omvälvning som många branscher står inför till följd av digitalisering och globalisering kan man känna viss oro. Är de svenska företagen tillräckligt rustade att möta en accelererande förändringstakt? säger Emilie Widarsson.

Hälsa och kvalitet uppåt

Varje år har ”anställdas hälsa” hamnat i topp som mest önskade värdering och nu kommer den också in på tio i topp-listan över vilka värderingar som faktiskt gäller. Det indikerar att hälsoperspektivet har börjat prioriteras, men det är fortfarande stor skillnad mellan hur stark värderingen är idag på arbetsplatser och hur högt det anses att den borde vara.

Kvalitet har klättrat rejält i de senaste två mätningarna och är nu med på tio i topp-listan över värderingar som gäller på svenska arbetsplatser. Kvalitet ligger också högre som önskad värdering än den gjorde 2014, men på samma plats som 2013.

Många positiva värderingar lyfts fram för att beskriva dagens arbetsplatser, som lagarbete, ansvar och glädje. Men det finns också värderingar som är ”potentiellt begränsande”, det som i undersökningen kallas energiläckage. Det handlar bland annat om kostnadsjakt, förvirring och hierarki. Andelen ”energiläckage” sjunker, men är fortsatt högt.

 

 

 

Taggar:

Fler nyheter

Tabbar som bygger framgång

Entreprenören Ulf Mazur har skrivit ”Lilla boken om…Tabbekvoten” som är en ryggsäck fylld med tabbar. Han vänder sig mot den ”leta fel kultur” som råder i Sverige och på många företag. Det är en metafor för att få medarbetare att våga göra mer på jobbet och prova fler och nya sätt för att utveckla verksamheten.

Framtidens kvinnliga ledare 2019 korad

När chefsorganisationen Ledarna rankar landets främsta 75 chefer som är kvinnor upp till 35 år hamnar Stina Andersson, som nyligen tog en nyskapad nyckelroll i koncernen Axel Johnsson som Chief Operating Officer, högst upp på listan. Hennes långsiktiga målsättning är att bli vd för ett stort företag.

Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem

En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.

Konsten att hitta rätt i apparnas värld

Det gäller att hitta brytpunkten mellan artificiell intelligens som ger superkrafter och en nästan oändlig kapacitet med det vi människor har och som maskiner saknar: visioner, känslor, värderingar och viljan att bidra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här