nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Foto: Adobe Stock

Sveriges Mest Attraktiva Arbetsgivare

Varje år röstar Sveriges studenter fram sina drömarbetsgivare i landets största och mest omfattande karriärundersökning, Företagsbarometern. Rankingen 2019 toppas överlägset av Google. Svenska innovativa bolag som Spotify och Volvo Cars klättrar på listan.

I år har över 25 000 studenter svarat på frågan om vilka arbetsgivare de helst vill arbeta för, och vilka förväntningar och inte minst preferenser de har i sitt val av framtida arbetsplats.

En av de mest uppseendeväckande trenderna år 2019 är att den högst prioriterade faktorn vid val av arbetsgivare är hög inkomst, något som kan tyda på att studenterna precis som för ett par år seden söker sig till trygghet före självförverkligande faktorer såsom ett högre syfte.

Läs mer: De är Sveriges bästa arbetsgivare 2018

Universum som genomför undersökningen ser även tydliga skillnader mellan generation Z och generation Y, så kallade Millennials. Generation Z förväntar sig högre ingångslön än Generation Y och de ser sig även som framtidens chefer. Detta ställer nya krav på arbetsgivares tillvägagångssätt i arbetet med att attrahera de vassaste talangerna. Till exempel blir träffsäkra rekryteringar allt viktigare på en konkurrensutsatt arbetsmarknad där talangerna inser sitt stigande värde.

Läs mer: De blev Årets Employer Branding-företag

– Vi ser tydligt i årets undersökning att Generation Z rankar faktorer som har med framgång att göra högst. Lön har legat i toppen under en längre tid, men i år ser vi framförallt att gapet mellan generationerna ökar och att Generation Z värderar faktorer som företagens framgång såväl som ledarskapsmöjligheter, medan Generation Y istället värderar trygghet och arbetsmiljö högt, säger Universums vd Claes Peyron, Universum Norden.

Topp-3: Sveriges Mest Attraktiva Arbetsgivare 2019:

Ekonomi:

1. Google

2. Spotify

3. IKEA

Högskoleingenjör:

1. Volvo Cars

2. Skanska

3. IKEA

Civilingenjör:

1. Google

2. Volvo Cars

3. Spotify

Data/IT:

1. Google

2. Spotify

3. Microsoft

Juridik:

1. Mannheimer Swartling

2. Åklagarmyndigheten

3. Utrikesdepartementet

Fastighetsmäklare:

1. Fastighetsbyrån

2. Svensk Fastighetsförmedling

3. SkandiaMäklarna

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hållbarhet en viktig fråga

En ny rapport visar att potentiella medarbetare anser att företag och organisationer som arbetar aktivt med hållbarhet har högre attraktionskraft. Likaså är det viktigt för många verksamheter att vara etablerade i en kommun som arbetar för hållbar utveckling.

AI kan hjälpa ledare

En ny studie visar att Artificiell intelligent, AI, förstärker framgångsrika ledares färdigheter, hjälper dem att sätta bättre mål och frigöra tid. AI kan hjälpa ledare att vara just ledare.

Nytt verktyg som stöttar chefer

Prevent har tillsammans med Svenskt Näringsliv, LO och PTK tagit fram ett enkelt webbverktyg som ger tips och råd om hur man som ledare skapar en hållbar arbetsmiljö där alla trivs och känner sig delaktiga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här