nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Sverige fyra på europeiska innovationstoppen

Sverige är Europas fjärde mest innovativa land mätt i antalet patentansökningar per capita. Det visar ny statistik från europeiska patentverket, EPO.

Antalet patent som meddelats till EPO blev 274 000 stycken 2014, vilket är en ny rekordnivå. Svenska företag svarade för 5132 meddelade patent 2014 vilket är lika många som år 2013.

Bland svenska företag har Ericsson varit mest aktivt och lämnat in 1 345 patentansökningar till EPO. Även SKF, Electrolux, Scania, Volvo Cars och Sandvik finns i patenttoppen. När det gäller nationella patentansökningar till Patent- och registreringsverket, PRV, ligger Scania i topp med 357 ansökningar.

Fler nyheter

Sälj inte bara produkter –
ta hand om servicen också

I stället för att sälja produkter går allt fler företag över till att hyra ut produkterna och underhålla dem. Också synen på vad som säljs ändras – från att sälja kaffe till att sälja upplevelser. Nu har två forskare gett ut en bok för att hjälpa företag med "tjänsteresan".

Låt oss behålla mobilen på möten

Krönika

Ja! Vi inför förbud och kontroll, så får vi en innovativ och kreativ kultur. Hur ska jag som vuxen medarbetare känna att mina idéer är viktiga och att jag är en kompetent medarbetare om jag inte ens är betrodd att ha mobilen på ett möte? Ett arbetsverktyg, ofta tillhandahållet av företaget.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här