nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Sverige fyra på europeiska innovationstoppen

Sverige är Europas fjärde mest innovativa land mätt i antalet patentansökningar per capita. Det visar ny statistik från europeiska patentverket, EPO.

Antalet patent som meddelats till EPO blev 274 000 stycken 2014, vilket är en ny rekordnivå. Svenska företag svarade för 5132 meddelade patent 2014 vilket är lika många som år 2013.

Bland svenska företag har Ericsson varit mest aktivt och lämnat in 1 345 patentansökningar till EPO. Även SKF, Electrolux, Scania, Volvo Cars och Sandvik finns i patenttoppen. När det gäller nationella patentansökningar till Patent- och registreringsverket, PRV, ligger Scania i topp med 357 ansökningar.

Fler nyheter

7 fallgropar för nya vd:ar

Michael D. Watkins, professor i ledarskap och organisationsförändringar vid IMD, konstaterar att de första månaderna på det nya vd-jobbet kan vara avgörande för om vd:n blir framgångsrik eller inte. Han lyfter fram sju vanliga fallgropar för nya vd:ar.

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här