nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Svenskar sämst på att ta semester

Svenskar låter sig styras mer av jobbplikten än danskar och norrmän, visar en ny undersökning som Expedia gjort. Majoriteten skjuter upp eller ställer in semester på grund av jobbet och varannan kollar mejlen under ledighet.

Semestertider hägrar, men många, inte minst vd:ar, har svårt att koppla ner, koppla av och ta semester på riktigt. Detta trots att 84 procent i Expedias undersökning uppger att semester utgör en stor del av den övergripande lyckan i livet. Ett problem för svenskarna är att endast hälften av dem tycker att de har stöd från chefen när de ska ta ut semester. Därmed placerar sig svenskar i botten bland de 24 länder som medverkade i undersökningen. Bland norrmännen, däremot, uppger 82 procent att de har chefens stöd när det gäller semester.

Undersökningen visar även att Sverige är det land i Europa där flest personer har ställt in eller skjutit upp semester på grund av jobbet. Nästan 60 procent av de tillfrågade svenskarna har låtit jobbet gå före ledigheten. Den totala listan toppas av thailändare, 77 procent av dem har ändrat semesterplanerna på grund av arbete.

Tyskar är bäst på att logga ut under semestern. Varannan svensk kollar jobbmejl och lyssnar av meddelanden på sin tjänstetelefon när de är lediga. Arbetstagare i Förenade Arabemiraten har svårast att släppa sitt jobb under ledigheten, hela 93 procent kollar mejl och röstbrevlådan.

Fler nyheter

Alla chefer är inte psykopater

Du hör ett tal om Fidel Castros förträfflighet. Samtidigt får du höra att talaren blivit ombedd att argumentera för denna hållning. Tror du talaren uppskattar Castro? Troligen gör du det. I experiment som gjorts på just det här sättet visar det sig människor tror att talaren tycker så här om Castro – man skiljer inte […]

Förvalta kunderna och nå framgång

Lönsamhet är nära kopplat till förmågan att behålla kunder över tid. Men det är de lönsamma kunderna och kunder med potential ni behöver. Så ta reda på vilka som är era bästa kunder och att sedan se till att ta hand om dem.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här