nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Svenskar sämst på att ta semester

Svenskar låter sig styras mer av jobbplikten än danskar och norrmän, visar en ny undersökning som Expedia gjort. Majoriteten skjuter upp eller ställer in semester på grund av jobbet och varannan kollar mejlen under ledighet.

Semestertider hägrar, men många, inte minst vd:ar, har svårt att koppla ner, koppla av och ta semester på riktigt. Detta trots att 84 procent i Expedias undersökning uppger att semester utgör en stor del av den övergripande lyckan i livet. Ett problem för svenskarna är att endast hälften av dem tycker att de har stöd från chefen när de ska ta ut semester. Därmed placerar sig svenskar i botten bland de 24 länder som medverkade i undersökningen. Bland norrmännen, däremot, uppger 82 procent att de har chefens stöd när det gäller semester.

Undersökningen visar även att Sverige är det land i Europa där flest personer har ställt in eller skjutit upp semester på grund av jobbet. Nästan 60 procent av de tillfrågade svenskarna har låtit jobbet gå före ledigheten. Den totala listan toppas av thailändare, 77 procent av dem har ändrat semesterplanerna på grund av arbete.

Tyskar är bäst på att logga ut under semestern. Varannan svensk kollar jobbmejl och lyssnar av meddelanden på sin tjänstetelefon när de är lediga. Arbetstagare i Förenade Arabemiraten har svårast att släppa sitt jobb under ledigheten, hela 93 procent kollar mejl och röstbrevlådan.

Fler nyheter

Sälja företaget och säkra framtiden

Krönika

Att släppa taget om sitt företag – sin egen baby – är allt annat än lätt. Det är oundvikligt att man som ägare förr eller senare ställs inför frågan: Vem ska ta över rodret när jag inte längre vill vara vd?

Prisad för sitt starka ledarskap

Kristina Fransson, Orkla Foods Sverige, har fått priset Årets Supply Chain Professional som delas ut av Silf och Accenture till den supply chain- eller inköpschef som åstadkommit framstående mätbara resultat av förändringsarbeten som väsentlig påverkat företagets resultat.

Medarbetare positiva till AI

En enkät genomförd på uppdrag av it-företaget Fujitsu visar att hela åtta av tio av anställda på medelstora företag från sju länder och regioner, däribland Norden, ställer sig positiva till AI som en positiv kraft som kan underlätta arbetsvardagen.

Ingen press på vd:n kring digitalisering

Bara en fjärdedel av svenska vd:ar upplever påtryckningar ifrån styrelsen när det kommer till digitaliseringen av verksamheten. Detta trots att nästan 30 procent av de undersökta bolagen helt saknar en formaliserad plan för den digitala omställningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här