nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Svenskar sämst på att ta semester

Svenskar låter sig styras mer av jobbplikten än danskar och norrmän, visar en ny undersökning som Expedia gjort. Majoriteten skjuter upp eller ställer in semester på grund av jobbet och varannan kollar mejlen under ledighet.

Semestertider hägrar, men många, inte minst vd:ar, har svårt att koppla ner, koppla av och ta semester på riktigt. Detta trots att 84 procent i Expedias undersökning uppger att semester utgör en stor del av den övergripande lyckan i livet. Ett problem för svenskarna är att endast hälften av dem tycker att de har stöd från chefen när de ska ta ut semester. Därmed placerar sig svenskar i botten bland de 24 länder som medverkade i undersökningen. Bland norrmännen, däremot, uppger 82 procent att de har chefens stöd när det gäller semester.

Undersökningen visar även att Sverige är det land i Europa där flest personer har ställt in eller skjutit upp semester på grund av jobbet. Nästan 60 procent av de tillfrågade svenskarna har låtit jobbet gå före ledigheten. Den totala listan toppas av thailändare, 77 procent av dem har ändrat semesterplanerna på grund av arbete.

Tyskar är bäst på att logga ut under semestern. Varannan svensk kollar jobbmejl och lyssnar av meddelanden på sin tjänstetelefon när de är lediga. Arbetstagare i Förenade Arabemiraten har svårast att släppa sitt jobb under ledigheten, hela 93 procent kollar mejl och röstbrevlådan.

Fler nyheter

Produktivt att växla miljö på jobbet

Högskolan i Gävle har genomfört en treårig studie av aktivitetsbaserade kontor. Den visar att prestationen skiljer sig åt inom olika arbetsytor i det aktivitetsbaserade kontoret och att den stiger om man får gå undan till ett tyst rum eller sitta i en tyst zon,

Hur bra är det aktivitetsbaserade kontoret?

I ett examensarbete vid Handelshögskolan vid Karlstads universitet har två studenter undersökt hur aktivitetsbaserade kontor står sig gentemot traditionella cellkontor. Deras slutsats är att ett aktivitetsbaserat kontor ger ett högre värde för de anställda när det gäller sociala aspekter, ledarskap, produktivitet och utformning, men ett sämre värde för hälsa.

Svenska teknikkonsulter starkast i Europa

De senaste åren har varit strålande tider för den svenska teknikkonsultbranschen. Enligt den europeiska branschorganisationen är Sverige den marknad som har starkast tillväxt i Europa, även om en vändning nu är på gång i flera länder.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här