nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Svenskar sämst på att ta semester

Svenskar låter sig styras mer av jobbplikten än danskar och norrmän, visar en ny undersökning som Expedia gjort. Majoriteten skjuter upp eller ställer in semester på grund av jobbet och varannan kollar mejlen under ledighet.

Semestertider hägrar, men många, inte minst vd:ar, har svårt att koppla ner, koppla av och ta semester på riktigt. Detta trots att 84 procent i Expedias undersökning uppger att semester utgör en stor del av den övergripande lyckan i livet. Ett problem för svenskarna är att endast hälften av dem tycker att de har stöd från chefen när de ska ta ut semester. Därmed placerar sig svenskar i botten bland de 24 länder som medverkade i undersökningen. Bland norrmännen, däremot, uppger 82 procent att de har chefens stöd när det gäller semester.

Undersökningen visar även att Sverige är det land i Europa där flest personer har ställt in eller skjutit upp semester på grund av jobbet. Nästan 60 procent av de tillfrågade svenskarna har låtit jobbet gå före ledigheten. Den totala listan toppas av thailändare, 77 procent av dem har ändrat semesterplanerna på grund av arbete.

Tyskar är bäst på att logga ut under semestern. Varannan svensk kollar jobbmejl och lyssnar av meddelanden på sin tjänstetelefon när de är lediga. Arbetstagare i Förenade Arabemiraten har svårast att släppa sitt jobb under ledigheten, hela 93 procent kollar mejl och röstbrevlådan.

Fler nyheter

Världens 25 bästa företag

Etta på världsrankingen över de organisationer som lyckats bäst med att vara ett "Great Place to Work" blev tre företag från USA. Etta kom Salesforce, tvåa blev Hilton och trea Mars.

Kunskap viktigt för dagens vd:ar

Hur har vd-rollen förändrats de senaste 45 åren? Detta ämne har två studenter vid Högskolan Skövde gjort en djupdykning i. Deras slutsats är att kunskapsrollen är något som man inte talade om då men som dagens vd:ar lägger stor vikt vid.

Framtidens ledare behöver spelsinne

Predrag Petrovic, hjärnforskare vid Karolinska Institutet, har under många år studerat hur hjärnan fungerar hos toppspelare i fotboll. Han menar att det är liknande egenskaper som man kan finna hos bra ledare inom näringslivet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här