nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Svenska vd:ar tror på tillväxt

En tredjedel av världens vd:ar tror på en starkare global ekonomisk tillväxt under 2015, och svenska vd:ar har en särskilt stark tro på det egna företagets tillväxt. Det visar en undersökning av PwC.

För artonde året i rad har PwC frågat vd:ar världen över om deras syn på ekonomin. Cirka en tredjedel (37 procent) av de 1322 tillfrågade tror på en starkare global ekonomisk tillväxt de kommande tolv månaderna. Medan fyra av tio (44 procent) tror på en oförändrad ekonomi. Pessimisterna, som tror på en lägre global tillväxt, utgör 17 procent av de tillfrågade. Det framgår av årets upplaga av PwC:s vd-undersökning ”CEO Survey” som nyligen offentliggjordes under World Economic Forum i Davos.

– Andelen pessimistiska vd:ar har mer än fördubblas sedan förra året, säger Peter Nyllinge, vd PwC Sverige.

Däremot, tillägger han, har företagsledare ett starkt förtroende för det egna företagets möjligheter trots ett tuffare ekonomiskt klimat.

Hälften avser utöka antalet anställda

Över två tredjedelar av de tillfrågade uppger att jakten på kostnader är den enskilt viktigaste omstruktureringsaktiviteten det kommande året.

– Att jaga kostnader är en naturlig del av företagens vardag för att hålla sig konkurrenskraftiga. Det finns egentligen ingen dramatik i detta vilket blir tydligt då femtio procent av företagen uppger att de har för avsikt att utöka antalet anställda det kommande året, säger Peter Nyllinge.

Svenska vd:ar tror på oförändrad global ekonomi

En tredjedel (34 procent) av de svenska företagsledarna tror på en förbättrad global ekonomisk tillväxt de närmaste tolv månaderna. Det är en bra bit under det nordiska snittet som ligger på 45 procent. De svenska företagsledare som deltagit i undersökningen är alltså mindre optimistiska jämfört med sina nordiska kolleger i denna fråga. Däremot har de svenska företagsledarna en stark tro på det egna företaget. Hela 45 procent av de svenska vd:arna är ”mycket säkra” på det egna företagets tillväxtmöjligheter det kommande året, vilket är en rejäl bit över det nordiska snittet på 23 procent.

Fler nyheter

Slarv med säkerheten för USB-enheter

Det är dåligt ställt med svenskarnas vanor för att skydda sina USB-enheter visar en undersökning beställd av it-företaget Kingston Digital. Hälften av alla yrkesverksamma har inga säkerhetsåtgärder för att skydda dessa – något som kan stå företag dyrt.

Ny bok om Management Innovation

Managementkonsulten Knut Fahlén är aktuell med den nya boken ”Dynamic Management Strategy”. I den lyfter han upp hur företag kan bli mer agila och bättre anpassade till dagens snabbrörliga verklighet. 

Sälja företaget och säkra framtiden

Krönika

Att släppa taget om sitt företag – sin egen baby – är allt annat än lätt. Det är oundvikligt att man som ägare förr eller senare ställs inför frågan: Vem ska ta över rodret när jag inte längre vill vara vd? Och hur ska det gå till?

Prisad för sitt starka ledarskap

Kristina Fransson, Orkla Foods Sverige, har fått priset Årets Supply Chain Professional som delas ut av Silf och Accenture till den supply chain- eller inköpschef som åstadkommit framstående mätbara resultat av förändringsarbeten som väsentlig påverkat företagets resultat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här