nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Susanna Toivanen

Stora fördelar med kontorsarbete utomhus

I en ny rapport visar Susanna Toivanen, professor i sociologi vid Mälardalens högskola, på möjligheter och fördelar med att utföra kontorsarbete utomhus. Det handlar om ökad kreativitet, sänkta stressnivåer, effektivare återhämtning och – inte minst – friskare medarbetare.

Susanna Toivanen har på uppdrag av Akademiska Hus, inom ramen för Vinnovaprojektet ”Restorativa arbetsplatser”, skrivit rapporten ”Ute är inne – kom igång med kontorsarbete utomhus”.

− Av tradition utförs kontorsarbete inomhus, men flera arbetsuppgifter kan göras ute i naturen. De positiva hälsoeffekterna är många och det behöver inte vara så komplicerat att komma igång, säger Susanna Toivanen.

Läs mer: De 5 hetaste kontorstrenderna

Promenader under lunchen är redan en populär aktivitet på många arbetsplatser. Förutom att vi aktiverar oss fysiskt när vi går i naturen så blir vi mer kreativa, får mer frisk luft och dagsljus än om vi stannar inne. Regelbundna promenadmöten är en enkel, men effektiv, åtgärd för ökad hälsa och kreativitet på arbetsplatsen, och ett uppiggande komplement till instängda konferensrum.

− Vi spenderar 80-90 procent av tiden inomhus. Att komma ut är viktigt då för lite dagsljus kan göra att vi sover sämre vilket gör oss trötta under dagen. Detta är särskilt viktigt under den mörkare tiden på året, då behöver vi maximera intaget av dagsljus, säger Susanna Toivanen.

Läs mer: Aktivitetsbaserade kontor kan ge sämre ergonomi

Dagens teknik har gjort kontorsarbetet mer flexibelt och vi kan i dag arbeta nästan var som helst. Trots det sker kontorsarbete nästan uteslutande inomhus. Arbetet präglas ofta av högt tempo, som kan leda till ohälsosam stress. Stress är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning och har blivit ett stort folkhälsoproblem som påverkar både medarbetaren och företaget.

− Ett sätt att utveckla en arbetsmiljö som förbättrar hälsan kan vara att utföra fler arbetsuppgifter utomhus. När vi är ute i naturen sänks stressnivåerna och vi återhämtar oss snabbare, konstaterar Susanna Toivanen.

Hon betonar att för företag som vill komma igång med mer utomhusarbete är det centralt att chefer och andra ledare på arbetsplatsen berättar om hälsovinsterna, föregår med gott exempel och möjliggör för medarbetarna att kunna vistas mer utomhus och utföra fler uppgifter i naturen.

− Att implementera en kultur på arbetsplatsen där det blir normalt att ringa samtal, planera arbetet och svara på mejl ute i naturen kan göra mycket gott för hälsan hos medarbetarna, säger Susanna Toivanen.

I början kan det vara bra att testa sig fram för att se vilka arbetsuppgifter som med fördel kan göras utomhus på den aktuella arbetsplatsen. Ett steg i att underlätta utomhusarbete är att se över de ytor som redan finns.

− Som exempelvis terrasser och andra utomhusmiljöer som finns i, och i anslutning till, kontorsbyggnaden. Finns det bara skydd mot regn, vind och sol, sittplats samt el och Wifi kan de flesta arbetsuppgifter genomföras utomhus, avslutar Susanna Toivanen.

Fler nyheter

Vd-brevet vanligast vid ID-kapningar

En ny undersökning visar att 45 procent av svenska företag med upp till 250 anställda har drabbats av eller utsatts för ett försök till en ID-kapning och hela 30 procent under det senaste året. Vd-brevet är det vanligaste sättet.

300 anmälda till Vd-dagen

En verklig rivstart. Intresset för Vd-tidningens nya konferens Vd-dagen som hålls på Grand Hotel den 1 oktober är mycket stort. Hittills har 300 personer anmält sitt deltagande. Det är nästan en fördubbling jämfört med förra året då konferensen hölls för första gången.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här