Stor potential med nyanlända praktikanter

Kunskap En ny undersökning från Visma visar att var tredje småföretagare i Sverige kan tänka sig att ta emot en nyanländ med erfarenhet från sin egen bransch som praktikant.

Stor potential med nyanlända praktikanter

35 procent av småföretagarna kan tänka sig att ta emot en nyanländ med erfarenhet från sin egen bransch som praktikant.

– Småföretagens vilja att bidra till att fler utrikesfödda kan skaffa sig meriter och referenser, och därmed etablera sig på arbetsmarknaden innebär en stor potential. Nu gäller det att ta tillvara den här kraften. Myndigheter och företag måste jobba sida vid sida, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

På frågan vad som skulle underlätta för de små företagen att ta emot en nyanländ som praktikant svarar 31 procent ekonomiskt stöd och 18 procent att de vill ha hjälp med att hitta rätt person.

– Integration är en viktig fråga för många inför valet i höst och företag vill vara med och bidra, konstaterar Boo Gunnarson.

Totalt sett är det fyra av tio småföretagare, 42 procent, som inte kan tänka sig att ta emot en nyanländ som praktikant.

Undersökningen genomfördes via e-post till omkring 17 500 småföretag. Sammanlagt svarade 1 313 företag på frågorna. 

Fakta: Ta in en praktikant

– En praktikplats ersätter inte ett reguljärt jobb, utan innebär att en person är på en arbetsplats för att lära sig ett arbete, en arbetsplats eller bransch.

– Praktikplatser förmedlas av universitet, högskolor, yrkeshögskolor, gymnasieskolor, kommuner och myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen.

– Du måste ha ett avtal på plats innan du tar emot praktikanten. Avtalet innehåller uppgifter om praktikens längd, arbetstider, arbetsuppgifter och handledare. Om du vill ta emot en asylsökande som praktikant är det Arbetsförmedlingen du ska skriva avtal med.

– Du måste kunna ge praktikanten en handledare och ett intyg när praktiken är klar. Du får inte ha näringsförbud, skatteskulder som lämnats till Kronofogden eller ha stora betalningsanmärkningar.

– Din ansvarsförsäkring gäller precis som om praktikanten vore en anställd. Självrisken fungerar också på samma sätt.

– Du får inte ta betalt för att erbjuda en praktikplats och normalt sett utgår ingen lön. Däremot finns olika typer av ersättningar från till exempel kommunen eller Försäkringskassan.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.