nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Fatta dig kort och jobba flera stycken parallellt med ett problem och olika möjliga lösningar. Post-it-möten kan vara oväntat effektiva.

Effektivisera dina möten

Med enkla medel kan du skapa spelregler för att göra dina möten betydligt mer effektiva. Här är några konkreta tips.

Effektivitetsproblem 1: Alldeles nyss hände det igen, det dök upp ett nytt problem som behövde lösas – och gärna för tio minuter sedan. Som vd tycker du inte att du har tid att diskutera igenom problemet med en person i taget utan du väljer att sammankalla till ett möte. Alla släpper sina arbetsuppgifter och samlas direkt i konferensrummet.

Lösning: Även om du tycker att du sparar tid genom att ta upp alla frågor med så många som möjligt, så är det inte alltid den bästa lösningen. Försök därför att förbereda mötet genom att beskriva problemet tillsammans med några ledord som beskriver några olika alternativa lösningar på problemet. Har du mer tid är det bra att låta någon beskriva de alternativa processerna genom att precisera vad som ska göras, hur det ska göras, samt av vilka och när.

 Effektivitetsproblem 2: På väg in i konferensrummet hämtar alla kaffe, vilket drar ut på tiden och leder till att folk börjar prata om allt annat än problemet.

Lösning: Kaffe kan vara utmärkt, men då man eftersträvar korta möten är det bättre att man i så fall tar det efter en stund eller kanske avslutar med fika för att hålla diskussionen till ämnet.

 Effektivitetsproblem 3: Du inleder mötet med att ta till orda och försöker beskriva problemet.

Lösning: Du delar ut en utskrift med problemet och ledord, gärna utskriven på A3 med mycket plats för kommentarer, låter folk ögna igenom arket och beskriver sedan för dem, så att de kan överblicka de olika möjligheterna och notera sina egna tankar.

 Effektivitetsproblem 4: Du lämnar ordet fritt.

Lösning: Ännu bättre kan vara att lämna pennan fri under några minuter och låta de som vill kommunicera samtidigt. Så fort de är klara sätter de upp sina postit-lappar på en whiteboard, eller för in sina synpunkter på ditt A3-ark.

 Effektivitetsproblem 5: En högtflygande diskussion följer med långa inlägg från de medarbetare som brukar ta till orda och varje gång lyfter de fram sina käpphästar.

Lösning: Försök strukturera diskussionen och hålla inlägg korta genom att ha konkreta frågeställningar, gärna med alternativ, dela ut ordet och gå laget runt istället.

 Effektivitetsproblem 6: Du en muntlig sammanfattning av mötet i generella ordalag.

Lösning: För att undvika missförstånd är det en bra idé att inte bara konstatera vad som ska göras, utan också av vilka och när. Det är en fördel om du beskriver processen på en tidsaxel så att det framgår i vilken ordning och på vilket sätt problemet ska hanteras.

 

Fler nyheter

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här