nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Fatta dig kort och jobba flera stycken parallellt med ett problem och olika möjliga lösningar. Post-it-möten kan vara oväntat effektiva.

Effektivisera dina möten

Med enkla medel kan du skapa spelregler för att göra dina möten betydligt mer effektiva. Här är några konkreta tips.

Effektivitetsproblem 1: Alldeles nyss hände det igen, det dök upp ett nytt problem som behövde lösas – och gärna för tio minuter sedan. Som vd tycker du inte att du har tid att diskutera igenom problemet med en person i taget utan du väljer att sammankalla till ett möte. Alla släpper sina arbetsuppgifter och samlas direkt i konferensrummet.

Lösning: Även om du tycker att du sparar tid genom att ta upp alla frågor med så många som möjligt, så är det inte alltid den bästa lösningen. Försök därför att förbereda mötet genom att beskriva problemet tillsammans med några ledord som beskriver några olika alternativa lösningar på problemet. Har du mer tid är det bra att låta någon beskriva de alternativa processerna genom att precisera vad som ska göras, hur det ska göras, samt av vilka och när.

 Effektivitetsproblem 2: På väg in i konferensrummet hämtar alla kaffe, vilket drar ut på tiden och leder till att folk börjar prata om allt annat än problemet.

Lösning: Kaffe kan vara utmärkt, men då man eftersträvar korta möten är det bättre att man i så fall tar det efter en stund eller kanske avslutar med fika för att hålla diskussionen till ämnet.

 Effektivitetsproblem 3: Du inleder mötet med att ta till orda och försöker beskriva problemet.

Lösning: Du delar ut en utskrift med problemet och ledord, gärna utskriven på A3 med mycket plats för kommentarer, låter folk ögna igenom arket och beskriver sedan för dem, så att de kan överblicka de olika möjligheterna och notera sina egna tankar.

 Effektivitetsproblem 4: Du lämnar ordet fritt.

Lösning: Ännu bättre kan vara att lämna pennan fri under några minuter och låta de som vill kommunicera samtidigt. Så fort de är klara sätter de upp sina postit-lappar på en whiteboard, eller för in sina synpunkter på ditt A3-ark.

 Effektivitetsproblem 5: En högtflygande diskussion följer med långa inlägg från de medarbetare som brukar ta till orda och varje gång lyfter de fram sina käpphästar.

Lösning: Försök strukturera diskussionen och hålla inlägg korta genom att ha konkreta frågeställningar, gärna med alternativ, dela ut ordet och gå laget runt istället.

 Effektivitetsproblem 6: Du en muntlig sammanfattning av mötet i generella ordalag.

Lösning: För att undvika missförstånd är det en bra idé att inte bara konstatera vad som ska göras, utan också av vilka och när. Det är en fördel om du beskriver processen på en tidsaxel så att det framgår i vilken ordning och på vilket sätt problemet ska hanteras.

 

Fler nyheter

Hur får man det roligare på jobbet?

Den 22 september kommer Ami Hemviken, som utsågs till Årets Talare 2017, ut med med sin debutbok "Le! Det är inte tanken som räknas." Boken handlar om hur man med större medvetenhet och små förändringar av sitt sätt att agera kan få det roligare på jobbet - samtidigt som man bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats.

Handelns bästa företag korade

Under eventet Retail Awards delade Svensk Handel och branschtidningen Market ut tolv priser. Det nya priset Årets Arbetsgivare gick till Synoptik och utmärkelsen Årets Ledare tilldelades Synsams vd Håkan Lundstedt.

3 tips på fokuserat arbete hemifrån

I en artikel i Harvard Business Review tar time management-coachen Elizabeth Grace Saunders upp frågan om hur man håller sig fokuserad när man arbetar hemifrån. Hon har sett att de personer som är mest fokuserade och effektiva när de arbetar hemifrån är de som kan sätter tydliga gränser så att de kan få jobbet gjort.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här