nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Sluta vara skraj

Finns det saker du tycker är obekväma och till och med känner dig skraj inför? Då gäller det att du tar ett kliv utanför komfortzonen och utmanar rädslorna. Först då blir du en trygg och modig ledare som skapar en modig organisation.

Vad är egentligen mod? Det var det första Malin Trossing försökte luska fram när hon började skriva boken Våga leda modigare. Och hon kan inte annat än att hålla med Tove Jansson: Det är ingen konst att vara modig – om man inte är rädd.

– Mod är ju olika för olika människor eftersom man är rädd för olika saker. Alla människor har olika komfortzoner som de känner sig trygga i. Att medvetet ta ett kliv utanför den zonen är att vara modig. Pigge Werkelin som jag intervjuade till boken ska åka ut i rymden, det tycker jag är modigt. Han tycker att det är modigt att skriva en bok om mod, förklarar Malin Trossing.

Hon har tidigare varit ledare på företag som Sony Ericsson, Saab och Svenska spel och driver idag konsultföretaget Dare to Lead. Hon efterlyser fler modiga chefer. En viktig nyckel till ett bra ledarskap vilket i sin tur är nyckeln till lönsamhet och framgång.

Fega inte ur

Att vara modig är alltså att utmana sina egna rädslor. Det kan handla om allt från att fatta svåra beslut, prata inför folk, lära sig prioritera och stå för sin åsikt. För att ta reda på vilka rädslor man har måste man ofta gå tillbaka och se över vilka beslut man tagit, varför och vad de ledde till. Hur hade de kunnat fattas annorlunda och vad hade det gett?

– Ofta känner man själv när man fegat ur. Analysera varför du tycker att något är läskigt och jobba med din självinsikt. När man vet sina rädslor gäller det att träna bort dem. Är man medveten vågar man göra medvetna val, säger Malin Trossing.

Men för att ha modet att göra modiga saker måste man ha en anledning, ett mål, så att det känns värt besväret. Ofta kan man tänka på vad alternativet är. Om jag inte lär mig säga nej, kan jag inte leda mina medarbetarna. Om jag inte lär mig ta tag i svåra situationer kommer de att fortsätta vilket kan skapa ett dåligt arbetsklimat. Står jag inte för min åsikt kommer medarbetarna att tappa förtroendet för mig. Och så vidare.

– Att vara en modig ledare handlar mycket om att göra skillnad i vardagen. Vid kriser kastas man ut från sin komfortzon och tvingas kavla upp ärmarna. Att själv ta klivet ut är svårare. Man måste träna, träna och träna.

Utmana medarbetarna

Malin Trossing anser att chefer ofta är duktiga på att delegera, men måste bli bättre på att följa upp. Det är en sak att be om en rapport till på fredag, men klurigare att ta tag i problemet om rapporten inte ligger där. Modet kliver in först när det handlar om att ställa krav på ledning och medarbetare, att ge och ta feedback eller att leda utan att vara expert.

Det senare har hon själv fått erfara och insåg då att det är en bättre förutsättning att bli en bra ledare om man inte själv är experten. Då tar man inte ifrån medarbetarna deras erfarenheter utan tvingas släppa kontrollen och lita på sina medarbetare. Som ledare kan man då satsa på att leda dem mot målet och hjälpa dem på vägen, det en ledare ska göra för att skapa en modig organisation.

– En modig ledare som utmanat sina rädslor blir tryggare och mer förutsägbar vilket skapar en trygg arbetsplats och därmed modiga medarbetare. Visa att det är tillåtet att göra fel på vägen och stå för den du är så skapar du ännu större trygghet, tipsar Malin Trossing.

När det gäller medarbetarna gäller det att komma ihåg att man inte kan utgå från att mod är detsamma för alla. Släng inte ut uppgifter och kräv sådant som du själv som chef inte anser är något problem. Kanske har din erfarenhet, din yrkesroll eller din personlighet gjort dig mer orädd än andra. Var lyhörd, lyssna och se medarbetarnas reaktioner för att ta reda på vad de behöver träna på för att bli modigare.

– Skapa trygga förutsättningar och hjälp medarbetarna att utmana sig själva och känna sig modiga.

Etiketter:

Fler nyheter

300 anmälda till Vd-dagen

En verklig rivstart. Intresset för Vd-tidningens nya konferens Vd-dagen som hålls på Grand Hotel den 1 oktober är mycket stort. Hittills har 300 personer anmält sitt deltagande. Det är nästan en fördubbling jämfört med förra året då konferensen hölls för första gången.

Hur viktiga är psykologiska kontrakt?

I relationen mellan arbetsgivare och anställda skapas psykologiska kontrakt som ett oskrivet komplement till det formella anställningskontraktet. Genom att förstå betydelsen av psykologiska kontrakt kan arbetsgivare utveckla ett medvetet och strategiskt relationsinriktat ledarskap. 

Expertens 7 råd om förändringsledning

Småprat skapar förtroende

Globalisering, digitalisering, ökad konkurrens. Dagens ledare har att manövrera i ett landskap som präglas av ständiga förändringar.
– Nu har det blivit ännu viktigare med ett personligt ledarskap som präglas av förtroende och tydlighet, säger Gunnar Ekman, ekonomie doktor och före detta polis som numera utbildar och föreläser om ledarskap och förändringsarbete.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här