nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Så vinner chefen respekt

Ärlighet är den egenskap som värdesätts högst hos chefer. Men för att vinna respekt och förtroende som chef måste du vara både ödmjuk och kompetent.

Det visar rapporten, Den osynliga valutan, från Donald Davies & Partners som undersökt vilka egenskaper som bygger förtroende. I rapporten refererar de till en undersökning som tidningen Fortune Magazine genomförde för några år som visade ett samband mellan förtroendet för företagschefer och företagens lönsamhet. Högt förtroende för chefer visade sig i högsta grad vara en fråga om lönsamhet. Men vad är det som väcker respektive släcker vår respekt för andra?

Undersökningen visar att personer som väcker respekt är de som verkligen gör skillnad. De som har kunskaper och drivkrafter som andra inte har och på så sätt bidrar till förändring eller skapar någonting nytt. Att vara falsk och förminska andra har motsatt effekt.

När det gäller chefer bygger respekten på en kombination av att vara trevlig och duktig. Som chef måste du vara kompetent nog att utföra det jobb du förväntas göra, och ha en ödmjuk personlighet som vinner andras respekt och förtroende.

Vad väcker vår respekt?

Ärlighet 58,0 procent

Drivkraft att förändra/skapa något nytt 50,0 procent

Ödmjukhet inför sig själv och sin förmåga 48,8 procent

Vänlighet och omtänksamhet om andra 43,2 procent

Ledarskapsförmåga 38,3 procent

Viljan att lära och sprida kunskap till andra 34,0 procent

Förmågan att sprida glädje till andra 33,9 procent

Vad släcker vår respekt?

Att vara falsk 83,9 procent

Att förminska andra 80,8 procent

Att ljuga 62,1 procent

Att köra över andra 48,5 procent

Att alltid framhäva sig själv 41,0 procent

Att se sig själv som ett offer 37,3 procent

Att vara ekonomiskt girig 28,6 procent

Vad väcker respekt för chefen?

En egenskap som efterfrågas hos chefer är ödmjukhet.

Cheferna själva värderar ödmjukhet och respekt ännu högre än genomsnittet.

Var fjärde chef anger att det bär dem emot att lyda beslut från chefer som de inte respekterar.

Etiketter:,

Fler nyheter

300 anmälda till Vd-dagen

En verklig rivstart. Intresset för Vd-tidningens nya konferens Vd-dagen som hålls på Grand Hotel den 1 oktober är mycket stort. Hittills har 300 personer anmält sitt deltagande. Det är nästan en fördubbling jämfört med förra året då konferensen hölls för första gången.

Hur viktiga är psykologiska kontrakt?

I relationen mellan arbetsgivare och anställda skapas psykologiska kontrakt som ett oskrivet komplement till det formella anställningskontraktet. Genom att förstå betydelsen av psykologiska kontrakt kan arbetsgivare utveckla ett medvetet och strategiskt relationsinriktat ledarskap. 

Expertens 7 råd om förändringsledning

Småprat skapar förtroende

Globalisering, digitalisering, ökad konkurrens. Dagens ledare har att manövrera i ett landskap som präglas av ständiga förändringar.
– Nu har det blivit ännu viktigare med ett personligt ledarskap som präglas av förtroende och tydlighet, säger Gunnar Ekman, ekonomie doktor och före detta polis som numera utbildar och föreläser om ledarskap och förändringsarbete.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här