nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Så vinner chefen respekt

Ärlighet är den egenskap som värdesätts högst hos chefer. Men för att vinna respekt och förtroende som chef måste du vara både ödmjuk och kompetent.

Det visar rapporten, Den osynliga valutan, från Donald Davies & Partners som undersökt vilka egenskaper som bygger förtroende. I rapporten refererar de till en undersökning som tidningen Fortune Magazine genomförde för några år som visade ett samband mellan förtroendet för företagschefer och företagens lönsamhet. Högt förtroende för chefer visade sig i högsta grad vara en fråga om lönsamhet. Men vad är det som väcker respektive släcker vår respekt för andra?

Undersökningen visar att personer som väcker respekt är de som verkligen gör skillnad. De som har kunskaper och drivkrafter som andra inte har och på så sätt bidrar till förändring eller skapar någonting nytt. Att vara falsk och förminska andra har motsatt effekt.

När det gäller chefer bygger respekten på en kombination av att vara trevlig och duktig. Som chef måste du vara kompetent nog att utföra det jobb du förväntas göra, och ha en ödmjuk personlighet som vinner andras respekt och förtroende.

Vad väcker vår respekt?

Ärlighet 58,0 procent

Drivkraft att förändra/skapa något nytt 50,0 procent

Ödmjukhet inför sig själv och sin förmåga 48,8 procent

Vänlighet och omtänksamhet om andra 43,2 procent

Ledarskapsförmåga 38,3 procent

Viljan att lära och sprida kunskap till andra 34,0 procent

Förmågan att sprida glädje till andra 33,9 procent

Vad släcker vår respekt?

Att vara falsk 83,9 procent

Att förminska andra 80,8 procent

Att ljuga 62,1 procent

Att köra över andra 48,5 procent

Att alltid framhäva sig själv 41,0 procent

Att se sig själv som ett offer 37,3 procent

Att vara ekonomiskt girig 28,6 procent

Vad väcker respekt för chefen?

En egenskap som efterfrågas hos chefer är ödmjukhet.

Cheferna själva värderar ödmjukhet och respekt ännu högre än genomsnittet.

Var fjärde chef anger att det bär dem emot att lyda beslut från chefer som de inte respekterar.

Fler nyheter

Tabbar som bygger framgång

Entreprenören Ulf Mazur har skrivit ”Lilla boken om…Tabbekvoten” som är en ryggsäck fylld med tabbar. Han vänder sig mot den ”leta fel kultur” som råder i Sverige och på många företag. Det är en metafor för att få medarbetare att våga göra mer på jobbet och prova fler och nya sätt för att utveckla verksamheten.

Framtidens kvinnliga ledare 2019 korad

När chefsorganisationen Ledarna rankar landets främsta 75 chefer som är kvinnor upp till 35 år hamnar Stina Andersson, som nyligen tog en nyskapad nyckelroll i koncernen Axel Johnsson som Chief Operating Officer, högst upp på listan. Hennes långsiktiga målsättning är att bli vd för ett stort företag.

Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem

En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.

Konsten att hitta rätt i apparnas värld

Det gäller att hitta brytpunkten mellan artificiell intelligens som ger superkrafter och en nästan oändlig kapacitet med det vi människor har och som maskiner saknar: visioner, känslor, värderingar och viljan att bidra.

Helhetstänk viktigt vid vd:s löneförhandling

Enligt statistik från Svenskt Näringsliv låg medianlönen för en svensk vd 2017 på 76 000 kronor i månaden. Men när en blivande vd ska förhandla om lönen gäller det att väga in mycket mer än kronor och ören.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här