nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Så drar företag nytta av universitetens forskning

Internet, Iphone och GPS – många produkter och företeelser runt om oss är resultatet av universitetsforskning. Företag som kan använda resultat från den akademiska världen och föra ut dem i samhället har mycket att vinna.

Luleå tekniska universitet är ett exempel i Sverige där man odlar samarbetet med lokala företag för att föra över akademiska resultat till praktisk verklighet. Innovationskontoren vid universiteten i Örebro, Uppsala och Linköping arbetar också med ett projekt för att sprida sina resultat till små och medelstora företag.

För företag finns mycket att vinna på att samarbeta med universiteten. I USA finns mer av en tradition på det här området. Här är en rad sätt som man jobbar på där.

Odla kontakter

Ett är att hålla koll på forskningsresultat – att läsa på universitetens hemsidor eller i vetenskapliga tidningar för att på syn på forskning som kan utvecklas till produkter eller metoder

Att samarbeta med forskare i olika former är också en väg. Då är det viktigt att själv vara beredd att bidra med kunskap från den egna verkligheten, idéer eller data från sin verksamhet.

Att odla kontakter bland professorer eller forskare inom det egna verksamhetsområdet är ytterligare ett sätt.

Korta överföringstiden

Grundforskning är förstås svårare att använda än mer tillämpad forskning. Det kräver mer av företagen för att dra nytta av grundforskningen, men kan ge mer revolutionerande uppfinningar.

Andra företag letar efter de forskare inom tillämpad forskning som kan hjälpa dem att formulera behov som finns så att det sedan går att jobba för att möta de behoven.

Historiskt har mediciner, uppfinningar och andra forskningsresultat tagit decennier och halva sekel innan de slagit igenom i samhället. Förhoppningsvis kan söktjänster – både Google och mer specifika tjänster – snabba på processen.

Källa: Harvard Business Review

Taggar:

Fler nyheter

7 fallgropar för nya vd:ar

Michael D. Watkins, professor i ledarskap och organisationsförändringar vid IMD, konstaterar att de första månaderna på det nya vd-jobbet kan vara avgörande för om vd:n blir framgångsrik eller inte. Han lyfter fram sju vanliga fallgropar för nya vd:ar.

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här