nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Rekordmånga seniorer startar eget

Allt fler pensionärer väljer att starta eget. Under 2014 valde 1800 personer över 65 att starta företag, vilket är rekord enligt statistik från programvaruföretaget Visma Spcs.

Nyföretagandet bland personer som uppnått folkpensionsåldern, 65 år, ökade med 8 procent 2014, vilket innebär att över 1 800 blev företagare. Det är nytt rekord.

Den nya statistiken visar att det är framför allt män som startar företag när de uppnår folkpensionsåldern. Av de 1 800 personer som startade företag som folkpensionärer var tre av fyra män.

Det län där flest kvinnor i 65-årsåldern startade företag var Sörmland med 34 procent företagsstartande kvinnor. I det avseendet var Blekinge och Gotland sämst där bara 5 procent av de nya företagarna var kvinnor.

Vissa branscher är populärare än andra när det gäller att starta eget företag. Absolut mest populär är konsultverksamhet inom företagsorganisation. Det handlar då främst om rådgivning inom till exempel marknadsföring, PR, skatter och HR. Men även webb- och butikshandel, teknisk konsultverksamhet och byggverksamhet lockade många.

 

3 bra skäl att driva eget som 65-plussare

 

1) Ju roligare desto bättre

Många seniorföretagare väljer att utveckla och jobba med en hobby eller något de drömt om att få göra under lång tid. Forskning visar också att de som lever längst och är friska långt upp i åren har många aktiviteter igång, inte sällan egna företag och liknande verksamheter. Även sociala kontakter har visats ha betydelse för livslängden och för många minskar antalet sociala kontakter när de går i pension. Att starta eget kan vara ett sätt att upprätthålla och knyta nya kontakter.

 

2) Skattefördelar

Som pensionär behöver du inte betala samma sociala avgifter som andra företagare och samtidigt bidrar dina inkomster till att öka din pension. Generösa jobbskatteavdrag ges för arbetsinkomster upp till 300 000 kronor per år, ochdessutom är skatten låg för arbetsinkomster upp till 100 000 kronor om året (oftast högst cirka 12–15 procent av arbetsinkomsten).

 

3) Ökad pension

Än så länge betalas enbart pensionsavgiften som arbetsgivaravgift/egenavgift för dig som är 65+ (ingen avgift alls om du är född före 1938). När avgift betalas ger den också ökad egen pension. Varje extra år med arbetsinkomster förbättrar därför pensionen livet ut.

Etiketter:

Fler nyheter

Akta dig för chefer som skriker åt sina barn

Krönika

Brukar du notera hur människor behandlar, pratar med eller pratar om, sina barn? Det kan vara en god indikation på med vilket anslag de också bemöter, eller kommer att bemöta, sina medarbetare. Föräldraskap är intimt förknippat med ledarskap. Föräldraskap ÄR i många dimensioner ledarskap. Skillnaden ligger kanske i att i föräldraskapet lägger man oftare bort […]

Digitalisering suddar ut gräns mellan arbete och familjeliv

I en ny studie som forskare vid tre svenska universitet gjort visas att den ökade användningen av digital teknik på ett grundläggande sätt påverkat organisering av arbete och i förlängningen även arbetsförhållanden i dagens arbetsliv. Utvecklingen har bidragit till att tidigare tydliga gränser mellan arbete och övrigt liv suddats ut.

5 tips till en ny chef

Med chefsrollen följer många nya uppgifter och nya utmaningar att bita i. It-företaget Flex Applications har sammanställt 5 tips till en ny chef.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här