nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Rekordmånga seniorer startar eget

Allt fler pensionärer väljer att starta eget. Under 2014 valde 1800 personer över 65 att starta företag, vilket är rekord enligt statistik från programvaruföretaget Visma Spcs.

Nyföretagandet bland personer som uppnått folkpensionsåldern, 65 år, ökade med 8 procent 2014, vilket innebär att över 1 800 blev företagare. Det är nytt rekord.

Den nya statistiken visar att det är framför allt män som startar företag när de uppnår folkpensionsåldern. Av de 1 800 personer som startade företag som folkpensionärer var tre av fyra män.

Det län där flest kvinnor i 65-årsåldern startade företag var Sörmland med 34 procent företagsstartande kvinnor. I det avseendet var Blekinge och Gotland sämst där bara 5 procent av de nya företagarna var kvinnor.

Vissa branscher är populärare än andra när det gäller att starta eget företag. Absolut mest populär är konsultverksamhet inom företagsorganisation. Det handlar då främst om rådgivning inom till exempel marknadsföring, PR, skatter och HR. Men även webb- och butikshandel, teknisk konsultverksamhet och byggverksamhet lockade många.

 

3 bra skäl att driva eget som 65-plussare

 

1) Ju roligare desto bättre

Många seniorföretagare väljer att utveckla och jobba med en hobby eller något de drömt om att få göra under lång tid. Forskning visar också att de som lever längst och är friska långt upp i åren har många aktiviteter igång, inte sällan egna företag och liknande verksamheter. Även sociala kontakter har visats ha betydelse för livslängden och för många minskar antalet sociala kontakter när de går i pension. Att starta eget kan vara ett sätt att upprätthålla och knyta nya kontakter.

 

2) Skattefördelar

Som pensionär behöver du inte betala samma sociala avgifter som andra företagare och samtidigt bidrar dina inkomster till att öka din pension. Generösa jobbskatteavdrag ges för arbetsinkomster upp till 300 000 kronor per år, ochdessutom är skatten låg för arbetsinkomster upp till 100 000 kronor om året (oftast högst cirka 12–15 procent av arbetsinkomsten).

 

3) Ökad pension

Än så länge betalas enbart pensionsavgiften som arbetsgivaravgift/egenavgift för dig som är 65+ (ingen avgift alls om du är född före 1938). När avgift betalas ger den också ökad egen pension. Varje extra år med arbetsinkomster förbättrar därför pensionen livet ut.

Taggar:

Fler nyheter

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här