nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

I november registrerades 7 364 nya företag i hela landet, vilket är 1 174 fler än under samma period 2015. FOTO: Shutterstock

Rejält uppsving i nyföretagande

Efter en påtaglig svacka ökar nu nyföretagandet i nästan hela landet.

November var en händelserik månad för nyföretagandet i Sverige. 7 364 nya företag registrerades i hela landet, vilket är 1 174 fler än under samma period i fjol.

Med hela plus 48,1 procent var Blekinge det län som hade störst ökning. Det enda län som minskade var Gävleborgs län, som gick minus 13,7 procent.

Återhämtning efter svacka

Antalet nya aktiebolag ökade med 14,5 procent.

– Nyföretagandet minskade förra månaden, men nu ser vi en rejäl återhämtning i november. 2016 är sammantaget ett starkt år för nyföretagandet med en total ökning på över 8 procent, säger Ulf Karnell, Bolagsverkets kommunikationschef, i ett pressmeddelande.

Populärt med aktiebolag

Statistiken gäller de fyra vanligaste företagsformerna: aktiebolag, handelsbolag, enskild näringsidkare och kommanditbolag. Frånsett det sistnämnda ökade samtliga företagsformer i november. Aktiebolagsformen är fortfarande den mest populära verksamhetsformen.

Enskilda näringsidkare är registrerade enbart hos Skatteverket och saknas i Bolagsverkets statistik.

Fler nyheter

Akta dig för chefer som skriker åt sina barn

Krönika

Brukar du notera hur människor behandlar, pratar med eller pratar om, sina barn? Det kan vara en god indikation på med vilket anslag de också bemöter, eller kommer att bemöta, sina medarbetare. Föräldraskap är intimt förknippat med ledarskap. Föräldraskap ÄR i många dimensioner ledarskap. Skillnaden ligger kanske i att i föräldraskapet lägger man oftare bort […]

Digitalisering suddar ut gräns mellan arbete och familjeliv

I en ny studie som forskare vid tre svenska universitet gjort visas att den ökade användningen av digital teknik på ett grundläggande sätt påverkat organisering av arbete och i förlängningen även arbetsförhållanden i dagens arbetsliv. Utvecklingen har bidragit till att tidigare tydliga gränser mellan arbete och övrigt liv suddats ut.

5 tips till en ny chef

Med chefsrollen följer många nya uppgifter och nya utmaningar att bita i. It-företaget Flex Applications har sammanställt 5 tips till en ny chef.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här