nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

I november registrerades 7 364 nya företag i hela landet, vilket är 1 174 fler än under samma period 2015. FOTO: Shutterstock

Rejält uppsving i nyföretagande

Efter en påtaglig svacka ökar nu nyföretagandet i nästan hela landet.

November var en händelserik månad för nyföretagandet i Sverige. 7 364 nya företag registrerades i hela landet, vilket är 1 174 fler än under samma period i fjol.

Med hela plus 48,1 procent var Blekinge det län som hade störst ökning. Det enda län som minskade var Gävleborgs län, som gick minus 13,7 procent.

Återhämtning efter svacka

Antalet nya aktiebolag ökade med 14,5 procent.

– Nyföretagandet minskade förra månaden, men nu ser vi en rejäl återhämtning i november. 2016 är sammantaget ett starkt år för nyföretagandet med en total ökning på över 8 procent, säger Ulf Karnell, Bolagsverkets kommunikationschef, i ett pressmeddelande.

Populärt med aktiebolag

Statistiken gäller de fyra vanligaste företagsformerna: aktiebolag, handelsbolag, enskild näringsidkare och kommanditbolag. Frånsett det sistnämnda ökade samtliga företagsformer i november. Aktiebolagsformen är fortfarande den mest populära verksamhetsformen.

Enskilda näringsidkare är registrerade enbart hos Skatteverket och saknas i Bolagsverkets statistik.

Fler nyheter

Konsten att hantera nödvändiga konflikter

Konflikter är något som är nödvändigt och ett naturligt tillstånd för att en verksamhet ska utvecklas. Konsten är att hantera kraften i dem på rätt sätt och ha kontroll innan konflikten tar över och blir skadlig. Det menar konfliktexpert Tamara Maskovic på Medlingscentrum.

5 tips för att minska generationsgapet

Många företag gör en miss i sitt mångfaldsarbete genom att glömma bort åldern. Men när andelen äldre och yngre nu ökar i samhället ställer det allt högre krav på företagen att få generationerna att arbeta effektivt tillsammans. Molntjänstföretaget Citrix ger därför fem tips på hur det kan göras.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här