nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Regler hindrar småföretagares friskvård

En kartläggning som Visma gjort visar att varannan småföretagare ägnar sig aldrig eller väldigt sällan åt ansträngande träning. Samtidigt omfattas inte småföretagare med enskild firma av friskvårdsbidraget idag.

I Vismas undersökning svarar varannan småföretagare, 46 procent, att de aldrig eller väldigt sällan ägnar sig åt ansträngande träning – något som är viktigt eftersom de största hälsoeffekterna nås genom att träna på medelintensiv nivå eller högre.

I dag omfattas inte Sveriges cirka 450 000 småföretagare med enskild firma av det skattegynnade friskvårdsbidraget. Företagaren själv räknas bara som anställd om det handlar om ett aktiebolag, vilket innebär att den som har enskild firma inte kan använda bidraget för sin träning.

– Fysisk aktivitet är livsviktigt för både kroppen och hjärnan, och hjälper oss att orka med jobbet och undvika långa sjukskrivningar. Därför måste reglerna ändras så att även småföretagare med enskild firma omfattas av friskvårdsbidraget, säger Boo Gunnarson, företagsexpert Visma Spcs.

Läs mer: Fyra nya sporter ingår nu i friksvårdsbidraget

Friskvårdsbidrag är en skatte- och avgiftsfri ersättning för träning och andra friskvårdsaktiviteter. Företaget betalar ingen moms och hur stort bidrag den anställda får är upp till arbetsgivaren, men över 5 000 kronor är bidraget skattepliktigt. Den förste januari i år utökades förmånen till att omfatta dyrare sporter som ridning, golf, segling och utförsåkning.

Rekommendationer om fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet bidrar positivt till både hälsa och välmående. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, bör vuxna personer mellan 18 och 64 år varje vecka ägna sig åt fysisk aktivitet på en medelintensiv nivå minst 150 minuter, eller på en högintensiv nivå i minst 75 minuter. Aktiviteten bör spridas ut och utföras i pass om minst 10 minuter.

Så svarade småföretagarna

Frågan som ställdes var: Hur ofta tränar du ansträngande träning om minst en timme?

Aldrig: 29,5 procent

Cirka en gång i månaden: 16,5 procent.

Cirka en gång per vecka: 26,5 procent.

Flera gånger i veckan: 27,5 procent
.

Statistiken om småföretagares träningsvanor baseras på en enkät som genomfördes via e-post till omkring 18 000 småföretag. 965 företag svarade på frågorna.

Fler nyheter

Årets Employer Branding-företag utsedda

Undersökningsföretaget Universum Communication har utsett Sodexo, Unionen och Volvo Cars till ”Årets Employer Branding-företag 2019”. Utmärkelsen tilldelas företag som aktivt involverar hela organisationen i employer branding-frågor och som erbjuder bra karriär- och utvecklingsmöjligheter. 

Få har möjlighet att träna på arbetstid

En ny undersökning visar att fyra av tio personer i Sverige säger att de är i dålig fysisk form och fler är bekymrade över sin egen hälsa. Trots det visar även undersökningen att många arbetsgivare inte prioriterar personalens hälsa. Endast var tionde person uppger att de får träna på arbetstid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här