nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Bobo af Ekenstam och Pär Lager Foto:Jon Flobrant, Björnhult.

Radikala grepp för att klara förändringsarbetet

Brutalt förändringstempo kräver nya radikala grepp. En ny bok ger receptet på hur man skapar en kultur präglad av förändringsdriven omvärldsanalys.

Det krävs nya och radikala grepp för att möta den kraftigt ökande förändringshastigheten. Utmaningen för organisationer är att klara av ett alltmer krävande förändringsarbete. Problemet är enligt författarna till boken ”Förändringsprincipen” dåligt fungerande omvärldsanalys.

För att överleva och utvecklas måste alla organisationer förändras i takt med sin omvärld. Då krävs både ökad kunskap om världen utanför och förstärkt förmåga att omsätta den kunskapen i konkreta förändringar. Men när två tredjedelar av alla förändringsprojekt misslyckas krävs nytänkande.

Läs mer: Viktigt för vd att arbeta faktabaserat

– Vi ser att arbetet med omvärldsanalys i organisationer helt enkelt inte fungerar. I dagens snabba förändringstempo går det inte att bara springa snabbt, man måste veta ”varför” och åt vilken håll man ska springa för att lyckas, säger författarna Bobo af Ekenstam och Pär Lager.

Förändringsprincipen grundar sig på författarnas erfarenhet från omvärldsanalys och ledarskap, andra ledares erfarenheter samt aktuell forskning. Författarna presenterar sex framgångsfaktorer, modeller, case och praktiska tips på hur organisationer radikalt kan förstärka sin förändringsförmåga.

Läs mer: 5 tips för att lyckas med agil transformation

– Nyckeln ligger i att involvera alla medarbetare, att aptera allas selektiva perception. Att skapa en medvetenhet för behovet av förändring och ett intresse för omvärldsanalys sker genom att införa planerade förändringar, ett koncept som presenteras i boken. Tiden är förbi när endast chefer kan leda arbetet med omvärldsanalys och förändring, berättar författarna.

Boken vänder sig främst till ledare och beslutsfattare i organisationer, men är tänkt att sättas i händerna på alla medarbetare, för att gemensamt lägga grunden för en kultur av förändring och omvärldsanalys.

Pär Lager har haft en rad höga ledarposter för till exempel Berghs School of Communication, Svenska Spel och Regeringskansliet och är i dag styrelseordförande i flera ledande organisationer. Bobo af Ekenstam är en av Sveriges ledande experter inom omvärldsanalys och har de senaste 30 åren arbetat som utbildare och rådgivare inom området. Han vd för Docere AB som bland annat driver Buzzter som är en sajt för trendspaning.

Boken ges ut av Sanoma Utbildning.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Framtidens kvinnliga ledare 2019 korad

När chefsorganisationen Ledarna rankar landets främsta 75 chefer som är kvinnor upp till 35 år hamnar Stina Andersson, som nyligen tog en nyskapad nyckelroll i koncernen Axel Johnsson som Chief Operating Officer, högst upp på listan. Hennes långsiktiga målsättning är att bli vd för ett stort företag.

Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem

En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.

Konsten att hitta rätt i apparnas värld

Det gäller att hitta brytpunkten mellan artificiell intelligens som ger superkrafter och en nästan oändlig kapacitet med det vi människor har och som maskiner saknar: visioner, känslor, värderingar och viljan att bidra.

Helhetstänk viktigt vid vd:s löneförhandling

Enligt statistik från Svenskt Näringsliv låg medianlönen för en svensk vd 2017 på 76 000 kronor i månaden. Men när en blivande vd ska förhandla om lönen gäller det att väga in mycket mer än kronor och ören.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här