nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Prestation istället för resultat – mät rätt för att lyckas med Lean

Vill ni kunna räkna på vinsterna av Leanarbetet? Då gäller det att målstyra och mäta på rätt sätt. Här har ni tipsen.

Ett problem är att många organisationer mäter för mycket. Det menar Lars G Mattsson från Performance Factors, som pratade om att målstyra och mäta på Kvalitetsmagasinets och Vd-tidningens konferens Lean Live. Han anser att man för att lyckas mäta rätt saker ska sikta in sig på de kritiska framgångsfaktorerna som förbättrar kundvärdet. Ytterligare ett problem är att många använder resultatmått istället för prestationsmått.

– Resultatmått går ofta att manipulera. Exempelvis kundnöjdhet, kanske går siffran upp för att man har gjort sig av med de missnöjda kunderna. För att få rätt slags siffror ska man mäta vad det är som har lett till nöjda kunder. Det är det som leder till förbättring som vi bör mäta.

Lars G Mattsson påpekar också att mål som ska nås under en viss tid ofta skapar stress i organisationen då det inte ges tillräckligt med tid för att arbeta med hur-frågan, alltså vilka aktiviteter som ska leda fram till målet.

– Stress uppstår ofta för att målen inte är nedbrutna i organisationen. Dessutom glömmer man att målen ska vara emotionellt engagerande för att få med sig medarbetarna. Exempelvis Jobbar Toyota mot extremmålet att luften ska bli renare när man kör med deras bilar, det är något som triggar medarbetare.

Taggar:,

Fler nyheter

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här