nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Prestation istället för resultat – mät rätt för att lyckas med Lean

Vill ni kunna räkna på vinsterna av Leanarbetet? Då gäller det att målstyra och mäta på rätt sätt. Här har ni tipsen.

Ett problem är att många organisationer mäter för mycket. Det menar Lars G Mattsson från Performance Factors, som pratade om att målstyra och mäta på Kvalitetsmagasinets och Vd-tidningens konferens Lean Live. Han anser att man för att lyckas mäta rätt saker ska sikta in sig på de kritiska framgångsfaktorerna som förbättrar kundvärdet. Ytterligare ett problem är att många använder resultatmått istället för prestationsmått.

– Resultatmått går ofta att manipulera. Exempelvis kundnöjdhet, kanske går siffran upp för att man har gjort sig av med de missnöjda kunderna. För att få rätt slags siffror ska man mäta vad det är som har lett till nöjda kunder. Det är det som leder till förbättring som vi bör mäta.

Lars G Mattsson påpekar också att mål som ska nås under en viss tid ofta skapar stress i organisationen då det inte ges tillräckligt med tid för att arbeta med hur-frågan, alltså vilka aktiviteter som ska leda fram till målet.

– Stress uppstår ofta för att målen inte är nedbrutna i organisationen. Dessutom glömmer man att målen ska vara emotionellt engagerande för att få med sig medarbetarna. Exempelvis Jobbar Toyota mot extremmålet att luften ska bli renare när man kör med deras bilar, det är något som triggar medarbetare.

Taggar:,

Fler nyheter

Sälj inte bara produkter –
ta hand om servicen också

I stället för att sälja produkter går allt fler företag över till att hyra ut produkterna och underhålla dem. Också synen på vad som säljs ändras – från att sälja kaffe till att sälja upplevelser. Nu har två forskare gett ut en bok för att hjälpa företag med "tjänsteresan".

Låt oss behålla mobilen på möten

Krönika

Ja! Vi inför förbud och kontroll, så får vi en innovativ och kreativ kultur. Hur ska jag som vuxen medarbetare känna att mina idéer är viktiga och att jag är en kompetent medarbetare om jag inte ens är betrodd att ha mobilen på ett möte? Ett arbetsverktyg, ofta tillhandahållet av företaget.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här