nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Samuel Skott

Få nystartade företag överlever på lång sikt

I rapporten ”Power 2 Stay Ahead” som Tele 2 nu släpps hävdas att knappt ett av tio nystartade företag i Sverige överlever på lång sikt och av dem som överlever är det bara några få som växer sig stora.

I rapporten sammanfattar Tele 2 förutsättningarna för ett framgångsrikt företagande. Framgångsfaktorerna kan innefatta allt från att ha fördelaktiga fysiska förhållanden på kontoret till att ha uppdaterade och väl fungerande digitala lösningar. Rapporten berör områdena hållbarhet, HR, IT/telekom, innovation, arbetsmiljö samt marknadsföring/kommunikation.

– En riktigt bra affärsidé är självklart grunden, men det är långt ifrån den enda framgångsfaktorn. Vi på Tele2 tror att rätt förutsättningar är minst lika viktigt, speciellt för den som vill utveckla sin affär och ligga i framkant. I dagens snabbrörliga och digitaliserade värld ställs ständigt högre krav på företag att hålla sig uppdaterade, och i rapporten undersöker vi just dessa, säger Samuel Skott, vd på Tele2 Sverige.

Rapporten visar bland annat att endast ett av fem företag väljer formella meriter framför magkänslan vid rekrytering, trots att datadrivna processer visat sig vara mer framgångsrika. Här finns en stor nytta av datagrundade beslut då en systematiserad och kvantifierad process ökar sannolikheten för att välja de mest kompetenta kandidaterna, vilket ger en mer mångfacetterad arbetsgrupp.

Fler resultat och insikter från rapporten

– 70 procent av medarbetare mellan 18 och 29 år skulle vara mer nöjda med sitt jobb om de hade goda möjligheter att jobba på distans. Trots detta erbjuder endast fyra av tio svenska företag möjlighet för anställda att obehindrat jobba på distans.

– 71 procent värdesätter tillgång till ett tyst område på jobbet. I öppna kontorslandskap blir man i snitt avbruten var 11:e minut och det tar cirka 23 minuter att återfå koncentrationen.

– Företag som har stor mångfald bland medarbetarna presterar bättre än konkurrenterna. I företag där könsfördelningen är jämn är det 15 procent högre sannolikhet att man presterar bättre än sina konkurrenter, och i organisationer med hög etnisk mångfald är sannolikheten 35 procent högre. Trots detta visar Tele2:s undersökning av svenska företag att knappt en tredjedel har en jämn könsfördelning och inte ens hälften uppger att de har en blandning av olika etniska och kulturella bakgrunder.

– Genom att se över ljussättning, naturinslag och temperatur kan företag vinna mycket i både ökad produktivitet och välmående. Till exempel så är 80 procent missnöjda med temperaturen på arbetsplatsen. Den ultimata temperaturen ligger runt 22°C.

– Medarbetare som har fönster med naturligt ljusinsläpp sover i snitt 46 minuter mer per natt jämfört med de som inte har det.

– 25 procent är villiga att pendla 30 minuter extra för att arbeta på det perfekta kontoret.

Rapporten är baserad på en studie genomförd av United Minds. Insikterna om vad som utmärker framgångsrika företag kommer från svensk och internationell forskning och analyser, intervjuer med forskare och experter samt intervjuer med Tele2:s ledande företagskunder. För att kartlägga hur svenska företag presterar idag har en kvantitativ undersökning genomförts med 500 vd:ar för företag med fler än 50 anställda. Undersökningen har genomförts genom telefonintervjuer.

Taggar:

Fler nyheter

Extra semester till de som tränar

Sjukfrånvaron sjönk med 30 procent när personalen hos Bostads AB Mimer i Västerås erbjöd extra semester om de tränade. Detta erbjudande fick de för två år sedan och utvärderingen talar sitt tydliga språk. Personalen har blivit friskare. 

Den svåra konsten att delegera

Psykologen Frans Kocken, som har sina rötter i Nederländerna och som sedan 2006 arbetar som organisationskonsult i Sverige, har sett många exempel på företag där vd:n inte delegerar tillräckligt mycket utan istället väljer att göra alltför mycket själv. Han har många tips att förmedla till vd:ar som brottas med detta problem.

Ökad efterfrågan på rådgivning

Idag lägger var tredje redovisningsbyrå i Sverige mer tid på rådgivning än för två år sedan och ännu fler tror att efterfrågan på rådgivning kommer att fortsätta öka. Samtidigt har varannan byrå inte vidtagit några åtgärder för att möta utvecklingen, visar en färsk undersökning från Visma.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här