nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Att erbjuda löneväxling är ett bra sätt att visa uppskattning för medarbetarna, och kan också fungera som lockande arbetsgivareerbjudande som hjälper dig att attrahera nyckelkompetens. FOTO: Shutterstock

När är det en bra idé att löneväxla?

Att löneväxla behöver inte vara så krångligt, och kan vara ett sätt för dig som vd att bli mer attraktiv som arbetsgivare. Här reder Jens-Oskar Göransson ut regelverket.

Jens-Oskar Göranson är affärsområdeschef på Azets, före detta Visma. 

Jens-Oskar Göransson är affärsområdeschef på Azets, före detta Visma Services.

En fördel med att växla en del av lönen mot pensionssparande, är att det innebär en möjlighet för medarbetaren att själv påverka sparandet på ett fördelaktigt sätt. Eftersom det blir billigare för arbetsgivaren att betala in pensionspremie än att betala ut samma belopp i lön kan arbetsgivaren skjuta till mellanskillnaden, cirka 5,8 procent utöver avdraget på den anställdes premie. Kapitalet på pensionssparandet blir då öronmärkt och tryggat för en framtida pension.

Lägre skatt

Detta bidrar till en förstärkt pension, något som i sin tur kan göra det möjligt för medarbetaren att gå i pension i förtid. En annan fördel för medarbetaren är att avkastningsskatten på pensionskapital är lägre än för andra sparformer. Eftersom avdraget dras från bruttolönen medför detta även sänkt marginalskatt. Beroende på var den anställde är i livet kan han eller hon forma sin löneväxling därefter, med eller utan återbetalningsskydd, samt välja belopp och förvaltningsform.

Gränsbelopp

För att det ska vara lönsamt för en medarbetare att löneväxla bör lönen efter löneavdraget vara minst 8,07 inkomstbasbelopp, det vill säga en årslön på 496 305 kronor. Lagstadgad allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner kan påverkas negativt av att växla lön till pension om lönen ligger under detta belopp.

Attrahera nyckelkompetens

Löneväxling kan av många uppfattas som krångligt och tidskrävande och avstår därför att erbjuda denna förmån. Kom då ihåg att det är ett bra sätt att visa uppskattning för medarbetarna, och ett lockande arbetsgivareerbjudande som kan attrahera nyckelkompetens.

Jens-Oskar Göransson

Fler nyheter

7 fallgropar för nya vd:ar

Michael D. Watkins, professor i ledarskap och organisationsförändringar vid IMD, konstaterar att de första månaderna på det nya vd-jobbet kan vara avgörande för om vd:n blir framgångsrik eller inte. Han lyfter fram sju vanliga fallgropar för nya vd:ar.

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här