nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Att erbjuda löneväxling är ett bra sätt att visa uppskattning för medarbetarna, och kan också fungera som lockande arbetsgivareerbjudande som hjälper dig att attrahera nyckelkompetens. FOTO: Shutterstock

När är det en bra idé att löneväxla?

Att löneväxla behöver inte vara så krångligt, och kan vara ett sätt för dig som vd att bli mer attraktiv som arbetsgivare. Här reder Jens-Oskar Göransson ut regelverket.

Jens-Oskar Göranson är affärsområdeschef på Azets, före detta Visma. 

Jens-Oskar Göransson är affärsområdeschef på Azets, före detta Visma Services.

En fördel med att växla en del av lönen mot pensionssparande, är att det innebär en möjlighet för medarbetaren att själv påverka sparandet på ett fördelaktigt sätt. Eftersom det blir billigare för arbetsgivaren att betala in pensionspremie än att betala ut samma belopp i lön kan arbetsgivaren skjuta till mellanskillnaden, cirka 5,8 procent utöver avdraget på den anställdes premie. Kapitalet på pensionssparandet blir då öronmärkt och tryggat för en framtida pension.

Lägre skatt

Detta bidrar till en förstärkt pension, något som i sin tur kan göra det möjligt för medarbetaren att gå i pension i förtid. En annan fördel för medarbetaren är att avkastningsskatten på pensionskapital är lägre än för andra sparformer. Eftersom avdraget dras från bruttolönen medför detta även sänkt marginalskatt. Beroende på var den anställde är i livet kan han eller hon forma sin löneväxling därefter, med eller utan återbetalningsskydd, samt välja belopp och förvaltningsform.

Gränsbelopp

För att det ska vara lönsamt för en medarbetare att löneväxla bör lönen efter löneavdraget vara minst 8,07 inkomstbasbelopp, det vill säga en årslön på 496 305 kronor. Lagstadgad allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner kan påverkas negativt av att växla lön till pension om lönen ligger under detta belopp.

Attrahera nyckelkompetens

Löneväxling kan av många uppfattas som krångligt och tidskrävande och avstår därför att erbjuda denna förmån. Kom då ihåg att det är ett bra sätt att visa uppskattning för medarbetarna, och ett lockande arbetsgivareerbjudande som kan attrahera nyckelkompetens.

Jens-Oskar Göransson

Fler nyheter

De fick utmärkelsen Årets VD

Utmärkelsen Årets VD har nu delats ut. Vinnare i kategorin stora företag är Ola Serneke, Serneke Group AB. Årets VD i kategorin mellanstora företag är Katarina Sjögren Petrini, Ticket Leisure Travel AB. I kategorin små företag vann Katarina Walter, Antrop AB. Priset till Årets Unga VD, som inte får vara äldre än 30 år, gick till Joachim Lindström, Ideal of Sweden AB.

Ny bok för ledare som vill stoppa korruption

I boken ”Att vilja göra rätt - 9 steg för ledare att stoppa korruption” ger konsulten Lars Björklund konkreta tips kring antikorruptionsarbete på ledarnivå.
– Vi har en stor brist på ledarskap och för mycket fokus på regler. Det är chefens agerande som är helt avgörande för etiken i organisationerna, säger han.

4 saker som ledaren kan göra för att lyckas med säkerheten

En undersökning från säkerhetskonsulten Dupont Sustainable Solutions, där de främst frågat toppchefer från 80 stora globala företag, visar att ett engagerat ledarskap är det viktigaste för ett företag att lyckas med säkerheten. Därefter kommer riskhantering och riskbedömning. Samtidigt visar studien att ledarskapet ofta har stora brister.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här